Hlavní obsah

Špión radil trenérovi Lavičkovi s partiturou na Dinamo

PRAHA

Letenský zvěd Daniel Drahokoupil přivezl z Chorvatska noty, trenér Vítězslav Lavička sepsal partituru, takže fotbalová Sparta je na čtvrteční první utkání Poháru UEFA proti Dinamu Záhřeb nachystána. „Panathinaikos, s nímž hrála Sparta kvalifikaci o Ligu mistrů, to sice není, ale ani s Chorvaty to mít lehké mít nebudete,“ varoval špión Drahokoupil kouče Lavičku.

Článek

Do Chorvatska se vydal pro jistotu dvakrát. To aby viděl záhřebské Dinamo v zápase doma i venku a udělal si o něm úsudek kompletní.

„Je to prostě suverén, který nemá v chorvatské lize konkurenci. Vždyť loni ji vyhrál s náskokem osmadvaceti bodů a letos má po sedmi kolech zase už šest bodů k dobru a snad až na Hajduk Split ho nikdo nemůže ohrozit. A to přesto, že dvě největší hvězdy v létě odešly - Modrič do Tottenhamu a Vukojevič do kyjevského Dinama,“ hlásil po návratu  ze záhřebského derby mezi NK a Dinamem (2:2) Daniel Drahokoupil.

Záhřebské derby jako inspirace

Právě městské derby, jež skončilo remízou, bylo pro Spartu poučné a hodně inspirující. „Tým NK začal s velkým respektem, dostal gól z penalty, jenže pak se osmělil a přestal se bát, což průběh utkání otočilo. Nakonec moc nescházelo, aby Dinamo poprvé v sezóně prohrálo,“ referoval pro Sport.cz Daniel Drahokoupil a dodával, že právě ze hry a výkonu fotbalistů NK by si měli vzít Pražané příklad.

„Bojovali, chodili do soubojů, čímž protivníka vyváděli z míry natolik, že to v jeho hře skřípalo a on chvílemi přestával úplně hrát. Zvláště, když si fotbalisté NK začali troufat čím dál víc a dokázali se prosazovat i individuálně,“ všiml si sparťanský špión v Záhřebu.

Sestava plná reprezentantů

Jinak měl ale pro čtvrtečního protivníka Sparty jen samá slova chvály. „Dinamo má výborně poskládané a hlavně hodně ofenzivně laděné mužstvo, jehož dres obléká nejen několik chorvatských reprezentantů, ale i zkušených legionářů. Na hrotu útoku operuje vysoký a urostlý hlavičkář Mandžukič, jemuž patří celá šestnáctka, po jeho boku představuje velké nebezpečí další reprezentant Balaban. Na hřišti sice vypadá otráveně, ale je u všeho. A navíc má úžasnou kopací techniku, takže zahrává všechny standardní situace a rohy,“ upozorňoval Daniel Drahokoupil na největší nebezpečí v sestavě chorvatského mistra.

Chilan s taktovkou dirigenta

I středová řada Dinama je podle referencí sparťanského špióna velice silná. „Diriguje ji pohyblivý a technicky výborně vybavený chilský reprezentant Morales, jemuž sekundují Brazilci Chago a Sammir a také největší chorvatský fotbalový talent od dob Šukera, jímž je devatenáctiletý Bedelj. Říz záloze dodává Vrdoljak, fotbalista tvrdý jak železo, který neuhne před ničím,“ shrnul pro Sport.cz své poznatky Drahokoupil a přidal pár informací i o obraně.

„Chytat bude zřejmě zkušený Butina, zadní řady pak má na povel kapitán mužstva Biščan, jenž v minulosti hrával za Panathinaikos a zkoušel štěstí i na ostrovech.“

Sparťané dostali manuál

Před první konfrontací Sparty s Dinamem Záhřeb odhaduje Drahokoupil šance na postup padesát na padesát, hned však dodává, že Lavičkův tým si může už v prvním utkání vytvořit slibnou výchozí pozici pro pražskou odvetu a tudíž pro postup do základní skupiny Poháru UEFA.

„Aktivní hrou, soustředěním bráněním a také tím, že využije přece jen trochu slabší soupeřovy defenzívy. Dinamo se navíc nechá poměrně lehce rozhodit, takže jeho hráči ztrácí koncentraci, na fotbal se nesoustředí a mají ve hře výpadky. I toho se dá využít,“ radil Drahokoupil sparťanskému trenérovi Lavičkovi, jenž všechny poznatky sepsal do písemného manuálu. Noty označené Dinamo svým svěřencům rozdal a hráči je mají za domácí úkol do čtvrtečního večera nastudovat.

Reklama

Související témata: