Hlavní obsah

Petrohrad zostudil Bayern a zahraje si finále Poháru UEFA s Rangers

Fotbalisté Zenitu Petrohrad porazili v domácí odvetě semifinále Poháru UEFA Bayern Mnichov 4:0. Po remíze 1:1 z německé půdy se tak mohou těšit na svůj první boj o evropskou klubovou trofej. Ani napodruhé v semifinálového duelu mezi Fiorentinou a Glasgow Rangers, tentokrát na italské půdě, branka nepadla. O postupujícím musely rozhodnout až pokutové kopy, v nichž byli úspěšnější hosté ze Skotska. Finále se bude hrát 14. května v Manchesteru.

Článek

Hned ve druhé minutě mohli jít před vyprodaným hledištěm do vedení hostující hráči. Po centru Jansena z levé strany prodlužoval míč italský kanonýr Luca Toni, který Bayernu v domácím prostředí chyběl kvůli karetnímu trestu, a následný pokus Kloseho vykopával z brankové čáry Širokov. Z protiútoku se ale dostal do vedení úřadující ruský mistr, jemuž chyběl distancovaný český fotbalista Radek Šírl.

Po faulu střelce vlastní branky z prvního vzájemného duelu Lucia na Gorškova se ve 4. minutě postavil k přímému kopu Pogrebňak, který propálil jak děravou německou zeď, tak kapitána Kahna v brance hostů. V 19. minutě nadělala velké starosti domácímu gólmanovi Malafjejovi velké starosti skákavá střela francouzské hvězdy Ribéryho zpoza vápna, kterou zkrotil až napodruhé.

Na druhé straně vzápětí čaroval Kahn proti pokusu Anyjukova z úhlu, Pogrebňakovi chybělo k pohodlné dorážce do prázdné branky pár centimetrů vzrůstu. Ve 26. minutě se v šanci, po níž obvykle slaví vstřelenou branku, hlavou pod břevno soupeřovy branky nedokázal prosadit Toni.

Pogrebňak pečetil druhým gólem

Ve 39. minutě to s nadějemi Bayernu na finále Poháru UEFA vypadalo již velmi bledě. Domácí Zyrjanov chytrým pohybem obelstil trojici domácích hráčů a prudkou střelou na zadní tyč nedal hostujícímu gólmanovi šanci. Čtyři minuty po změně stran se proti dalšímu nebezpečnému projektilu z kopačky Toniho vyznamenal gólman Petrohradu Malafjejev. V 54. minutě bylo o postupujícím týmu rozhodnuto, hlavou se pohodlně trefil z druhé vlny nabíhající Fajzulin.

Mnichovští hráči se sice stále snažili tlačit dopředu, svou aktivitu ale nedokázali gólově vyjádřit. Po druhé trefě Pogrebňaka, který kvůli žlutým kartám neokusí atmosféru finále, si z Petrohradu odvezli ostudnou prohru 0:4. Úřadující mistři ruské ligy se naopak mohou těšit na historicky první finále evropského poháru.

Rangers byli horší, ale zvládli penalty

Druhá semifinálová odveta na stadiónu italské Fiorentiny, kam zavítali fotbalisté skotského Glasgow Rangers, od začátku nenabízela ani zdaleka takovou strhující podívanou, jako podvečerní duel. V domácím dresu se od začátku utkání postavil do obrany český reprezentant Tomáš Ujfaluši, který navíc navlékl kapitánskou pásku. Fialky byly v první půli aktivnějším celkem, pohybem a nápady hýřili zejména Montolivo a Santana.

Po změně stran domácí ještě vystupňovali svou snahu o vstřelení postupové branky. Fialky hrozily především ze standardních situací, při nichž hostující obránci jen s vypětím všech sil bránili především rumunského kokainového hříšníka Mutua. Další rohový kop v 63. minutě málem vyzdvihl na hrdinný podstavec Ujfalušiho, který pálil bez přípravy krásně, ale přeci jen nad břevno.

V 70. minutě vyslal nebezpečnou přízemní střelu z přímého kopu Mutu, gólman Alexander si s ní nadvakrát poradil. Ani ve čtvrté pětačtyřicetiminutovce dvojzápasu nakonec branka nepadl a na řadu přišlo prodloužení. V něm měl první šanci střídající Viery, levačkou minul pravou tyč branky. Ve 109. minutě dostal po ataku na protihráče červenou kartu hostující Cousin. Přes drtivý tlak se Fialkám ale nepodařilo přesilovku využít a v penaltách byly šťastnější hráči Glasgow Rangers, kteří je vyhrály v poměru 4:2.

Finále se bude hrát na stadiónu anglického Manchesteru City ve středu 14. května.

Odvety semifinále Poháru UEFA:
Zenit Petrohrad - Bayern Mnichov 4:0 (2:0)
Branky: 4. a 73. Pogrebňak, 39. Zyrjanov, 54. Fajzulin. Rozhodčí: Övrebö - Holen, Randen (všichni Nor.). ŽK: Pogrebňak - Toni, Lell. První zápas 1:1, postupuje Petrohrad.
Petrohrad: Malafejev - Aňukov, Križanac, Širokov, Gorškov - Zyrjanov, Timoščuk, Denisov (90. Jonov) - Dominguez (89. Lee), Pogrebňak, Fajzulin. Trenér: Advocaat.
Bayern: Kahn - Jansen (46. Lell), Lúcio, Demichelis, Lahm - Schweinsteiger, Zé Roberto (46. Podolski), Van Bommel, Ribéry - Toni, Klose (62. Sosa). Trenér: Hitzfeld.
FC Fiorentina - Glasgow Rangers 0:0, na penalty 2:4
Penalty proměnili: Kuzmanovič, Montolivo - Whittaker, Papac, Hemdani, Novo. Neproměnili: Liverani, Vieri - Ferguson. Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Verstraeten (všichni Belg.). ŽK: Ujfaluši - Thompson, Weir, Cousin (všichni Rangers). ČK: 109. Cousin. Diváci: 40 000. První zápas: 0:0, postupuje Glasgow Rangers.
Fiorentina: Frey - Jörgensen, Gamberini, Ujfaluši, Gobbi - Donadel (42. Kuzmanovič), Liverani, Montolivo - Santana (94. Semioli), Pazzini (79. Vieri), Mutu. Trenér: Prandelli.
Rangers: Neil Alexander - Broadfoot, Cuellar, Weir, Papac - Whittaker, Ferguson, Hemdani, Davis (81. Novo), Thomson - Darcheville (65. Cousin). Trenér: Smith.

Reklama

Související témata: