Hlavní obsah

Fotbalisty Spartaku Moskva prý v Ostravě podpoří jen 200 fanoušků

OSTRAVA

Se dvěma stovkami fanoušků fotbalistů Spartaku Moskva se podle posledních odhadů policie i klubů počítá v Ostravě na čtvrtečním utkání prvního kola Poháru UEFA. Ačkoliv Baník nabídl ruské straně sektor s kapacitou 800 míst, využita zřejmě bude jen jeho čtvrtina.

Článek

Vedení Spartaku, které je jediným distributorem vstupenek pro své příznivce, disponuje na základě svých požadavků čtyřmi stovkami lístků, ale všechny zřejmě nenajdou své držitele. "Podle odhadu policie, který byl potvrzen i ze strany Spartaku, by počet fanoušků v kotli neměl překročit dvě stovky," řekl v pondělí novinářům manažer ostravského klubu pro vnější vztahy Igor Bruzl.

Díky nižšímu počtu hostujících fanoušků bude sektor Spartaku od další části hlediště oddělen hned dvěma nárazníkovými zónami. "Na plot navíc nainstalujeme speciální zábrany, aby nebyl možný ani vizuální kontakt mezi fanoušky obou táborů," poznamenal Bruzl.

Bruzl: Nemělo by se jednat o problémovou skupinu

Příznivci ruského klubu se do Ostravy budou během následujících dnů sjíždět různými způsoby. Ať letecky přes Prahu i Ostravu, tak autobusy. První z nich vyrazil na trasu už v pondělí. Se zastávkou v běloruském Minsku, kde v úterý hrají hokejisté Spartaku svůj zápas Kontinentální ligy, by se v cíli měli objevit někdy během středy. "Vzhledem k tomu, že tento zájezd vypravoval Spartak, nemělo by se jednat o problémovou skupinu fanoušků," řekl Bruzl.

Podle informací z ruské strany se v úterý do Ostravy chystá klubový funkcionář zodpovědný za bezpečnost. Měl by mít sebou i seznam fanoušků, kteří si koupili lístky na zápas s Baníkem. Nejmenovaný klubový činovník řekl zpravodaji ČTK, že v rámci preventivních opatření je možné, že některým výtržníkům nebyla vydána víza. Střet s ostravskými ultras však podle něj nelze vyloučit.

Fanoušci Spartaku se střetli s českou policií vloni v listopadu v Praze po utkání se Spartou. Podle verze moskevského klubu tehdy ale srážky vyprovokovala policie, která prý zasáhla příliš tvrdě.

Diváky čeká trojitá prohlídka

Právě z obav před agresí tvrdého jádra příznivců Spartaku a případným střetem s chuligány Baníku Ostrava chystá policie ve městě jedny z největších manévrů za poslední roky. Ty se odrazily i v přísných bezpečnostních opatřeních při předprodeji lístků nebo při vstupu na stadión.

"Každého návštěvníka čeká na bráně trojitá prohlídka. Navíc platí absolutní zákaz pyrotechniky. Už to, že se ji někdo pokusí pronést na stadion bude posuzováno jako úmysl, a s dotyčným policie zahájí přestupkové řízení," doplnil Bruzl s tím, že brány stadionu na Bazalech budou otevřeny už tři hodiny před utkáním.

Ostravský stadion je zatím vyprodán z větší poloviny. Tři dny před výkopem si vstupenku pořídilo deset tisíc diváků.

Reklama

Související témata: