Hlavní obsah

Liberci se po úvodní prohře s Žilinou vzdálil Pohár UEFA

Milan VlčekSport.cz

Fotbalisté Slovanu Liberec ve čtvrtek nezvládli podle svých představ úvodní domácí duel druhého předkola Poháru UEFA proti Žilině a prohráli 1:2. Vzhledem k významu vstřelené branky na půdě soupeře, tak budou mít za dva týdny v odvetě na Slovensku velmi těžkou pozici k postupu. Na stadiónu U Nisy otevřel skóre před přestávkou exslávistický forvard Adauto, na 2:0 zvyšoval ve druhé půli pohlednou trefou Róbert Jež. V závěru za Liberec snižoval Tomáš Frejlach.

Článek

„Zápas byl velmi kvalitní. Obě mužstva se snažila hrát kvalitně dopředu. Možná jsme byli trochu šťastnější. Do odvety je to pro nás povzbudivý výsledek. Udělali jsme dobrý krok, abychom postoupili dál. Respektuji sílu soupeře. Do odvety nic nepodceňuji,“ řekl jasně po zápase hostují kouč Pavel Vrba.

Jak trenér Severočechů Ladislav Škorpil avizoval, jeho tým do úvodního utkání druhého předkola nevstoupí s nikterak výraznou defenzivní taktikou, do útoku se ovšem hráči v bílém také bezhlavě nedrali. Počáteční fáze duelu byla protkána opatrností a oťukáváním, což oku fotbalového labužníka nijak neprospívalo.

„Myslel jsem si, že toto utkání skončí 2:2. Náš největší problém byl, vyrovnat se s rychlostí soupeře. Samozřejmě je na týmu soupeře vidět fotbalová kvalita podpořená technickou dovedností. Rozhodujícím faktem byla převaha v rychlosti hráčů Žiliny. Pod tlakem dělali naši hráči chyby, někteří z toho i znervózněli,“ hodnotil po prohraném utkání domácí trenér Ladislav Škorpil.

Po pokračující neatraktivní hře se tempo zrychlilo a zajímavé momenty byly k vidění na obou stranách. Vlnu negativní emoce libereckých fanoušků vyvolala situace ze 23. minuty, kdy se po skvělém vysunutí středem hřiště řítil na slovenského gólmana Perniše Kerić podporovaný Nezmarem. Chorvatského forvarda ovšem dostihl Pečalka, po jehož zákroku se domácí dožadovali penalty. Tu však hlavní sudí Dereli z Turecka neodpískal.

Frejlach v závěru alespoň snížil

Chorvatský útočník Kerić byl aktivní i nadále, po jeho vybojovaném autovém vhazování se po půlhodině hry dostal ke střele z pětadvaceti metrů Dort. Perniš v brance Žiliny byl pozorný. Stejně tomu bylo o chvíli později, když svůj projektil po zemi vypálil Dočkal. Hra následně získala na obrátkách a začala se líbit i divákům. Ve 35. minutě se ve slibné šanci objevil znovu Kerić, bohužel síť soupeře nerozvlnil.

Chybělo pár okamžiků do konce první půle, když do vápna domácích letěl míč na žilinského útočníka Štyvara. Forvard, jenž den před utkáním oslavil osmadvacáté narozeniny, našel hlavou dobře naběhnutého exslávistu Adauta, jenž tváří v tvář nedal Zlámalovi šanci.

Na úvod druhé půle to byli znovu hosté, kdo pomaličku vystrkoval růžky. Na první střelu Rilkeho ještě Zlámal reagovat nemusel, druhou už s vypětím všech sil vyrážel na roh. Šok pro Slovan přišel v 58. minutě. Za pokutovým územím domácích napřáhl ke střele zkušený Róbert Jež a povedenou trefou navýšil na 2:0.

Deset minut před koncem mohl z dorážky ohrozit branku Žiliny střídající Frejlach, jeho střela vysoko nad ovšem jen podtrhla čtvteční zmar libereckých fotbalistů. Jiskřičku naděje ovšem přeci jen tento severočeský talent vykřesal, když z dorážky ve vápně soupeře prostřelil Perniše v hostující brance. Závěrečný tlak už bohužel pro domácí k vyrovnání nevedl.

„Dokázal bych si představit, že v Žilině vyhrajeme 2:1 a na penalty postoupíme po výsledku 17:16,“ neztratil ani po prohraném utkání svůj tradiční osobitý humor Škorpil.

Odveta se hraje přesně za dva týdny na trávníku slovenského celku.

FC Slovan Liberec - MŠK Žilina 1:2 (0:1)
Branky: 85. Frejlach - 45. Adauto, 59. Jež. ŽK: Holeňák, Nezmar, Smetana, Dočkal - Pečalka, Adauto. Rozhodčí: Dereli, Satman, Sezertam (všichni Tur.). Diváci: 7570.
Slovan Liberec: Zlámal - Radzinevičius, Holeňák, Košťál, Janů - Dočkal, Bílek, Dort (62. Frejlach), Papoušek (58. Dittrich) - Kerič - Nezmar (74. Smetana).
Žilina: Perniš - Pekarík, Vomáčka, Pečálka, Tesák - Rilke (75. Belák), Štrba, Jež, Vladavič - Adauto (86. Ďurica), Štyvar (77. Lietava).

Reklama

Související témata: