Hlavní obsah

Šírl: Chybí nám udělat poslední a nejtěžší krok

Jan KrůtaSport.czPrávo

Českého fotbalistu Radek Šírl ve službách Zenitu Petrohrad čeká dosavadní vrchol kariéry. Ve středu večer se ruský celek utká ve finále Poháru UEFA, které se hraje na stadiónu Manchesteru City, s Glasgow Rangers. "Je to absolutní vrchol. Na světě není moc fotbalistů, kterým se poštěstí zahrát si finále evropského poháru," těší se Šírl.

Článek

Radku, odkdy jste s Petrohradem v dějišti finále Manchesteru?

Z Ruska jsme letěli už v sobotu ráno do Holandska. V pondělí jsme přiletěli do Manchesteru.

Proč jste byli v Nizozemsku?

Trenér Advocaat nám tam zařídil přípravný zápas proti Alkmaaru. Říkal, že hrají podobným stylem jako náš finálový soupeř Glasgow Rangers. Má je dobře zmapované, vždyť tam několik let trénoval. Hráli jsme 2:2, ale nechodili jsme do všech soubojů naplno. Nikdo se nechtěl před nejdůležitějším zápasem sezóny zranit.

Už víte, jestli nastoupíte v základní sestavě?

Oficiálně se to dozvím až před zápasem. Ale proti Alkmaaru jsem hrál na levém beku první půli a to byla podle mě na hřišti optimální sestava. Navíc mi trenér vysvětloval nějaké věci, tak bych tam snad měl být.

Přebije tenhle zápas všechny momenty vaší dosavadní kariéry?

Určitě, je to absolutní vrchol. Na světě není moc fotbalistů, kterým se poštěstí zahrát si finále evropského poháru. Strašně si vážím toho, že jsme se dostali až takhle daleko. Teď už každý sní jen o tom posledním a nejdůležitějším kroku, vítězství.

Kdo je ve finále favoritem?

Tyhle zápasy favorita nemají. V Petrohradu si lidi myslí, že když jsme v semifinále přejeli Bayern, tak Rangers taky smázneme. Ale zdání klame, ten poslední krok je vždy nejtěžší.

Kde vidíte největší přednosti Rangers?

V defenzívě. Z posledních čtyř zápasů v Poháru UEFA hráli třikrát 0:0. Mají rychlé protiútoky a nebezpečné standardky. A taky to dost mydlí. V semifinále přešli s klikou přes Fiorentinu, což mě mrzí, protože jsem chtěl hrát proti Tomášovi Ujfalušimu.

Zenit má zase více techničtějších hráčů. V tom byla mohla být výhoda, ne?

Doufám. Nám se lépe hraje s mančaftem, který jen nebetonuje. Potvrdilo se to proti Bayernu. Ten chtěl hrát fotbal. Teď čekám oboustranně opatrný zápas, každý ví, co je ve hře. Ale my ho chceme rozhodnout už po 90 minutách. Nedej bože, aby došlo na penalty.

Jak moc vám bude chybět nejlepší střelec soutěže Pogrebňak?

Je to pech, že ho vyřadily karty. Je mi Pavla strašně líto, protože v podstatě on nám to finále vystřílel. Musíme si poradit bez něj. Bude nám držet palce z tribuny.

Kolik fanoušků Zenitu bude v Manchesteru?

Hraje se na stadiónu City a UEFA klubu poskytla 11 000 vstupenek. Během necelého dne je lidi rozebrali.

Přijede vám držet osobně palce někdo z Česka?

Celý autobus známých od nás z Rudné a okolních vesnic. Táta to zařizoval, sháněl jsem jim přes klub 50 lístků.

Reklama

Související témata: