Hlavní obsah

Petrohrad má strach, aby za triumf v Poháru UEFA nezaplatil výprodejem

MANCHESTER

Současná bezbřehá euforie, kterou ale kalí pomyšlení na dění kolem klubu v nejbližších týdnech. V takovém rozpoložení se nacházejí fotbalisté Zenitu Petrohrad. Ruští šampióni ve středu slavně uchvátili Pohár UEFA, svoji první velkou evropskou trofej, když odstranili z cesty i poslední překážku Glasgow Rangers, ale lidé v Zenitu teď s napětím očekávají, jestli si jejich hlavní opory nerozeberou věhlasné evropské kluby.

Článek

"Bude to problém. Není pochyb o tom, že někteří hráči odejdou. Když jste úspěšní, tak s něčím takovým musíte počítat," uvedl trenér Dick Advocaat, mezi jehož svěřence patří i český fotbalista Radek Šírl. Některé z opor Zenitu v létě možná půjdou na dračku a mohou se vydat ve stopách slovenského obránce Martina Škrtela. Ten se po lednovém přestupu zabydlel v obraně Liverpoolu.

Petrohrad má i nyní na přestupové burze co nabídnout: na hrotu útoku zářili Andrej Aršavin, hrdina finálového zápasu, a Pavel Pogrebňak, společně s Lukou Tonim z Bayernu nejlepší kanonýr Poháru UEFA. Skvělou formu mají i záložníci Konstantin Zyrjanov či Anatolij Timoščuk.

"Takové hráče ale musíme zkusit udržet. Důležité je, aby tým zůstal pohromadě a my měli dál na čem stavět. Naopak bych si přál, aby ještě tři nebo čtyři další posily přišly, abychom mohli sestavu víc točit. Protože letos jsme odehráli všechno s čtrnácti hráči," přemýšlel Advocaat chvíli poté, co po vítězném finále v Manchesteru zavalil své mužstvo pochvalnými slovy.

Rangers chyběl Aršavin

Nizozemský kouč, který před dvěma lety vystřídal v Petrohradu českého trenéra Vlastimila Petrželu, se v 60 letech dočkal premiérového triumfu na pohárové scéně. Navíc uspěl v zápase proti mužstvu, které na přelomu minulé dekády tři roky trénoval a vyhrál s ním dva ligové tituly. "Jsem neuvěřitelně šťastný. Takových chvil v kariéře nezažijete mnoho," vykládal přísný trenér. Jeho upjatý výraz se ve finále definitivně rozjasnil až ve čtvrté minutě nastavení, když Zyrjanov pojistil těsný náskok druhou brankou.

"Na hráče jsem pyšný. Za to, jak prošli celým Pohárem UEFA. Podle mě jsme vyhráli zaslouženě," tvrdil Advocaat, jehož tým na cestě za vítězství vyřadil třeba Villarreal, Marseille, Leverkusen a v semifinále také Bayern Mnichov, považovaný za největšího favorita na vítězství. "Zápas s Rangers byl ještě těžší než ten proti Bayernu. Každý čekal, že s ním prohrajeme, teď jsme zase byli pod tlakem, protože očekávání před finále bylo naopak velké," popisoval Advocaat.

Trenér Rangers Walter Smith soupeři sportovně popřál k zaslouženému vítězství. "Našim chlapcům ale nemůžu vyčíst vůbec nic. Kdo by před sezónou řekl, že skončíme až ve finále? Proti Petrohradu nám možná chyběl hráč schopný překvapivého řešení, takový, jakého má soupeř v Aršavinovi," vysekl Smith poklonu fotbalistovi, jenž skvělou přihrávkou vymyslel vedoucí branku pro Denisova v 72. minutě a výrazně se podílel i na druhé trefě Zyrjanova.

Reklama

Související témata: