Hlavní obsah

Šírl na tribuně netrpěl, ale ve finále uvěřil až po třetím gólu

PETROHRAD/PRAHA

Fotbalový záložník Petrohradu Radek Šírl musel kvůli trestu za žluté karty sledovat čtvrteční snažení svých spoluhráčů v semifinálové odvetě Poháru UEFA proti Bayernu Mnichov jen z tribuny. Ruský šampión od začátku kráčel jistým tempem do vysněného finále, ale český středopolař začal věřit v postup až po třetím gólu Fajzulina.

Článek

Zenit pak ještě upravil skóre na konečných 4:0 a může se chystat na bitvu o trofej, při níž už Šírl nebude chybět.

Sedmadvacetiletý záložník, nyní nastupující především na levém kraji obrany, zůstával v hledišti vyprodaného petrohradského stadiónu dlouho opatrný. "Od začátku se to vyvíjelo dobře. Trošku jsem se obával, abychom rychle neinkasovali, ale místo toho jsme dali hrozně rychlého góla. To kluky dost povzbudilo. I v poločase jsem však zůstával v klidu, protože pro takovýhle tým jako Bayern dva góly nic neznamenají. Dobře jsem si pamatoval, jak dokázali vyrovnat v Getafe," řekl Šírl v rozhovoru pro ČTK.

V postup do finále prý začal věřit až po třetím gólu. "Ne že bych se do té doby bál, ale zůstával jsem při zemi. Pak už bylo vidět, že na Bayernu trošku leží deka, naopak kluci byli nažhavený. To už jsem věděl, že to dopadne dobře," pokračoval český středopolař.

Výkon spoluhráčů, kteří se museli obejít bez tří hráčů základní sestavy, ho nadchl. "Tak samozřejmě by bylo lepší, kdybych mohl nastoupit, ale kluci mě překvapili, jak skvěle to zvládli. Podali excelentní výkon a zaslouženě postoupili. Hráli výborně odzadu, zdvojovali a Bayern prakticky k ničemu nepustili," pochvaloval se Šírl.

Historické finále v Manchesteru

Díky čtvrtečnímu triumfu se může těšit na historické finále na stadiónu v Manchesteru. "Finále Poháru UEFA se nehraje každý rok, čeká nás životní zápas. Já jsem vlastně hrál jen na Evertonu, zápasy na britských ostrovech jsou nezapomenutelným zážitkem. Všichni jsme natěšení, nálada je skvělá. Když už jsme došli až tak daleko, necháme tam všichni úplně všechno. Budeme jezdit po zadku," uvedl petrohradský záložník.

V souboji o vítěznou trofej čekají ruského šampióna hráči Glasgow Rangers, kteří až na penalty přešli přes Fiorentinu s bekem Tomášem Ujfalušim. "Spíš jsem si přál Fiorentinu, abychom si mohli s Ujfim zahrát proti sobě. Fiorentina by byla asi těžší, ale zase fotbalovější. Rangers hrají hodně takticky, jsou výborně fyzicky připravení," podotkl Šírl.

Ve finále si vymění role s útočníkem Pogrebňakem. Nejlepší střelec soutěže s jedenácti brankami dostal v závěru čtvrteční odvety žlutou kartu a souboj o pohár pro šampióna bude sledovat jen z dálky. "Je mi ho líto. Vystřílel nám finále, které si bohužel nemůže zahrát. Je z toho špatný a já se mu nevidím. Já měl štěstí, že se povedlo postoupit, jinak už jsem si taky nemusel zahrát," oddychl si Šírl.

Na oslavy postupu prý ještě nebyl čas

Na oslavy postupu prý ještě nebyl čas. "Dneska jsme měli trénink, pak odlétáme do Moskvy, kde nás čeká ligový zápas s CSKA Moskva. Takže oslavy nás teprve čekají," uvedl sedmadvacetiletý záložník, jenž si letošní tažení Pohárem UEFA vychutnává.

"Momentálně prožívám nejlepší období v kariéře. Myslím si, že by nikdo nevěřil, že postoupíme až do finále. Rozhodně tam ale nejsme náhodou nebo se štěstím. Dokázali jsme porazit takové velkokluby jako Villarreal, Marseille nebo Bayern, takže jsme si dokázali, že se dá hrát s každým. A je to vidět na hřišti, zápas od zápasu si víc věříme. Proti Rangers rozhodně nejsme bez šance," dodal.

Reklama

Související témata: