Hlavní obsah

Neúspěšný start Poháru UEFA: Ostrava prohrála, Slavia i Sparta remizovaly 0:0

PRAHA

Nepříliš úspěšný start do prvního kola Poháru UEFA mají za sebou české fotbalové kluby. Nejhorší pozici má před odvetami Ostrava, která ve čtvrtek prohrála se Spartakem Moskva po vlastním gólu Bolfa 0:1. Mistrovská Slavia nedokázala vstřelit gól rumunské Vaslui a je také ve složité situaci. Nejvíce spokojená může být Sparta, která si ze Záhřebu přivezla nadějný výsledek 0:0. Odvety jsou na programu za dva týdny.

Článek

Nejzvučnějšího soupeře má Ostrava. Na Bazalech se představil Spartak Moskva a s ním dva čeští fotbalisté - Martin Jiránek a Radoslav Kováč. Ani jeden z celků neprochází příliš úspěšným obdobím a postup do skupinové fáze Poháru UEFA by byl vzpruhou pro další ligové boje. Před zápasem nedošlo k problémům s fanoušky, zatčen byl jediný.

V první půli měl každý tým jednu vyloženou šanci. Nejprve Střihavka špatně zpracoval pas Svěrkoše a neměl klid na zakončení, v nastavení hostujícího Kováče ve vyložené pozici vychytal Vašek. V 54. minutě šli hosté do vedení, po standardní situaci si dal vlastní gól stoper René Bolf. Vyrovnat se domácím už nepodařilo. Odveta je na programu 2. října.

„Chybělo úspěšné zakončení, chtělo to branku. Ve druhém poločase jsme měli hluchou pasáž, poznamenanou standardkou, ze které jsme dostali gól. V závěru jsme měli dobré příležitosti. Chybělo víc agresivity a důrazu v koncovce. S výkonem jsem ale spokojený, šance pořád žije,“ řekl po zápase v rozhovoru pro ČT trenér Ostravy Karel Večeřa.

„Jsme spokojení. Chtěli jsme hrát na nulu a vstřelit gól, což se nám podařilo. Po gólu jsme trošku přestali hrát, ale zaslouženě jsme vyhráli. Šance Baníku byly po našich chybách, dvakrát nám zatrnulo. Musíme se na odvetu perfektně nachystat a nic nesmíme podcenit,“ uvedl v televizním rozhovoru hostující záložník Radoslav Kováč.

Slavia nedobyla branku Vaslui

Pražská Slavia hostila rumunský FC Vaslui a přestože má papírově nejpřijatelnějšího soupeře, musela se mít na pozoru. Steaua Bukurešť a naposledy Kluž v nedávné minulosti ukázaly, že se s rumunskými kluby musí počítat. V pražském Edenu diváci gól neviděli a český mistr je po remíze 0:0 před odvetou za dva týdny ve složité situaci.

Andronic z FC Vaslui odkopává míč před Dušanem Šventem ze Slaviefoto: Právo/Petr Hloušek

„Když už remíza, tak tahle bezbranková je pro nás nejlepší. Nějakou branku jsme měli vstřelit, šancí bylo dost. Naše pozice se trochu zhoršila, ale je odehraný teprve poločas. Uděláme vše pro postup,“ neztrácel po utkání naději trenér Slavie Karel Jarolím.

Sparta vez z Chorvatska nadějnou remízu 

Na horkou půdu Dinama Záhřeb zamířili v úvodním utkání fotbalisté Sparty. O vzrušení se již před utkáním postarali domácí hooligans, kteří napadli sparťanské fanoušky. Oba celky měly několik příležitostí, které nedokázaly využít. Tu sparťanskou nevyužil v první půli reprezentant Miroslav Slepička.

<tbody><tr class="invert"><td><a href="http://fotbal.sport.cz/clanek/136935-sparta-uhrala-v-zahrebu-s-prehledem-slibnou-remizu.html">Referát z utkání Dinamo - Sparta najdete zde.</a></td></tr></tbody>

Stejně jako městský rival remizovala Sparta 0:0, remíza ze Záhřebu jí ale dává nejlepší šance z českých celků do odvet, které jsou na programu 2. října. "Jsem jen relativně spokojen. Obrana podpořená kvalitním výkonem Kozáčika fungovala spolehlivě, vpředu však byl Slepička až přiliš osamocen. Mělo se mu dostávat větší podpory, jenže po stranách nás až příliš zaměstnávala ofenzíva Dinama," hodnotil střetnutí trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Miroslav Slepička (dole) a Karol Kisel ze Sparty v souboji s Igorem Biščanem z Dinama Záhřeb.foto: Reuters/Davor Kovacevic

Baník Ostrava - Spartak Moskva 0:1 (0:0)
Branka: 54. Bolf vlastní. Rozhodčí: Stavrev - Kirovski, Krstevski. ŽK: Řezník - Kováč, Bystrov. Diváci: 12 120.
Ostrava: Vašek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Tchuř - Marek, Galásek, Otepka, Mičola (76. Lička) - Střihavka (60. Zeher), Svěrkoš. Trenér: Večeřa.
Spartak: Pletikosa - Šiškin, Filipenko, Jiránek, Fathi - Kováč, Mozart - Bystrov (79. Paršivljuk), Sajenko, Rodriguez (46. Ryžkov) - Prudnikov. Trenér: Laudrup.
Slavia - Vaslui 0:0
Rozhodčí: Paniašvili - Mikeladze, Čigogidze (všichni Gruz.). ŽK: Suchý, Belaid, Černý - Temwanjera, P. Jovanovič, N'Doye, Markovič. Diváci: 7781.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Belaid (61. Ivana), M. Jarolím (88. Šmicer), Tavares, Černý - Necid (84. Latka), Švento. Trenér: K. Jarolím.
Vaslui: Kuciak - Buhus, Munteanu (18. Andronic), Panait, Markovič - Ljubinkovič, N'Doye, P. Jovanovič (84. Zmeu), Gheorghiu (78. Aliuta), Genčev - Temwanjera. Trenér: Hizo.
Dinamo Záhřeb - Sparta Praha 0:0
Rozhodčí: Tagliavento - Ayroldi, Di Liberatore (všichni It.). ŽK: Mandžukič, Chago, Badelj - Voříšek, Slepička. Diváci: 15 000.
Záhřeb: Butina - Mikić, Drpić, Bišćan, Ibanez, Vrdoljak - Chago (78. Badelj), Sammir (61. Tadič), Morales (85. Lovren) - Mandžukić, Balaban.
Sparta: Kozáčik - Kúdela, Voříšek, Řepka, Had - Hušek, Kisel - Kulič (74. Kolář), Vacek (89. Pečnik), Matušovič - Slepička (87. Došek).

Reklama

Související témata: