Hlavní obsah

Šírl měl obavy z penalt, nyní chce jet na Euro

PRAHA

Český fotbalista Radek Šírl odehrál ve středu finále Poháru UEFA a se svými spoluhráči ze Zenitu Petrohrad se radoval z vítězství. Trofej pro šampióna zajistila ruskému celku výhra 2:0 nad skotským Glasgow Rangers. Před zápasem Šírl navíc podepsal novou smlouvu do roku 2011. „Jsem rád, že se to povedlo takhle před utkáním,“ řekl na čtvrteční telefonické tiskové konferenci Šírl.

Článek

Můžete zhodnotit finále Poháru UEFA?

Začali jsme dobře a měli jsme hru pod kontrolou. Tato utkání ale mohou být zrádná. Pokud by dali první gól Rangers, bylo by to pro nás mnohem těžší. Naštěstí se to podařilo nám, když jsme se trefili dvacet minut před koncem. Potom bylo na soupeři vidět, že vše vsadil na útočnou kartu. Naštěstí jsme vše zvládli a v závěru přidali druhou branku.

S čím jste šli do zápasu?

Věděli jsme, že Rangers hrají hodně defenzivně. Trenér nás na to připravoval.

Jak jste spokojen s vlastním výkonem?

Jsem spokojený. Nejdůležitější bylo, že jsme vyhráli.

Popište vaše pocity. Stal jste se pátým Čechem, který vyhrál Pohár UEFA...

Zápas jsem si chtěl užít. Navíc už před utkáním jsem podepsal novou smlouvu do roku 2011. Těšil jsem se na stadión v Manchesteru a na atmosféru. Jsem rád, že vše dobře dopadlo. Zápas jsme měli pod kontrolou a zaslouženě jsme vyhráli. Je to pro mě čest. Momentálně si to ještě neuvědomuji, ale ta doba určitě ještě přijde.

Nebáli jste se, že by mohlo dojít na penalty?

Já sám jsem se toho bál. Skotové hráli na remízu 0:0, kdyby to tak skončilo a bylo prodloužení, tak by se mohlo stát cokoli. Rangers dvakrát po sobě postoupili na penalty, tam je to pak risk a my jsme k tomu nechtěli dospět.

Už proběhly nějaké oslavy?

Někteří fanoušci byli přímo na stadiónu, snažili jsme se to s nimi oslavit hned tam. Pak jsme odjeli na hotel, kde jsme se s fanoušky sešli v jedné restauraci. Další oslavy budou až v Petrohradu.

Dovedete si představit co vás čeká v Rusku?

Přiletíme do Petrohradu a čekám, že nás tam budou vítat jako při titulu. Na cestě z letiště bude určitě spousta lidí, máme naplánovaný sraz s fanoušky a také tiskovku.

Jaký budete mít program na příštích několik hodin a dnů?

Až dorazíme do Ruska, musíme absolvovat klubové povinnosti a pak se všichni rozjedou domů. Od zítřka nám začíná dovolená a já odlétám do Čech.

Jaké jste měli vypsané odměny za výhru v Poháru UEFA?

Prémie byly dány už v lednu, byly domluvené před ligou. Věděli jsme o co hrajeme, určitě to pro nás pro všechny byla motivace. Ale vyhrát UEFA je úspěch pro hráče a to se s penězi nedá srovnávat.

Jak je na tom vaše koleno?

Dá se říci, že vydrželo. Do zápasu jsem šel pod injekcema, ale večer po utkání to hrozně bolelo. Ale na Euro bych se rád podíval.

Kdy jste se zranil?

Na tréninku mně na něj šlápl spoluhráč a poranil mně postranní vaz.

Máte za sebou vydařený rok - výhra v lize a nyní i v Poháru UEFA...

Jsou to skvělé pocity.

Co bylo těžší? Liga nebo Pohár UEFA?

Porovnat to lze jen těžko. Liga je hodně dlouhá, ale myslím, že UEFA je těžší.

Reklama

Související témata: