Hlavní obsah

Šírl: Remíza je krásným výsledkem do odvety, ale mrzí mě karta

Největší zápas kariéry má za sebou český fotbalista Radek Šírl. S Petrohradem uhrál ve čtvrtek večer v úvodním semifinále Poháru UEFA na hřišti favorizovaného Bayernu Mnichov slibnou remízu 1:1, které dává ruskému šampiónovi příznivé vyhlídky do domácí odvety. Sedmadvacetiletému středopolaři ale pokazila radost žlutá karta, kvůli níž bude za týden svému týmu chybět.

Článek

Zenit na půdě Bayernu do puntíku splnil svůj plán. "Chtěli jsme si přivézt přijatelný výsledek pro odvetu, což se povedlo, takže jsme spokojení. Navíc jsme dokázali venku vstřelit gól. Remíza 1:1 je krásným výsledkem do odvety," řekl v pátek Šírl.

Klíčem k úspěchu prý bylo, že Zenit přestál první poločas jen s jedním inkasovaným gólem. "Počítali jsme s tím, že na nás vlítnou. Dali gól z penalty, naštěstí jsme to do poločasu nějak dohráli. Věděli jsme, že Bayern bude hrát dopředu a nebude na nic čekat. Měli jsme hodně prostoru a i když se štěstím, tak jsme to zužitkovali. Pak jsme ještě měli šanci na druhý gól, ale na druhou stranu Bayern měl posledních pět, šest minut obrovský tlak. Zaplaťbůh že jsme to přežili," oddechl si Šírl.

Závěrečný tlak pramenil z toho, že hostům docházely síly. "Věděli jsme, že to, co neuhrajeme po fotbalové stránce, musíme nahradit maximálním nasazením. Pro mě osobně to byl fyzicky nejtěžší zápas na jaře, ke konci mě chytaly křeče. Přiletěli jsme do Petrohradu v sedm ráno a spal jsem až do odpoledne. Jsem dobitý, jako by mě přejel parní válec," podotkl český záložník.

Byl to svátek

Jinak si ale čtvrteční zápas pořádně užil. "Hrozně jsem se na něj těšil, málokdy si můžu zahrát proti takovým hvězdám, jako je Ribéry. Užíval jsem si to, byl to pro mě svátek a taky největší zápas kariéry, co se týče soupeře i stadiónu a fanoušků. Vyřadili jsme Villarreal, Marseille, ale s Bayernem se to nedá srovnat. Člověka ta atmosféra prostě vyburcuje," rozplýval se.

V hledišti Allianz Areny měl Šírl velkou podporu. "Přijela spousta známých a kamarádů z Prahy, měl jsem tam rodiče. Dorazilo asi 60 lidí, až se mi všichni smáli, kdo všechno mi tam přijel. Vyzvedl a zaplatil jsem jim lístky, takže je nemuseli shánět. Vnímal jsem, v jakém jsou sektoru. Do tváří jsem jim neviděl, ale poznal jsem je podle české vlajky, kterou tam roztáhli," vyprávěl Šírl.

Čtvrthodiny před koncem mu zápas poněkud zhořkl, neboť obdržel žlutou kartu, kvůli níž bude scházet v odvetě. "Určitě mě to mrzí. Člověk si ale nevybere, nejde spekulovat, musí se do soubojů jít naplno. Myslím, že předtím jsem žádný hrubý zákrok neměl, tak jsem věřil, že by to mohl rozhodčí vyřešit slovním napomenutím," uvedl sedmadvacetiletý hráč.

Toniho přítomnost je pro Bayern významná

Karetní potrestání budou pro Zenit v odvetě velkým problémem, neboť vedle Šírla nemohou nastoupit další dva hráči. "Dopředu to máme kým nahradit, horší je to v obraně. Od začátku sezóny nám chybí levý bek, kde hraju já, ale teď jsem vykartovaný," posteskl si Šírl.

Za týden očekává opatrnou partii, Petrohrad posune do vysněného finále i bezbranková remíza. "Určitě budeme hrát odzadu, příliš útočný fotbal by se proti Bayernu nemusel vyplatit. Před dvojzápasem byl Bayern favoritem, ovšem my jsme si dokázali, že se s nimi dá hrát. Je to ale jen malý krůček, který musíme potvrdit doma," řekl Šírl, podle něhož bavorskému klubu hodně pomůže návrat kanonýra Toniho. "Už jen to, že bude hrát, je pro ně samo o sobě důležité. Celý zápas se tam motá, ty góly dokáže dát," dodal.

Reklama

Související témata: