Hlavní obsah

Při zápasu Spartaku v Ostravě pomohou i polští policisté

OSTRAVA

Přísná bezpečnostní opatření i dopravní omezení čekají fotbalové fanoušky v souvislosti s úvodním zápasem prvního kola Poháru UEFA, v němž se na Bazalech utká Baník Ostrava se Spartakem Moskva.

Článek

Do Ostravy dorazí například i polští policisté, kteří pomohou svým českým kolegům s případnou identifikací polských rowdies, řekla Pavla Bittnerová z ostravského magistrátu. Tvrdá jádra fanoušků obou klubů totiž udržují družbu právě s Poláky. Zápas se uskuteční 18. září. Opatření řešili ve čtvrtek představitelé města a další strany, které se na něm budou podílet.

Pro ruské fanoušky bude k dispozici 400 vstupenek, které však na rozdíl od předchozích utkání nebudou zcela anonymní. "Na každé z nich bude vepsáno číslo občanského průkazu nebo pasu, což umožní zjednodušit identifikaci fanoušků. Zjednoduší to i práci cizinecké policie, která tak bude schopna rychleji prověřit, zda nemá majitel vstupenky zakázán pobyt na území republiky. To se týká zejména polských fanoušků, protože s Ruskou federací máme vízový styk," uvedl náměstek primátora Zdeněk Trejbal. Další vstupenky do kotle hostů ostravský klub již prodávat nebude.

"Pro zahraniční fanoušky bude k dispozici i speciální telefonní informační linka s rusky, popřípadě polsky hovořícími operátory," uvedla Bittnerová. Dodala, že během tohoto utkání bude snížen i počet míst v domácím kotli.

Stovky policistů ze všech složek

Policejní mluvčí Soňa Štětínská v pátek řekla, že do akce budou nasazeny stovky policistů ze všech složek. Chybět tak nebudou například kriminalisté, dopravní policisté, pořádková služba, psovodi či antikonfliktní tým. Policie zvažuje, že o výpomoc požádá i kolegy z jihomoravské policejní správy. "Opatření jsou většího rozsahu než obvykle," doplnila mluvčí.

Dopravní omezení budou zejména v okolí stadionu, u něhož se počítá například s uzavírkou Michálkovické ulice pro individuální dopravu. Městská hromadná doprava zůstane v provozu.

Příznivci Spartaku mají na ruské scéně letitou pověst jednoho z nejradikálnějších táborů. Tvrdé jádro Spartakovců udržuje přátelské vztahy s Lechem Poznaň, který má stejnou pověst v Polsku. Chuligáni obou klubů o sobě dali vědět minulý rok při zápasu Poháru UEFA v Praze na Spartě jak při potyčkách s ochrankou a policií, tak tím, že jeden z nich navzdory bezpečnostním opatřením pronikl až na hrací plochu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články