Hlavní obsah

Bayern senzačně zachránil postup v Getafe, v semifinále Poháru UEFA jsou Šírl i Ujfaluši

PRAHA

Krůček od historického úspěchu byli fotbalisté Getafe. Dvanáctý celek španělské ligy ve čtvrtečním čtvrtfinále Poháru UEFA mohl vyřadit favorizovaný Bayern. Mnichovští hráli od 6. minuty přesilovku, na gól Contry ale dokázali jen odpovědět minutu před koncem Ribérym. V prodloužení Casquero a Braulio poslali domácí do nadějného vedení, v poslední pětiminutovce nastavení zachránil dvěma góly postup Němcům Toni.

Článek

Bayern v boji o finále změří síly se Zenitem Petrohrad, jemuž k vyřazení Leverkusenu pomohl i Radek Šírl. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Fiorentina, která i s Tomášem Ujfalušim zvítězila 2:0 v Eindhovenu a Glasgow Rangers. Skotský celek vyhrál v Lisabonu nad Sportingem 2:0.

Leverkusen, který stejně jako Zenit šetřil klíčové hráče, šel do vedení v 18. minutě. Trefil se Dmitrij Bulykin. Ruský útočník si naskočil na centr Castra a hlavou zavěsil.

Vyrovnat mohl v 70. minutě Fajzulin, svoji střelu namířil jen do pravé tyče branky hostů. Vyrovnat nepříliš atraktivní utkání mohli domácí v 85. minutě, Tymoščuk ale neproměnil penaltu po faulu Hagguiho na Fajzulina. Přes prohru 0:1 postoupil do semifinále Petrohrad. Pro ruský celek je to premiérová účast v semifinále evropského poháru v klubové historii.

Bayern v Getafe zaspal úvod prodloužení

Vylepšit dojem z úvodního čtvrtfinále musel Bayern Mnichov. Německý velkoklub byl mezi posledními osmi celky největším favoritem na vítězství, doma ovšem dostal v 90. minutě gól a jen remizoval 1:1. V odvetě tak potřeboval skórovat, jinak by byl vyřazen. Postup pohárového nováčka by byl senzací první kategorie. Už 140. pohárové utkání v dresu Bayernu chytá Oliver Kahn.

Getafe hrálo od 6. minuty o desíti, v souboji s Klosem si faulem pomohl De la Red a překvapivě byl vyloučený. O dvě minuty později trefil Ribéry tyč. Těsně před poločasem hosty šokoval Cosmin Contra. Ten při sólu ve 44. minutě obešel Van Bommela i Lucia a rozjásal zaplněné domácí ochozy. V poločase se ale o rozruch postarali hostující fanoušci, kteří vytrhávali sedačky a zasahovat musela policie.

V 51. minutě vyrovnal Toni, rozhodčí ale italskému útočníkovi odpískal faul. Bayern útočil a snaha se mu nakonec vyplatila, minutu před koncem druhé půle vstřelil vyrovnávací gól Ribéry. Úvod prodloužení ale Bayern totálně prospal, Casquero a Braulio po chybě Lucia poslali Getafe do dvoubrankového vedení a blízko historickému postupu. Snížit se povedlo Tonimu ve 115. minutě po chybě domácího gólmana a italský kanonýr v poslední minutě nastavení senzačně poslal Bayern do semifinále. Toni v aktuálním ročníku Poháru UEFA vstřelil už deset gólů. Po žluté kartě v nastavení ale Toni nemůže nastoupit v úvodním semifinále proti Petrohradu.

Mutu zařídil Fiorentině postup

V lehké situaci nebyla ani italská Fiorentina s reprezentačním obráncem Tomášem Ujfalušim, která v úvodním čtvrtfinále doma jen remizovala s PSV Eindhoven 1:1 a stejně jako Bayern musela v Nizozemí skórovat.

Fiorentina od úvodního hvizdu čtvrtfinálové odvety útočila, Pazziniho střela skončila těsně vedle, vlastní gól si dal málem Salcido. Domácí bek srazil centr z levé strany tak nešťastně, že míč skončil těsně nad břevnem. Italové se dočkali ve 38. minutě. Adrian Mutu z pětadvaceti metrů vymetl pavučinky v pravém rohu Gomezovy branky. O zvýšení se v 53. minutě postaral znovu Mutu, jenž zakončil rychlý brejk Fiorentiny. V 80. minutě Ujfaluši přistrčil Lazoviče a Simons mohl z penalty snížit. Frey ale bombu domácího kapitána vyrazil. Po výhře 2:0 jsou Italové v semifinále.

Remízou skončilo před týdnem i zbývající čtvrtfinále, Glasgow Rangers doma nedokázal vstřelit gól Sportingu Lisabon. V Portugalsku hustě pršelo, gól viděli diváci až po hodině hry. Příliš radosti ale neměli, rychlý kontr zakončil Jean-Claude Darcheville. Skotský klub vyhrál 2:0, v nastavení po sólu zvyšoval Whittaker.

Semifinále se hrají 24. dubna, v prvních zápasech nastoupí doma Bayern Mnichov a Glasgow Rangers. Odvety se hrají 1. května. Finále je na programu 14. května na městském stadiónu v Manchesteru.

Pohár UEFA - odvety čtvrtfinále:
Zenit Petrohrad - Bayer Leverkusen 0:1 (0:1)
Branka: 18. Bulykin. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). Diváci: 20 000. První zápas 4:1, postoupil Zenit.
Sporting Lisabon - Glasgow Rangers 0:2 (0:0)
Branka: 60. Darcheville, 90.+2 Whittaker. Rozhodčí: Plautz (Rak.). První zápas 0:0, postoupili Rangers.
Getafe - Bayern Mnichov 3:3 (1:1, 1:0) po prodloužení
Branky: 44. Contra, 91. Casquero, 93. Braulio - 115. a 120. Toni, 89. Ribéry. Rozhodčí: Busacca (Švýc.). ČK: 6. De la Red (Getafe). Diváci: 17 000. První zápas 1:1, postoupil Bayern.
PSV Eindhoven - Fiorentina 0:2 (0:1)
Branky: 38. a 53. Mutu. Rozhodčí: Medina Cantalejo (Šp.). První zápas 1:1, postoupila Fiorentina.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články