Hlavní obsah

Semifinále Poháru UEFA: Šírl se Zenitem v Mnichově, Ujfaluši zraněný

PRAHA

Český fotbalový fanoušek nepřijde zkrátka ani v semifinálových bitvách Poháru UEFA. Ve čtvrtek večer totiž Zenit Petrohrad s Radkem Šírlem přijede k prvnímu zápasu na horkou půdu mnichovského Bayernu, Ujfalušiho Fiorentina se pokusí vybojovat nadějný výsledek do odvety na hřišti skotského Glasgow Rangers. Reprezentační obránce tento duel vinou svalového zranění ovšem vynechá.

Článek

Pilíř defenzivy českého národního týmu si zranění přivodil v posledním utkání Serie A proti Palermu. Zástupci Fiorentiny oznámili, že by jejich klíčový hráč mohl chybět sedm až deset dní, což by znamenalo, že Ujfaluši možná nestihne ani odvetné utkání 1. května. To by byla velká ztráta pro klub Fialek, za které v této sezóně nastoupil bývalý hráč Olomouce a Hamburku ke 24 utkáním v Serii A, v soutěži Poháru UEFA jich stihl jedenáct.

Rangers i Fiorentina se v evropských soutěžích již jednou potkali, shodou okolností se jednalo o první finále Poháru vítěze pohárů v roce 1961, ve kterém italský celek vyhrál 2:0 a 2:1. V tomto ročníku Poháru UEFA se střelecky náramně daří Rumunovi Adrianu Mutuovi, kterému se v dresu Fiorentiny podařilo již šestkrát rozvlnit síť soupeře. Stop na jedno utkání v hostujícím týmu má Marco Donadel, na straně domácích nebude moci nastoupit kapitán Barry Ferguson a záložník Kevin Thomson.

Utkání v Mnichově rozhoduje Slovák Michel

I když je domácí Bayern Mnichov v souboji s petrohradským Zenitem považován za favorita, dobře si uvědomuje, jak ruský mistr ve čtvrtfinále této soutěže uspěl na německé půdě. V prvním utkání v Leverkusenu vyhrál 4:1, čímž udělal z odvety formalitu. Tomu chtějí domácí předejít, ovšem budou tak muset učinit bez své největší hvězdy utočníka Luca Toniho. Ten nebude k dispozici trenérovi Ottmarovi Hitzfeldovi pro žluté karty. Italský forvard tak nenavýší svou úctyhodnou bilanci deseti vstřelených gólů, která ho řadí na první místo mezi střelci v aktuálním ročníku soutěže.

Na druhou stranu bude pro obranu Bayernu nejnebezpečnější dvojice Aršavin a Pogrebňjak, přičemž druhý jmenovaný je s osmi vstřelenými brankami v soutěži hned na druhém místě v tabulce střelců za Tonim. Zenit je ze zbývající čtveřice jediným týmem, který ještě nedosáhl na žádnou evropskou trofej. Bayern oproti tomu zažije už čtvrté semifinále v této soutěži. Utkání v Allianz aréně bude rozhodovat trojice slovenských sudí Luvoš Michel, Roman Slysko a Martin Balko.

Reklama

Související témata: