Hlavní obsah

Sparta začne Pohár UEFA v Záhřebu, Ostrava hraje proti Spartaku

MONTE CARLO

Fotbalisté Baníku Ostrava nastoupí v prvním kole Poháru UEFA proti ruskému velkoklubu Spartak Moskva. Sparta Praha se ve stejné části evropského poháru střetne s chorvatským Dinamem Záhřeb a český mistr Slavia Praha změří síly s rumunským týmem Vaslui. První zápasy se odehrají 18. září, odvety jsou na programu o dva týdny později. Rozhodl o tom los v Monaku.

Článek

Ostravský Baník figuroval jako jediný český tým v nenasazeném koši. Mezi možnými soupeři v úvodním kole evropské soutěže byly věhlasné týmy. Kromě Spartaku Moskva mohli Ostravští narazit na AC Milán, Besiktas Istanbul a Herthu Berlín. Pětici doplnil srbský Partizan Bělehrad.

"Přál jsem si Herthu a los mi přání nesplnil. V Rusku jsem ještě nikdy nebyl, tuhle zemi navštívím poprvé," řekl bezprostředně po losu kouč Baníku. "Spartak je v evropských pohárech zkušený tým a vím o něm, že za něj hrají dva čeští fotbalisté Kováč a Jiránek," dodal Večeřa. Jeho svěřenci odehrají první zápas 18. září na domácím stadiónu, odveta je na programu 2. října v ruské metropoli.

Na letenské hráče padl z možných soupeřů pravděpodobně ten nejnáročnější. Sparta jako nasazený klub mohla čekat jednoho z pětice Marítimo, Morherwell, Young Boys, Omonia Nikósie či Dinamo Záhřeb. S chorvatským týmem se svěřenci Vítězslava Lavičky střetnou nejprve 18. září na soupeřově hřišti, odveta se hraje 2. října v Praze.

Slávisté byli z losu v šoku

Nevyzpytatelného soupeře přiřkl los Slavii, která si o postup do základní skupiny Poháru UEFA zahraje s rumunským týmem Vaslui. Pro samotné slávisty byl los poměrně šokem. Nejenže vyfasovala rumunského soupeře, ale navíc si na cestě do Poháru UEFA musí poradit s protivníkem, o němž prakticky vůbec nic neví.

„Jen jsme se dozvěděli, že jde o nový, teprve před nedávnem založený rumunský klub, v němž není nouze o peníze. Určitě budou nebezpeční,“ přiznával Marek Jarolím, že pro Pražany bude cesta na Balkán velkou neznámou.

„Do základní skupiny Poháru UEFA se ale dostat chceme, takže v nastávajícím dvojzápase si musíme s Rumuny poradit. Zkušenosti z kvalifikační konfrontace s Fiorentinou bychom přitom měli zúročit. Věřím, že to dokážeme,“ přidával Marek Jarolím.

Mluvčí Slavie Ondřej Zlámal byl losem rovněž evidentně zaskočen. „Po losu není nadšený asi žádný z našich klubů,“ přiznal rozpaky, neboť si hned moc dobře uvědomoval, jak pramálo atraktivní a přitom nebezpečný soupeř na Slavii čeká. „Přitom ani o výhodném prodeji televizních práv se uvažovat nedá,“ docházelo mu okamžitě.

Slávisté zahájí dvojzápas v Edenu taktéž 18. září a odveta je na programu opět 2. října v Rumunsku.

Vítězové zápasů budou rozlosováni do osmi pětičlenných skupin. Finále Poháru UEFA se hraje 20. května příštího roku na stadiónu Fenerbahce Istanbul.

Los 1. kola Poháru UEFA:
Baník Ostrava - Spartak Moskva, Dinamo Záhřeb - Sparta Praha, Slavia Praha - Vaslui (Rum.), AC Milán - FC Curych, Temešvár - Partizan Bělehrad, Hertha Berlín - St. Patrick's (Ir.), Metalist Charkov (Ukr.) - Besiktas Istanbul, Portsmouth - Vitória Guimaraes, Kayserispor (Tur.) - Paris St. Germain, FC Sevilla - Salcburk, Wolfsburg - Rapid Bukurešť, Sampdoria Janov - FBK Kaunas (Lit.), Marítimo Funchal (Portug.) - Valencie, Manchester City - Omonia Nikósie, Young Boys Bern - FC Bruggy, AS Nancy - Motherwell (Skot.), Everton - Standard Lutych, Neapol - Benfica Lisabon, Bellinzona (Švýc.) - Galatasaray Istanbul, Nijmegen (Niz.) - Dinamo Bukurešť, Racing Santander - Honka Espoo (Fin.), Apoel Limassol - Schalke 04, Litex Loveč (Bulh.) - Aston Villa, Austria Vídeň - Lech Poznaň, Vitória Setúbal - Heerenveen (Niz.), Bran Bergen - Deportivo La Coruňa, Slaven Belupo (Chorv.) - CSKA Moskva, Bröndby Kodaň - Rosenborg Trondheim, Černo More Varna (Bulh.) - Stuttgart, Stade Rennes - Twente Enschede (Niz.), Ajax Amsterodam - Borac Čačak (Srb.), Tottenham Hotspur - Wisla Krakov, FC Kodaň - FC Moskva, Žilina - Levski Sofia, Borussia Dortmund - Udine, Braga (Portug.) - Artmedia Petržalka, Feyenoord Rotterdam - Kalmar (Švéd.), Hamburk - Unirea Urziceni (Rum.), Hapoel Tel Aviv - St. Etienne, Nordsjaelland (Dán.) - Olympiakos Pireus.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články