Hlavní obsah

Trenérovi „modrých“ v Záhřebu po krku nejdou. Ale jen zatím!

ZÁHŘEB

Vyřazení z fotbalové Ligy mistrů mu vaz nesrazilo, i když ještě na začátku roku byl trenér záhřebského Dinama Branko Ivankovič s klubovou generalitou na kordy. A dokonce tak, že za sebou prásknul dveřmi a odešel, takže k mistrovskému titulu musel „modré“, jak se v Chorvatsku Dinamu říká, dovést bývalý hráč Zvonimir Soldo. Jenže teď už zase sedí Ivankovič v křesle pevně a slibuje, že přes Spartu svůj tým do Poháru UEFA dovede.

Článek

Po kvalifikační blamáži o Ligu mistrů se Šachtarem Doněck se čekalo, že si kouč Dinama Branko Ivankovič půjde s nejmocnějším mužem v klubu Zdravkem Mamičem zase po krku.

Prohra s Hajdukem jako potupa

Od ledna to mezi nimi rezonuje, takže by nebylo divu. Tehdy totiž záhřebské Dinamo prohrálo na úplně bezvýznamném halovém turnaji s Hajdukem Split, což místopředseda Dinama Zdravko Mamič, jenž má v klubu všechno na povel, považoval za potupu, kterou trenérovi vyčetl. A dokonce tak zle, že se Ivankovič urazil a z Dinama odešel.

Až v létě nastalo usmíření a trenér se uvolil, že bude u „modrých“ pokračovat. Prodali mu sice největší hvězdy Modriče do Tottenhamu a Vukojeviče do kyjevského Dynama, ale i tak Ivankovič sliboval, že klub do milionářské Ligy mistrů dovede. Zvláště, když mu Mamič koupil chilského reprezentanta a dirigenta Moralese.

Vyřazení černou můrou

Slib však nesplnil a s Šachtarem po prohrách 0:2 a 1:3 z Champions League vypadl. „Udělali jsme až moc chyb, což nevyčítám jen čtyřem zadákům, ale celému mužstvu. Defenzíva totiž není jen záležitostí obrany. A navíc jsme chybovali v přechodu do útoku, špatně kombinovali, neproměňovali šance, do nichž jsme se dostali. Proto se musíme smířit jen s Pohárem UEFA,“ vykládal Ivankovič i před prvním zápasem s pražskou Spartou, neboť vyřazení z Ligy mistrů leží na něm i na mužstvu jako černá můra.

Se Spartou musí složit reparát

Mocný místopředseda klubu Mamič mu však po krku nešel, neboť čeká, že s mužstvem složí reparát proti Spartě. „Jsme maximálně obezřetní, ale také optimističtí, protože máme na to, abychom přes český klub do Poháru UEFA postoupili,“ netajil se Branko Ivankovič vírou, že je v silách jeho mužstva Spartu vyřadit.

„Ale pozor, je to soupeř velice dobře organizovaný a disciplinovaný, u něhož není rozdílu mezi hrou doma a venku a který si zaslouží respekt,“ varoval před Spartou. „A nic na tom nemění, že v prvním utkání na našem stadiónu nastoupí bez čtveřice svých klíčových hráčů. Má totiž dostatečně kvalitní kádr, aby je nahradila,“ netajil, že stejně jako má Vítězslav Lavička dokonale zmapované Dinamo, má i on absolutní přehled o všem, co se děje ve Spartě.

Bude mít navrch hned dvakrát?

Žádný div, když mu v případě nezdaru v boji o postup do základní skupiny Poháru UEFA půjdou v Dinamu zase po krku. A to navzdory tomu, že během tříletého působení dovedl svůj tým pokaždé k mistrovskému primátu a i v letošní sezóně už vede po sedmi kolech ligu s šestibodovým náskokem.

„Počítá se však evropský úspěch, proto si musíme už doma vytvořit takovou pozici pro odvetu, abychom se do Poháru UEFA dostali,“ apeloval po středečním tréninku Ivankovič na své svěřence. Na otázku, jak vysoká výhra bude jeho Dinamu dávat naději pro odvetu, však odpovědět nechtěl. „Každá výhra je přece cenným kapitálem, takže mně je jedno, zda vyhrajeme 1:0, 2:0 či 3:1. Hlavně ale musíme vyhrát, v čemž nám fanoušci určitě pomohou,“ je kouč záhřebského Dinama před konfrontací se Spartou přesvědčen, že tentokrát bude mít navrch on.

V konfrontaci s Lavičkou a tudíž i svým mocným šéfem v Dinamu Zdravko Mamičem.

Reklama

Související témata: