Hlavní obsah

Šírlův Zenit má blízko k postupu, Ujfalušiho Fiorentina remizovala s PSV

PRAHA

Nejnadějnější výsledek do odvety si v prvním zápase čtvrtfinále Poháru UEFA vybojovali ve čtvrtek fotbalisté Zenitu Petrohrad, kteří na hřišti Leverkusenu vyhráli vysoko 4:1. V dresu hostů odehrál celé utkání Radek Šírl. Další Čech, kapitán Fiorentiny Tomáš Ujfaluši, byl u remízy svého týmu proti PSV Eindhoven. Bayern překvapivě remizoval na domácím hřišti s nováčkem soutěže Getafe 1:1. Zápas Glasgow Rangers - Sporting střelce branky nepřinesl.

Článek

Leverkusenu se bohužel nepodařilo naplnit cíl, který domácí kouč Michael Skibbe před utkáním avizoval. Německý tým se měl vyvarovat inkasování branky, což ovšem přišlo ve 20. minutě. Ruský reprezentant Aršavin využil zaváhání domácí obrany a poslal hosty do překvapivého vedení.

Ve 33. minutě se ovšem domácím podařilo vyrovnat. Gekas zatáhnul míč po levé stráně do pokutového území hostů. Odcentroval na Schneidera, po jeho hlavičce ještě obrana Zenitu míč směřující do branky Leverkusenu odvrátila, na další pokus Kiesslinga byl ovšem i brankář Malafeev krátký. Kiessling si tak připsal již sedmou branku v letošním ročníku a dotáhnul se na svého protivníka ze Zenitu Pogrebňjaka. Ruský celek zaskočil svého hostitele znovu sedm minut po začátku druhé půle. Svůj osmý gól v současném ročníku Poháru UEFA vstřelil Pogrebňjak po přihrávce Aršavina. Tomu z lavičky přihlížel také slovenský reprezentační brankář Kamil Čontofalský.

V 62. minutě Anjukov vypálil zhruba z 25 metrů, míč bohužel pro domácího brankáře Adlera v pokutovém území skočil, na což strážce svatyně Leverkusenu nedokázal zareagovat. Pohroma pro domácí přišla o minutu později. Do rozestoupené obrany se vrhli tři hostující hráči v bílých dresech. Na konci akce byl Denisov, který se tváří v tvář Adlerovi nemýlil a zvýšil na hrozivých 4:1. Zápas se změnil v exhibici ruského týmu, další branka už ovšem nepadla.

Bayern překvapivě remizoval

Čest německého fotbalu po debaklu Leverkusenu musel zachraňovat Bayern Mnichov, který v Allianz aréně přivítal nováčka soutěže z Getafe. Papírové předpoklady se začaly potvrzovat už během první půle. Z akce ve 26. minutě šli domácí do vedení. Pro Bayern otevřel skóre Ital Luca Toni po rohu Bastiana Schweinsteigera. O tom, že čtvrtek nebude pro německé kluby nejšťastnějším dnem, přesvědčil Contra v nastaveném čase. Hráč, který byl na hřišti pouhou čtvrthodinu, rozhodl gólem o překvapivé remíze 1:1.

Zápas ve Fiorentině sliboval útočný fotbal, a ten také byl k vidění hned od prvních minut zápasu. Zajímavé momenty byly k vidění před oběma šestnáctkami. Nejednou musel být v pohotovosti také domácí kapitán a český reprezentant Tomáš Ujfaluši. Hned ze začátku druhé půle mohl poslat do vedení hosty Afellay, po dlouhém sprintu už ale nedokázal dobře umístit svou střelu.

PSV se podařilo vyrovnat

Byli to ovšem domácí, kteří se zásluhou Mutua dostali do vedení. Rumunský útočník v 56. minutě s trochou štěstí přehodil Gomese v brance PSV, který musel o tři minuty později vystřídat po střetu s protihráčem. V 63. minutě se podařilo vyrovnat Koevermansovi, který dostal skvělou kolmou přihrávku po zemi. Míč si poslal do pokutového území a z první vypálil levačkou dělovku, na kterou nedokázal Frey v brance Fiorentiny reagovat.

Utkání mezi Glasgow Rangers a Sportingem Lisabon střelce nemělo. Nenaplnila se tak slova hostujícího kouče Paula Benta, který byl před zápasem přesvědčený, že jeho celek minimálně jednu branku vstřelí.

Odvetná utkání jsou na programu za týden ve čtvrtek 10. dubna.

Čtvrtfinále Poháru UEFA - 1. zápas:
Bayer Leverkusen - Zenit Petrohrad 1:4 (1:1)
Branky: 33. Kiessling - 20. Aršavin, 52. Pogrebňjak, 61. Anjukov, 64. Denisov. Rozhodčí: Benquerenca (Port.). Diváci: 19 500.
Glasgow Rangers - Sporting Lisabon 0:0
Rozhodčí: Baskakov (Rus.). Diváci: 48 923.
Bayern Mnichov - Getafe 1:1 (1:0)
Branky: 26. Toni - 90. Contra. Rozhodčí: Webb (Angl.). Diváci: 62 000.
Fiorentina - PSV Eindhoven 1:1 (0:0)
Branky: 56. Mutu - 63. Koevermans. Rozhodčí: Duhamel (Fr.). Diváci: 34 317.

Reklama

Související témata: