Hlavní obsah

Fanoušci Spartaku přijíždějí do Ostravy, má jich být méně než 200

OSTRAVA

Katastrofické scénáře se zřejmě nenaplní. Fotbalisty Spartaku Moskva přijedou na zápas prvního kola Poháru UEFA do Ostravy povzbudit pravděpodobně jenom desítky fanoušků, z jejichž tvrdého jádra měli velké obavy pořadatelé i bezpečnostní složky ve městě.

Článek

Malá část příznivců ruského celku už je v Ostravě. Podle šéfa bezpečnosti Spartaku Sergeje Nožnina možná hostující sektor nezaplní ani dvě stovky fanoušků, jak se ještě v pondělí předpokládalo. "Kvóta 200 lístků byla včera vyčerpána zhruba z poloviny a podle posledních informací pana Nožnina to vypadá, že ani nebude naplněna," řekl mluvčí Baníku Igor Bruzl.

Přesto se Ostrava zvolna mění v policejní město. Nad klidem v ulicích bude dohlížet zhruba 800 stovek policistů a strážníků, kterým navíc v den utkání pomohou dvě desítky polských kolegů, policisté z jižní Moravy, jízdní oddíly ze Zlína či Brna nebo letecká služba. Bezpečnostní složky totiž považují zápas za velmi rizikový i kvůli provázanosti obou fanouškovských táborů s chuligány polských klubů.

Právě rowdies Spartaku a spřízněného Lechu Poznaň loni na podzim výtržnostmi narušili zápas v Praze proti Spartě, kde došlo k potyčkám s ochrankou a policií a jeden z příznivců dokonce vběhl na hřiště. Příznivci Baníku zase udržují přátelské vztahy s kolegy z GKS Katowice a společně o sobě dali naposledy vědět třeba bitvou s policií během loňského ligového utkání Ostravy se Spartou na Bazalech.

"Jako vždy se obáváme, aby nepřijeli fanoušci, pro které je fotbal až na té druhé koleji. To jsou vždycky největší obavy, kolik takových jakoby příznivců přijede. Tady máme opravdu obavu z toho, že se může jednat o rivalitu polských fanoušků, kteří ji budou chtít vyjadřovat na území České republiky," řekl zástupce ředitele Police ČR Správy Severomoravského kraje Petr Lessy.

Policejní opatření potrvají více než dva dny

Policejní opatření kvůli příjezdu fanoušků budou začala už ve středu a potrvají více než dva dny. Policisté se při zajišťování veřejného pořádku nesoustředí jen na Ostravu, ale i na její okolí. Hlídáno tak bude například i mošnovské letiště, kam má přiletět jedna ze skupinek ruských fanoušků. Podstatně větší část však přicestuje do Ostravy vlakem a autobusy.

Mimořádná bezpečnostní opatření pocítí i diváci, kteří se na stadion dostanou pouze se vstupenkou opatřenou číslem občanského průkazu nebo pasu. Klub se tak snaží zajistit, aby fanoušci nepřišli v hledišti do styku, jako se to stalo při pohárovém utkání Baníku s anglickým Middlesbrough před čtyřmi lety. Rusové budou vpuštěni pouze do svého sektoru. "I prohlídky na bráně budou daleko důkladnější než obvykle. Například platí úplný zákaz vnášení pyrotechniky," podotkl Bruzl s tím, že brány budou otevřeny už tři hodiny před výkopem.

Do opatření bude zapojeno také 300 strážníků městské policie, kteří budou mít na starosti především dopravu. Pro osobní dopravu bude totiž kvůli zápasu uzavřena ulice Českobratrská, a to od nájezdu z ulice Bohumínské po křižovatku s ulicí Hladnovskou. Průjezd bude umožněn pouze vozidlům bezpečnostních složek, integrovaného záchranného systému a městské hromadné dopravy. Objízdné trasy povedou po ulicích Bohumínské, Orlovské a Hladnovské nebo po ulici Keltičkově. V okolí stadionu budou připravena záchytná parkoviště pro více než 1500 vozidel.

"Budeme v celém prostoru. Čím blíž ke stadionu, tím bude větší hustota strážníků," řekl ředitel Městské policie Ostrava Jiří Veselý. Dodal, že lidem doporučuje, aby se vyhnuli například místům s větším počtem restauračních zařízení, tedy například proslulé Stodolní ulici, kde hrozí větší riziko možných konfliktů.

Zápas se hraje ve čtvrtek od 18:45.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen