Hlavní obsah

Sparta odletěla do Záhřebu skládat reparát

PRAHA

Cesta do milionářské Ligy mistrů zůstala pro fotbalovou Spartu zarubaná, takže teď musí skládat reparát v Poháru UEFA. Pouhý start v prvním kole ale nestačí, protože letenská generalita dala Lavičkovi a jeho týmu jasný úkol – postoupit do základní skupiny a přežít zimu. „Jenže ze všeho nejdřív se musíme dostat přes záhřebské Dinamo,“ pravil před středeční cestou k prvnímu duelu do Chorvatska trenér Vítězslav Lavička.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Vítězslav Lavička

Článek

Na záhřebském Maksimiru, kde před dvaatřiceti lety začalo semifinálovou výhrou nad Nizozemci putování československé reprezentace k titulu mistrů Evropy, to nebude mít Sparta v konfrontaci s místním Dinamem ani trochu jednoduché.

Špiónovo varování

„Čeká vás výborně poskládaný a hodně ofenzivně laděný soupeř plný chorvatských reprezentantů i zahraničních legionářů,“ varoval trenéra Lavičku i jeho svěřence zvěd Daniel Drahokoupil, jenž byl letenského protivníka dvakrát sledovat a přivezl do Prahy spoustu cenných poznatků.

Trenér je sepsal, fascikl nadepsaný Dinamo hráčům rozdal a ti mají za domácí úkol ho až do čtvrtečního večera studovat.

Osnovu hráči nevybalili

Při středečním dopoledním odletu z pražské Ruzyně však nikdo z letenských fotbalistů nachystanou osnovu nevybalil, ba ani na palubě letadla ji nestudoval.

Trenéra Lavičku to však nechávalo v klidu. „Víme o síle protivníka a samozřejmě ji ctíme. Musíme se však dívat sami na sebe a svým výkonem se přičinit o to, abychom si vytvořili co nejlepší pozici pro pražskou odvetu,“ vykládal letenský kouč ještě před odletem. „V praxi to bude znamenat nejen zodpovědně bránit, ale především hrát aktivně a tudíž se pokusit gól vstřelit. Výkon mužstva v posledním ligovém utkání v Brně byl v tomto směru příjemným příslibem,“ prozrazoval něco z nachystané partitury.

Ztráty Lavičku kupodivu neděsí

V Záhřebu, kde se hraje ve čtvrtek ve 20.45, se bude muset obejít nejen bez distancovaného Kučery, Kušníra a Kladrubského, ale i bez zraněného kapitána mužstva Bergra. Ani to však Lavičku před úvodním duelem s Dinamem Záhřeb neděsí.

„Do mužstva se vrátili uzdravení rekonvalescenti Matušovič a Kisel, takže v Brně a poté samozřejmě i v přípravě jsme si vyzkoušeli různé varianty sestavy. Osvědčily se,“ liboval si letenský kouč, jenž už řeší jen dilema, koho postaví místo Kladrubského. Všechno nasvědčuje tomu, že příležitost dostane Vacek.

Ivankovič se po derby zlobil

I trenér záhřebského Dinama Branko Ivankovič ovšem počítá před zápasem se Spartou ztráty. „Řízný bek Hrgovič nemůže hrát pro dvě žluté, chybět by měl i Carlos,“ informoval špión Daniel Drahokoupil, který letenského protivníka sledoval v záhřebském derby s týmem NK, jež skončilo remízou 2:2.

„Nebyl to dobrý výkon. Měli jsme sice spoustu šancí, ale dělali také velké množství chyb, které se nesmí v dvojutkání se Spartou opakovat. Musíme hrát mnohem lépe, než v derby,“ zlobil se na své svěřence kouč Ivankovič, který v minulosti vedl i bundesligový Hamburk a iránskou reprezentaci.

Doma pochopitelně počítá s velkou podporou publika. Do hlediště sedmatřicetitisícového hlediště Maksimiru by mělo na zápas se Spartou přijít minimálně pětadvacet tisíc fanoušků.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen