Hlavní obsah

Šírl s Petrohradem triumfoval v Poháru UEFA

Český fotbalista Radek Šírl odehrál celé středeční finále Poháru UEFA na levém kraji obrany Zenitu Petrohrad, který v soutěži triumfoval po výhře 2:0 nad skotským Glasgow Rangers. Do vedení poslal na stadiónu anglického Manchesteru City aktivnější ruský celek v 72. minutě Denisov, konečné skóre určil ve čtvrté minutě nastaveného času Zyrjanov. Šírl se stal pátým českým fotbalistou, který v soutěži triumfoval.

Článek

Ruský tým se ve svém prvním finále v evropském poháru musel obejít bez svého nejlepšího střelce v soutěži Pavla Pogrebňaka kvůli karetnímu trestu. Ten naopak po semifinále vypršel českému hráči Radku Šírlovi, který se od začátku postavil na levý kraj obrany, reprezentačnímu útočníkovi Aršavinovi i Ricksenovi, který před příchodem do Zenitu působil právě v Rangers. Glasgowský celek dříve vedl i nyní petrohradský kouč Dick Advocaat. Tradiční skotský klub nastoupil do souboje o evropskou trofej po dlouhých 36 letech.

Náporem na vyprodaném stadiónu anglického Manchesteru City začali borci ruského týmu. První vážnou šanci si připravil rychlým průnikem a střelou levačkou do boční sítě branky Rangers Andrej Aršavin. I skotský celek si vypracoval nadějnou situaci, útočník Darcheville ale v dobré pozici hledal ještě lépe postaveného spoluhráče, kterého stačil na poslední chvíli zablokovat stoper ruského týmu.

Čeští vítězové Poháru UEFA:
Jiří Němec, Radoslav Látal (Schalke 04, 1997),
Patrik Berger, Vladimír Šmicer (FC Liverpool, 2001),
Radek Šírl (Zenit Petrohrad, 2008).

Český zástupce ve finále Poháru UEFA Radek Šírl dal o sobě gólmanovi Alexanderovi vědět na začátku 12. minuty. Jeho tečovaná střela z přímého kopu ale skončila v brankářově náruči. Zenit se i nadále snažil kombinační hrou a vířivým pohybem narušit jako vždy destruktivní defenzivní taktiku glasgowského celku. Skoty málem potkala katastrofa v nastavení prvního poločasu, švédský rozhodčí Fröjdfelt ale obránci Cuéllarovi odpustil hraní rukou v pokutovém území.

Po změně stran mohli jít do vedení po ojedinělém brejku fotbalisté Rangers. Kapitán Ferguson a jediný vysunutý hrot Darcheville vyvolali v 54. minutě před Malafejevem pořádný zmatek, ke kterému přispěl nepřesnými zákroky i sám ruský gólman. Míč do sítě se jim ale protlačit nepodařilo. Ferguson se pak vehementně dožadoval u sudího odpískání pokutového kopu, zblokovaná dorážka se totiž otřela o Denisovu paži.

Denisov vstřelil po brejku vítězný gól

Povedená akce povzbudila Rangers k větší aktivitě v ofenzívě, paradoxně ale byli blízko inkasované brance. V 64. minutě se totiž rozhodl brankář Alexander jít do otevřeného souboje v poli o dlouhý míč s Aršavinem. Ten jej obehrál a na čáře jeho technický pokus musel hlavičkou likvidovat vracející se obránce Kirk Broadfoot.

V 72. minutě už se ruský celek dočkal vedoucí branky díky své parádní dovednosti, tedy brejku. Po výpadu do otevřené obrany vyslal Aršavin ideálním pasem mezi stopery Denisova, který si ve snadné pozici věděl rady.

O čtyři minuty později mohl Zenit své vedení potvrdit, po vyšachování skotské defenzivy ale trefil z jasné pozice Zyrjanov pouze levou tyčku. Ten samý hráč ve čtvrté minutě nastaveného času pojistil po Tekkeho přihrávce na malé vápno úřadujícímu ruskému mistrovi největší úspěch v historii klubu - vítězství v Poháru UEFA.

Petrohrad je druhým ruským zástupcem, kterému se tuto trofej podařilo získat, prvním bylo v roce 2005 moskevské CSKA. Radek Šírl se zařadil po bok Patrika Bergra, Vladimíra Šmicra, Radoslava Látala a Jiřího Němce a stal se pátým českým hráčem, jenž pohár nad hlavu zvedl.

Finále Poháru UEFA:
Zenit Petrohrad - Glasgow Rangers 2:0 (0:0)
Branka: 72. Denisov, 90. +4 Zyrjanov. Rozhodčí: Fröjdfeldt - Wittberg, Andren (všichni Švéd.). ŽK: Malafejev.
Petrohrad: Malafejev - Aňukov, Širokov, Križanac, Šírl - Zyrjanov, Timoščuk, Denisov - Fajzulin (90. Kim Dong Jin), Aršavin - Tekke. Trenér: Advocaat.
Rangers: N. Alexander - Broadfoot, Cuellar, Weir, Papac (77. Novo) - Hemdani (80. McCulloch) - Davis, Ferguson, Thomson, Whittaker (86. Boyd) - Darcheville. Trenér: Smith.

Reklama

Související témata: