Hlavní obsah

Fotbalistům Manchesteru City pomohly k postupu až penalty

PRAHA

Fotbalisté Manchesteru City odvrátili vyřazení z Poháru UEFA, když v 2. předkole vyřadili dánský Midtjylland až po pokutových kopech. Hrdinou anglického celku se stal brankář Joe Hart, který dvěma chycenými penaltami v rozstřelu pomohl ke šťastnému postupu. Zastínil tak domácího gólmana Lasse Heinzeho, který opět dostal přednost před českým brankářem Martinem Raškou.

Článek

Manchesteru však pomohl i domácí obránce Califf, který v poslední minutě normální hrací doby tečoval hlavičku Evanse do vlastní branky. Prodloužení tak favorit vybojoval až na poslední chvíli a se štěstím.

Z postupu se radují i fotbalisté FK Moskva, kteří vyřadili Legii Varšava. Tomáš Čížek ani Roman Hubník do hry v dresu moskevského celku nezasáhli.

Z postupu se radoval i český brankář Jaroslav Drobný

Fotbalisté Salcburku sice prohráli s litevskou Südavou doma 0:1, postup měli ale prakticky zajištěný už z úvodního utkání, které v Litvě vyhráli 4:1. V odvetě odehrál v dresu Salcburku celé utkání i český záložník Patrik Ježek.

Z postupu se radoval i čerstvý český reprezentant brankář Jaroslav Drobný, který čistým kontem pomohl Hertě Berlín k výhře 1:0 nad Lublaní.

S pohárovou Evropou se naopak loučí Martin Fillo, který odehrál celé utkání při prohře Stavangeru s finskou Honkou Espoo 1:2, což po bezbrankové remíze z prvního utkání na postup nestačilo.

Sionko s Pospěchem v dresu Kodaně postupují

Jasný postup do hlavní soutěže Poháru UEFA za sebou mají fotbalisté Kodaně. Po výhře 3:1 v úvodním utkání triumfovali i v odvetě na hřišti norského Lilleströmu, kde nastříleli dokonce čtyři góly. Byl u toho i český reprezentant Zdeněk Pospěch, jeho kolega z reprezentace Libor Sionko pak při svém návratu po zranění odehrál druhý poločas.

Tři branky útočníka Iversena zajistily Rosenborgu Trondheim výhru 5:0 nad Djurgaardenem a postup. Hattrick zaznamenal i střelec švédského Kalmaru Ingelsten.

Fotbalisté AEK Atény překvapivě vypadli, když nedokázali porazit kyperský celek Omónia Nikósie. Napodobili tak Olympiakos Pireus, který v kvalifikaci o Ligu mistrů vypadl s Famagustou.

Fotbalisté Austrie Vídeň si zajistili postup přes gruzínský WIT Tbilisi. Na domácím hřišti vyhrál rakouský celek 2:0, přičemž o postupujícím rozhodovalo jediné utkání, jelikož úvodní zápas v Gruzii byl kvůli bojům v Jižní Osetii zrušen.

Uspěl i Besiktas se Sivokem a Zápotočným

Na Pohár UEFA se mohou těšit i Tomáš Sivok a Tomáš Zápotočný, kteří odehráli celé utkání v obraně Besiktase Istanbul při domácí výhře 4:0 nad bosenským Širokým Brijegem. Hrdinou vítězného týmu byl brazilský útočník Bobo, který jeden gól dal a na další dva přihrál.

Stuttgart si i bez odpočívajícího Jana Šimáka zajistil postup přes maďarský Györ, když na jeho hřišti vyhrál vysoko 4:1. Hlavní zásluhu na tom měl německý reprezentační útočník Mario Gomez, který dva góly dal a na jeden přihrál.

Postup naopak unikl ukrajinskému Dněpropetrovsku, který ve čtvrtek nestačil na švýcarskou Belinzonu a kvůli menšímu počtu gólu na hřišti soupeře v pohárové Evropě končí. Mario Holek sledoval prohru svých spoluhráčů z lavičky.

Jen těsně unikl postup Crvené Zvezdě Bělehrad, kterou vede český trenér Zdeněk Zeman. Srbský celek nejprve v utkání s kyperským Apoelem Nikósie dotáhl dvoubrankovou ztrátu a zajistil si prodloužení. V něm pak dlouho vedl, ale hosté tři minuty před koncem vyrovnali, přestože hráli o deseti. A díky více brankám vstřeleným na hřišti soupeře nakonec slavili postup.

Dál jdou také favorizované celky Neapol a Aston Villa.

Výsledky - 2. předkolo, odvety:
FK Moskva - Legia Varšava 2:0 (1:0), první zápas 2:1, postoupil FK Moskva; Midtjylland (Dán.) - Manchester City 0:1 na pen. 2:4 (0:1, 0:0), první zápas 1:0, postoupil Manchester City, Hapoel Tel Aviv - FK Vojvodina (Srb.) 3:0 (1:0), první zápas 0:0, postoupil Hapoel; Hapoel Kirjat Šmona (Izr.) - Litex Loveč (Bulh.) 1:2 (1:1), první zápas 0:0, postoupila Loveč; Zrinjski Mostar (Bosna a Herc.) - Braga 0:2 (0:0), první zápas 0:1, postoupila Braga; Slaven Koprivnica (Chorv.) - Aris Soluň (Řec.) 2:0 (1:0), první zápas 0:1, postoupila Koprivnica; Hertha Berlín - NK Lublaň 1:0 (1:0), první zápas 2:0, postoupila Hertha; Salcburk - Südava (Lit.) 0:1 (0:0), první zápas 4:1, postoupil Salcburk; Stavanger (Nor.) - Honka Espoo (Fin.) 1:2 (1:1), první zápas 0:0, postoupila Honka, Varna (Bulh.) - Maccabi Netanja (Izr.) 2:0 (1:0), první zápas 1:1, postoupila Varna; Omónia Nikósie (Kypr) - AEK Atény 2:2 (1:1), první zápas 1:0, postoupila Nikósie; Rosenborg Trondheim - Djurgaarden 5:0 (1:0), první zápas 1:2, postoupil Rosenborg; Kalmar (Švéd.) - Gent 4:0 (1:0), první zápas 1:2, postoupil Kalmar; Lilleström (Nor.) - FC Kodaň 2:4 (1:2), první zápas 1:3, postoupila Kodaň, Austria Vídeň - WIT Tbilisi (Gruz.) 2:0 (1:0), postupuje Austria; Bröndby Kodaň - FC Haka (Fin.) 2:0 (2:0), první zápas 4:0, postupuje Bröndby; Vaslui (Rum.) - Metalurgs Liepájas (Lot.) 3:1 (3:0), první zápas 2:0, postupuje Vaslui, Besiktas Istanbul - Široki Brijeg (Bosna a Herc.) 4:0 (1:0), první zápas 2:1, postoupil Besiktas; Grasshoppers Curych - Lech Poznaň (Pol.) 0:0, první zápas 0:6, postoupila Poznaň; Debrecín (Maď.) - Young Boys Bern 2:3 (1:1), první zápas 1:4, postoupil Bern, Sturm Štýrský Hradec - FC Curych 1:1 na pen. 2:4 (1:1, 1:1), první zápas 1:1, postoupil Curych; Belinzona (Švýc.) - Dněpropetrovsk (Ukr.) 2:1 (1:1), první zápas 2:3, postoupila Belinzona; Györ (Maď.) - VfB Stuttgart 1:4 (0:2), první zápas 1:2, postoupil Stuttgart; Rennes - Stabaek (Nor.) 2:0 (1:0), první zápas 1:2, postoupilo Rennes; Crvena Zvezda Bělehrad - Apoel Nikósie 3:3 po prodl. (2:2, 0:0), první zápas 2:2, postoupila Nikósie; Hajduk Split - Deportivo La Coruňa 0:2 (0:1), první zápas 0:0, postoupila La Coruňa; St. Patricks (Ir.) - Elfsborg 2:1 (0:0), první zápas 2:2, postoupil St. Patricks; SSC Neapol - KS Vllaznia (Alb.) 5:0 (1:0), první zápas 3:0, postoupila Neapol; Aston Villa - Hafnarfjördur (Isl.) 1:1 (1:1), první zápas 4:1, postoupila Aston Villa.

Reklama

Související témata: