Hlavní obsah

Šírl bude se Zenitem bojovat proti Rangers o vítězství v Poháru UEFA

PRAHA

Ve středu se na stadiónu Manchesteru City bude hrát finále Poháru UEFA. V soutěži překvapivě dokráčeli nejdále fotbalisté Zenitu Petrohrad s Radkem Šírlem a skotský Glasgow Rangers. Ruský Zenit před postupem do finále vyřadil soupeře zvučných jmen, například Bayer Leverkusen či bavorský Bayern Mnichov.

Článek

Oba německé celky přitom od Petrohradu dostaly čtyřbrankové příděly. Nejprve ruský mistr ve čtvrtfinále opařil fanoušky německého klubu v Bayareně po výhře 4:1 a v semifinále na svém stadiónu Petrovsky Sports Centre vyprovodil německého mistra 4:0.

O postup ruského klubu do finále se deseti přesnými zásahy postaral především Pavel Pogrebňak, který společně s Italem Lucou Tonim z Bayernu vede tabulku střelců soutěže. Ve finále si však čtyřiadvacetiletý útočník kvůli trestu za žluté karty nezahraje.

A jak vyzrát na Rangers? „Nejlepší cesta, jak je porazit, je vycházet ze zabezpečené obrany a využívat své individuální dovednosti. Musíme počkat, abychom věděli, jak proti nim hrát,“ řekl Anatoliy Tymoschuk na BBC.

Šírl se po trestu vrací do sestavy

Kouč ruského týmu Dick Advocaat už ale může počítat s tvůrcem hry Andrejem Arshavinem či Radkem Šírlem, kteří chyběli v odvetě semifinále. Jeho protějšek na trenérské lavičce Walter Smith bude postrádat útočníka Daniela Cousina, ten byl vyloučen v odvetném zápase na půdě italské Fiorentiny.

Rangers na své cestě do finále vyřadili mimo jiné německý Werder Brémy, portugalský Sporting Lisabon a v semifinále až po pokutovém rozstřelu pokořili Ujfalušiho Fiorentinu. Odborníci a především fanoušci kritizují styl hry skotského celku, který se zaměřuje především na defenzívu. V posledních čtyřech zápasech v Poháru UEFA Rangers neprohráli, navíc nedostali ani jeden gól. Zároveň však tři z těchto čtyř duelů skončily bezbrankovou remízou.

Hráči Zenitu Petrohrad budou chtít navázat na úspěšné tažení dalšího ruského celku. Fotbalisté CSKA Moskva v roce 2005 získali pohár pro vítěze. Na druhé straně Skotové se z trofeje v Poháru UEFA ještě neradovali, ač měli třikrát zastoupení ve finále.

Reklama

Související témata: