Hlavní obsah

Liberec v Žilině prohrál a s Pohárem UEFA se loučí

ŽILINA

Fotbalisté Liberce si v Poháru UEFA nezahrají! Severočeský tým ve čtvrtek v odvetě 2. předkola evropské soutěže prohrál stejně jako na domácím stadiónu 1:2 a do hlavní fáze se neprobojoval. Svěřenci Ladislava Škorpila hráli závěr zápasu proti oslabenému soupeři. Brankář Hauzr navíc zlikvidoval pokutový kop. Přesto Severočeši po trefách Beláka a Ježe dvakrát inkasovali. Gól Jana Nezmara v nastavení už na postupujícím nic nezměnil.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Peter Pekarík ze Žiliny (vlevo) v souboji o míč s Bořkem Dočkalem ze Slovanu Liberec v odvetném zápase 2. předkola fotbalového Poháru UEFA.

Článek

„V našem týmu bylo od prvního utkání proti Žilině učiněno pět změn v sestavě. Navíc jsme hráli v jiném rozestavení, což očividně domácím nesvědčilo. Bylo naším cílem, abychom utkání v náš prospěch otočili co nejdříve. Soupeře jsme sice pod velký tlak dostali, k postupu nám to bohužel nestačilo,“ nechal se slyšet kouč Severočechů Ladislav Škorpil.

Liberečtí fotbalisté, vědomi si faktu, že k postupu musí vstřelit minimálně dvě branky, začali proti Žilině opatrně s jedním vysunutým útočníkem Blažkem, jehož se z pětičlenné zálohy snažili po stranách podporovat hlavně Dočkal s Keričem. Aktivnějším dojmem od úvodu působili ovšem domácí, kteří se během prvních šesti minut objevili před libereckým gólmanem Hauzrem hned třikrát.

Pořekadlo nedáš-dostaneš nepotvrdil v 7. minutě Dočkal, jenž se sice pohotově s míčem v domácím vápně otočil, jeho střelecký pokus ovšem brankář Žiliny Perniš zneškodnil. Severočeši získávali územní převahu, kterou ve 13. minutě mohl zúročit ze standardní situace Frejlach, jeho pokus po sehrané akci letěl jen těsně vedle pravé tyče domácí brány.

Diváci na stadiónu Pod Dubňom byli postupem času čím dál roztrpčenější. Alibistická hra žilinské jedenáctky a fakt, že se domácí jen sporadicky objevovali na půlce soupeře, se zdaleka nepodobala aktivnímu výkonu, jímž se svěřenci českého kouče Pavla Vrby prezentovali před dvěma týdny v Liberci. Trenér slovenského vicemistra na to reagoval brzkým střídáním nevýrazného Lietavy Štyvarem.

Keričova střela mířila jen doprostřed brány

Největší šance dosavadního průběhu hry nevyšla gólově dvojici Kerič - Blažek po půlhodině hry. Prvně jmenovaný povedeně zatáhl míč do vápna soupeře po pravé straně, liberecký střelec z posledního ligového duelu proti Plzni Blažek pak ve skluzu o pár centimetrů nestihl Chorvatovu svižnou přihrávku před bránu.

Byl to právě Kerič, který mohl Blažkovu patičku na začátku druhé půle zúročit v první gól, střela bez patřičné razance skončila bohužel pro hosty jen v náruči Perniše. O slovo se ovšem přihlásili i domácí. Stoper Pečalka si z dobrých třiceti metrů zpracoval míč a na libereckého gólmana, jehož v oficiálním zápisu namísto Hauzra uvedli jako Hausera, vyslali velice povedený projektil.

Vše důležité v posledních deseti minutách

Utkání po hodině hry přineslo divy. Nejprve celý stadión propukl v euforii, když hlavní sudí  Weiner ukázal Košťálovi žlutou kartu za faul v pokutovém území Liberce. Diváci jásali podruhé, když penaltu proměnil Jež, byla to ovšem radost předčasná. Německý arbitr nechal pokutový kop opakovat, ale tentokrát už se žilinský záložník mýlil. Fanoušci slovenského celku byli jako opaření, když po následném centru dostal druhou žlutou kartu za útočný faul na Hauzra Rilke a poslal svůj tým do deseti.

„Těžko mohu hodnotit situaci, která předcházela udělení druhé žluté karty Rilkemu. Nevím, jestli šel do souboje s brankářem loktem nebo tělem. Určitě měl uvažovat nad tím, že už jednu žlutou kartu má,“ řekl k incidentu po odehraných šedesáti minutách kouč Žiliny Pavel Vrba.

Paradoxně začali hrát domácí aktivně, až když měli o jednoho hráče v poli méně. Severočeský gólman si s pokusy Ježe a Štyvara ještě poradil, na parádní střelu Beláka ke vzdálenější tyči byl ovšem krátký. Domácí dokonce rozvlnili síť podruhé. Po hlavičce Štyvara ovšem radost domácích utnul pomezní odmáváním ofsajdového postavení. Robert Jež se nakonec gólu také dočkal, v 87. minutě zůstal po centru z levé strany před Hauzrem zcela osamocen a střelou podél padajícího gólmana zvýšil na 2:0. Gól střídajícího Jana Nezmara v nastavení už jen opticky zkorigoval výsledek na konečných 2:1 pro Žilinu.

„Na hráčích Liberce bylo vidět, že jsou více agresivnější než v prvním utkání. Dvojice našich hráčů ve středu měla méně prostoru, soupeř nás v prvním poločase přehrával. Ve druhé půli se to trochu zlepšilo,“ okomentoval stručně odvetný zápas trenér Vrba.

MŠK Žilina - FC Slovan Liberec 2:1 (0:0 )
Branky: 81. Belák, 87. Jež - 90. Nezmar. ŽK: Štrba - Dočkal. ČK: Rilke po dvou žl. Rozhodčí Weiner, Glindemann, Willenborg. (všichni Něm.). Diváci: 7 481.
Žilina: Perniš - Pekarík, Vomáčka, Pečalka (90. Piaček), Tesák - Rilke, Štrba, Jež, Vladavič - Lietava (31. Štyvar), Adauto (65. Belák).
Liberec: Hauzr - Radzinevičius, Košťál, Polák, Vulin (65. Smetana) - Holeňák, Bílek (76. Papoušek)- Kerič, Frejlach, Dočkal - Blažek (55. Nezmar).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články