Hlavní obsah

Zisk Superpoháru završil Šírlův báječný rok

PRAHA

Měl a ještě bude mít dost času, aby si vítězství v prestižním evropském fotbalovém Superpoháru patřičně vychutnal. Po pátečním vítězství svého Zenitu Petrohrad nad Manchesterem United se totiž český legionář Radek Šírl do Ruska vracet nemusel. Nizozemský trenér Advocaat dal svým svěřencům volno, takže pátý český vítěz Superpoháru se vydal z Monaka rovnou domů, aby se užil volných dnů před úterním srazem národního týmu na kvalifikaci se Severním Irskem.

Článek

Nikdo petrohradskému Zenitu před pátečním soubojem o Superpohár příliš nevěřil. V tradiční konfrontaci vítěze Poháru UEFA a Ligy mistrů měl mít navrch Manchester United, na němž bylo, aby v Monaku završil zlatý hattrick a k vítězství v Premier League a Lize mistrů přidal i Superpohár.

Považovali Manchester za favorita, pak ho porazili

"I my vnímali, že Angličané jsou favority, a proto jsme nastupovali s tím, že v duelu o Superpohár prostě předvedeme pěkný fotbal a uvidíme. Samozřejmě, že jsme chtěli vyhrát, ale vítěz Ligy mistrů je přece jen jiná třída, než Glasgow Rangers, který jsme porazili ve finále Poháru UEFA. Proto jsme začali opatrně a možná i dost nervózně. Prvních dvacet minut jsme vlastně čekali, s čím na nás Manchester vyrukuje,“ svěřoval se Radek Šírl po vítězné partii s Fergusonovým hvězdným týmem.

„Hodně nám pomohli naši fanoušci, kterých přijelo do Monaka spousta. Mysleli jsme, že příznivci Manchesteru budou mít v hledišti převahu, ale opak byl pravdou. Cítili jsme se jako doma a i proto jsme po počátečním vyčkávání, kdy se nám moc nevedlo, zbytečně jsme ztráceli míče a hráli jsme dost zakřiknutě, začali předvádět náš fotbal. Jakmile jsme dali vedoucí gól, došlo nám, že se s Angličany dá hrát a že máme na to, abychom je porazili. Byla to ale hodně náročná partie, jež nás stála v panujícím vedru hodně sil. Přiznám se, že jsem končil zápas úplně na doraz, neboť v závěru mě už braly křeče,“ popisoval Radek Šírl své pocity z partie, kterou sledovala celá fotbalová Evropa.

Partie vítězné, neboť Zenit Petrohrad nakonec 2:1 vyhrál, Superpohár získal a předseda UEFA Michel Platini všem hráčům ruského mistra osobně gratuloval a předal jim medaile.

Rok, o kterém se mu ani nesnilo

„U mě se jen zastavil, podal ruku a gratuloval. I tak to byla ohromná pocta podat si ruku s takovou fotbalovou legendou, jakou Platini je. Završení báječného roku, který prožívám. Titul v ruské lize, vítězství v Poháru UEFA, nominace do národního mužstva a povedený zápas proti Angličanům ve Wembley a teď vítězství v Superpoháru, jehož si cením úplně nejvíc. Ještě před rokem se mně o něčem podobném ani nesnilo,“ svěřoval se Radek Šírl v povídání pro Sport.cz.

Přestup ho vůbec neláká

Po výborných výkonech, které v dresu Zenitu Petrohrad i české reprezentace podává, se samozřejmě dostal do hledáčku předních evropských velkoklubů. Neapol už zájem projevila a do Itálie ho lákala, další kluby sondují, za kolik byl k mání.

„Já jsem ve své podstatě dost konzervativní člověk, který nerad mění prostředí a angažmá. V Petrohradě se mně líbí, nic mně neschází, takže o odchodu na další štaci nepřemýšlím. I když člověk nikdy neví… Aršavin má třeba do Tottenhamu namířeno, neboť dává najevo, že potřebuje novou motivaci. Zvláště teď, kdy jsme získali Superpohár,“ přiznával Šírl v rozhovoru pro Sport.cz, že z Ruska se mu nechce. „Petrohrad se za poslední léta ohromně změnil. Je to evropské velkoměsto, kde jsem naprosto spokojen!"

Prémie dojednává kapitán

Po zisku Superpoháru se žádné bouřlivé oslavy nekonaly. Společná večeře, dík od trenéra a vedení klubu a hned poté se hráči rozjeli do celé Evropy. Nová akvizice Petrohradu Danny, který vstřelil vítězný gól Petrohradu v Superpoháru, třeba do Portugalska, Šírl domů do Čech.

„Přijel za mnou brácha s kamarádem, takže jsme sedli do auta a pádili domů, abych byl pár dnů s rodinou. Na oslavy dojde, až se po kvalifikačních zápasech národních celků zase všichni sejdeme v klubu. A možná dojde i na odměny za to, že jsme Superpohár dovezli do Petrohradu. Po vítězství v Poháru UEFA byly prémie docela slušné, teď bude záležet na našem kapitánovi, co s vedením klubu a naším sponzorem dojedná,“ usmíval se Radek Šírl, jenž se bude už v úterý hlásit reprezentačnímu trenérovi Petru Radovi na srazu české národního mužstva před kvalifikací o postup na mistrovství světa, do níž český tým vstoupí v Belfastu proti Severním Irům.

Reklama

Související témata: