Hlavní obsah

Manchester City děkuje penaltovému hrdinovi Hartovi

PRAHA

Minutu od nečekaného vyřazení v Poháru UEFA byli ve čtvrtek fotbalisté Manchesteru City. Spasil je vlastní gól domácího Midtjyllandu a především skvělý výkon gólmana Joea Harta, který zlikvidoval dva pokutové kopy. Jednadvacetiletý talentovaný brankář si po postupu do prvního kola soutěže vychutnával slávu i obdiv spoluhráčů.

Článek

"Miluji být součástí tohohle mužstva," prohlásil rozradostněný brankářský hrdina, když se dostal z klubka slavících spoluhráčů k novinářům. Mladý gólman si pochvaloval, jak se jeho tým během čtrnácti dnů zvedl. "Těch prvních dvacet minut v úvodním duelu u nás způsobilo všechnu tuhle těžkou práci. Ale na závěr jsme ukázali, jak dobrým týmem jsme. Udělali jsme tenhle krůček, ale potřebujeme projít do základní skupiny a pak se hnát za dalším úspěchem," podotkl Hart.

Trenér Manchesteru Mark Hughes ocenil psychickou odolnost svých svěřenců. "Jsem pyšný, že jsme dokázali otočit situaci, ve které nám už příliš lidí nevěřilo. Nebyli jsme v pozici favoritů, museli jsme odčinit nepříznivý výsledek. Hráči ukázali skvělý charakter a nakonec si zasloužili vyhrát," mínil Hughes. Chválil především Harta. "Penalty jsou trochu loterie, ale když je vyhrajete, musíte být nadšený. Joe to zvládl skvěle," doplnil kouč City.

Povedeným brankářským výkonem se blýskl i Čech Jaroslav Drobný. Nováček v reprezentační nominaci ani v odvetě neinkasoval a Hertha Berlín díky němu hladce přešla přes Lublaň. Celek z německé metropole se však ve čtvrtek při výhře 1:0 příliš nepředřel, jako by už spíš myslel na nedělní bundesligový šlágr na Bayernu.

Hertha si postupem splnila povinnost

"Povinnost jsme splnili, víc není potřeba dodávat. První dvacet minut bylo dobrých, pak jsme to už nějak dohráli," řekl kapitán Arne Friedrich. "Měli jsme tak čtyř- pětiprocentní šance, že bychom náskok po výsledku 2:0 promrhali. V druhém poločase jsme už pravděpodobně měli v hlavách zápas proti Mnichovanům," vzhlížel kouč Lucien Favre k ostře sledovanému souboji s Bayernem, který vloni také nastupoval v Poháru UEFA, ale letos už znovu nechybí v prestižnější Lize mistrů.

Z jasného výsledku se radoval i další německý celek Stuttgart. Trenér Armin Veh si po domácí výhře 2:1 stěžoval na slabou produktivitu, a tak mu hráči v odvetě v maďarském Györu přichystali gólovou radost hned čtyřikrát. "Splnili jsme cíl nejlepším možným způsobem. Jsem spokojený se způsobem, jak jsme dneska hráli. Všichni předvedli disciplinovaný výkon," pochvaloval si náročný kouč, který tentokrát nechal odpočívat Čecha Jana Šimáka.

Jediný zápas rozhodl o postupu Austrie Vídeň přes WIT Tbilisi. Úvodní duel byl kvůli válečnému konfliktu na Kavkaze zrušen, ale Gruzínci neměli na fotbal příliš pomyšlení ani v odvetě. "Austria zvítězila zaslouženě. Nebyl to příliš pohledný zápas, ale domácí hráli chytře. Je těžké nemyslet na to, co se děje v Gruzii," podotkl sportovní ředitel Gruzínské fotbalové asociace Petar Segrt.

Reklama

Související témata: