Hlavní obsah

Při krvavé lázni v ulicích Záhřebu zbiti fanoušci i ochranka Sparty

Zdeněk Pavlis (Záhřeb)Sport.cz

Krvavou předehru v ulicích chorvatského Záhřebu mělo čtvrteční pohárové utkání pražské Sparty s místním Dinamem. Ve středu pozdě v noci totiž napadla pětadvacetičlenná skupina záhřebských chuligánů osmičlennou skupinku fotbalových fanoušků Sparty a způsobila jim taková zranění, že musela zasahovat záchranka a policie.

Článek

Scéna jak z laciných akčních filmů. U starobylé katedrály uprostřed Záhřebu napadla parta místních chuligánů ve středu pozdě v noci skupinku fanoušků pražské Sparty. „Na hlavách měli kukly, v rukou baseballové pálky a boxery a mlátili kolem sebe hlava nehlava,“ líčil divokou bitku trvající asi pět minut pro Sport.cz jeden z letenských bodyguardů Luboš Vrňata.

Jediným štěstím pro napadenou osmičlennou skupinu Pražanů, mezi nimiž byly i dvě ženy ze sekretariátu letenského klubu, bylo, že se s nimi vydali do města i čtyři členové ochranky Sparty. Ti doprovází fanoušky prakticky na všech zahraničních cestách. "Ještě že ovládáme prvky bojového umění, takže jsme mohli sebe i ostatní chránit," ucedil Vrňata.

„Nebýt jich, nevím, jak by bitka dopadla. Bránili jsme se, ale proti čtyřnásobné přesile jsme neměli šanci. Takže jsme si chránili jen hlavu a obličej, aby to nedopadlo hůř. I tak jsme si odnesli krvavé pohmožděniny, tržné rány a šrámy, takže nás ošetřovala záchranka,“ popisoval pro Sport.cz krvavou lázeň jeden z napadených fanoušků Sparty, který druhý den zůstal raději v azylu hotelu a do záhřebských ulic už se raději vůbec nevydal. Policie jim ostatně doporučila, aby raději nevycházeli a samozřejmě jim přidělila ochranu.

Nebyl to první incident

„Mám z té mely přeražený nos,“ ukazoval další z členů ochranky. Letenští fanoušci prchli do hotelu, kam po půlhodině dorazila záchranka a policie. Nejvážněji zraněné fanoušky, mezi nimiž je i jeden z naštípnutou kostí, odvezli lékaři k ošetření do nemocnice.

Nebyl to první incident, k němuž během středečního večera v záhřebských ulicích došlo. Už předtím banda chuligánů napadla pro změnu ruské turisty, kteří dopadli podobně jako pražští diváci.

„Samozřejmě že jsme okamžitě jednali, aby se všem zraněným dostalo náležité zdravotní péče,“ potvrdil pro Sport.cz mluvčí fotbalové Sparty Jakub Otava a dodal, že i s vedením Dinama Záhřeb a delegátem UEFA na pravidelném přezápasovém mítinku o celém incidentu vedení pražského klubu pochopitelně také rokovalo.

„Dinamo nás ujistilo, že udělá maximum, aby naši příznivci byli při zápase v bezpečí. Dokonce i policejní doprovod při odchodu ze stadiónu a odjezdu na letiště jsme pro ně dostali,“ informoval Sport. cz Jakub Otava.

Reklama

Související témata: