Hlavní obsah

Z Poháru UEFA možná bude Evropská liga

NYON

Vedení evropského fotbalu zvažuje, že od sezóny 2009/2010 přejmenuje Pohár UEFA na Evropskou ligu, v originále UEFA Europa League. Tuto myšlenku v pondělí zveřejnil výkonný předseda Asociace evropských klubů Karl-Heinz Rummenigge a u evropských funkcionářů se dočkal kladné odezvy.

Článek

Šéf mnichovského Bayernu, který stojí v čele nedávno založené organizace evropských klubů, tak chce pozvednout soutěž, která se v posledních letech ocitla ve stínu Ligy mistrů. "Všichni máme dojem, že se Pohár UEFA stal druhořadou soutěží, a měli bychom ho vrátit tam, kde byl před deseti až patnácti lety," vysvětlil Rummenigge.

Zdroj z organizace UEFA agentuře Reuters potvrdil, že se o změně jména bude hlasovat na zářijovém zasedání výkonného výboru v Bordeaux. Nové jméno by podle něj lépe odráželo chystaný nový formát soutěže, který bude blízký Lize mistrů.

UEFA už v prosinci oznámila, že v Poháru UEFA upustí od pětičlenných skupin, v nichž se hrálo jen jednokolově každý s každým. Ve skupinách se všichni soupeři utkají doma i venku a marketing soutěže bude od roku 2009 řízen centrálně stejně jako u ekonomicky mnohem úspěšnější Ligy mistrů.

Pokud skutečně dojde ke změně názvu, bude to už třetí jméno pro tuto soutěž. Do roku 1971 se hrálo o Pohár veletržních měst.

Reklama

Související témata: