Hlavní obsah

Adauto: V Žilině mám z fotbalu zase radost

ŽILINA

Fotbalová "resuscitace" Slovenskem se u brazilského útočníka Adauta podle všeho povedla. Bývalá modla slávistických fanoušků v novém angažmá v Žilině prý procitla z útlumu, po počátečním tápání se těší důvěře českého kouče Pavla Vrby a užívá si i stále větší přízně příznivců. "Ady", jak šikovnému žonglérovi s dětským úsměvem všichni říkají, je v Žilině na vrcholu blaha.

Článek

"Zase tady mám z fotbalu radost, něco takového jsem potřeboval. Hrajeme pro diváky, daří se nám, máme výsledky. A myslím, že tady můžu ukázat, co ve mně opravdu je. Co víc si můžu přát," řekl Adauto v rozhovoru. Osmadvacetiletý driblér věří, že po čtvrteční odvetě 2. předkola Poháru UEFA s Libercem se bude radovat víc než jeho staří známí z České republiky. Před dvěma týdny je nijak nepotěšil: v Liberci se postaral o vedoucí gól Žiliny, která si nakonec odvezla výhru 2:1 a k postupu do hlavní fáze soutěže má výrazně blíž.

"Kluky z Liberce mám rád, vždyť jich spoustu znám a mám radost, když si proti nim můžu zase zahrát. Ale teď je chci vyřadit. UEFA je pro nás strašně důležitá, a když přejdeme přes Liberec, bude to paráda," líčil Adauto slušnou češtinou, do níž se mu občas vmísilo i slovenské slovíčko.

Když ve čtvrtek liberečtí fotbalisté trénovali na žilinském stadiónu, Adauto pečlivě někdejší protihráče z české ligy sledoval. Na působení v Čechách vzpomíná dodnes rád. "Hodně mi to dalo. Ve Slavii jsem se zviditelnil a v Praze našel spoustu kamarádů. Moc rád se tam vracím, i když času je málo," řekl Adauto a pustil se do dlouhého družného hovoru s libereckým manažerem Josefem Jinochem, s nímž se potkal ve Slavii. "Pepíno," hrnul se k němu. S brazilským útočníkem se přišel pozdravit i kouč Slovanu Ladislav Škorpil. "Kdo tě donutil takhle zhubnout," křikl na Adauta s úsměvem, než si oba podali ruku.

Adauto zapracoval na fyzické kondici

Nejen Škorpil si všiml Adautovy proměny, dříve baculaté tváře jsou pryč. Když v lednu přišel Adauto do Žiliny z druholigové Krče, nebyl v dobrém fyzickém stavu. Během jara však nezahořkl, naopak na sobě zapracoval. Jako by jej vyburcovalo, že byl u kouče Vrby dlouho jen náhradníkem.

V létě se mu znamenitě povedla příprava a řekl si o místo v základní sestavě. "Cítím, že klukům na hřišti zase můžu pomoci. Víc si také věřím," pochvaloval si Adauto, kterému sedí i styl ve slovenské lize. "Hraje se tady víc technicky, útočněji, padá víc branek, což se mi samozřejmě líbí. V Čechách se zase víc dbá na taktiku, je to fyzicky náročnější. Ale také to byla velká škola," porovnával.

Na přestup zatím nemyslí

Na další přestup momentálně vůbec nemyslí. Ví, že Žilině zdaleka nesplatil to, co do něj vložila. Nerad prý odchází od rozdělané práce. "Na nějaký přestup vůbec nemyslím, vždyť ve fotbale nevíte, co bude za dva dny. Zraníte se a je po nadějích," uvedl Adauto, jehož před třemi lety zbrzdila přetržená achilovka. "Ale když budu hrát dál dobře, může se něco objevit," podotkl.

Ve městě, kde oživil svoji kariéru, mu momentálně chybí jediné - přítelkyně s dcerkou, které zůstávají v rodné Brazílii. "To je jasné, že je mi někdy smutno. Ale k mé práci i takové věci patří. Musím to bez nich nějak vydržet," pokrčil rameny a z tváře mu poprvé zmizel věčný úsměv.

Reklama

Související témata: