Hlavní obsah

Sparta uhrála v Záhřebu s přehledem slibnou remízu

Zdeněk Pavlis (Záhřeb)Sport.cz

Fotbalová Sparta alespoň trochu zachránila pošramocenou reputaci českého fotbalu. V úvodním utkání prvního kola Poháru UEFA totiž uhrála na horké půdě v Záhřebu slibnou bezgólovou remízu, která ji dává naději pro odvetu za dva týdny na Letné i pro plánovanou cestu do základní skupiny.

Článek

Po hodně horké předehře, při níž letenští fanoušci v noci před zápasem prolévali v ulicích města krev, proběhlo utkání až v překvapivém poklidu.

Přitom se očekávání se naplnilo. Domácí Dinamo začalo ofenzivně a hned v samém úvodu urostlý Mandžukič naznačil, jak nebezpečný dokáže být. Jeho hlavička sice letenského gólmana trochu zaskočila, ale protože před bránou adresáta nenašla, rozplynula se největší příležitost Chorvatů do vytracena.

Další nebezpečí už nepřišlo, neboť Pražané disciplinovaně bránili a soustředěnou defenzívou drželi nervózně působícího protivníka v uctivé vzdálenosti od šestnáctky Kozáčika. Snažení Dinama se tak utápělo ve zdlouhavé a předem signalizované kombinaci uprostřed hřiště, kterou Sparta navíc nabourávala aktivním napadáním, s nímž si domácí dost dobře nevěděli rady.

"Byla to ale těžká bitva, při níž nás jak v prvním poločase, tak i potom po přestávce několikrát podržel Kozáčik," chválil gólmana letenský kapitán Petr Voříšek. "Podstatné bylo, že jsme se na soupeře dobře nachystali. Styl jeho hry jsme očekávali, sestavu předem uhodli," liboval si i trenér Vítězslav Lavička.

Trpělivé čekání 

Pražané přitom trpělivě čekali na příležitost k rychlým výpadům… První přišla už v 21. minutě, jenže Slepička pálil ve slibné příležitosti vedle. To už bylo na domácí publikum moc, takže na trávník začaly dopadat světlice a dělbuchy, neboť záhřebští fans měli o vývoji střetnutí jiné představy. I v kouřovém oparu se však Sparta řídila partiturou sepsanou trenérem Lavičkou, takže bezgólový stav s přehledem držela až do přestávky, aniž by Dinamu cokoli dovolila. "Naše defenzíva byla skutečně kvalitní, směrem dopředu jsem ale přece jen očekával větší aktivitu," glosoval první poločas kouč Pražanů.

Žádná změna ani po půli

Ani po změně stran se obraz hry neměnil. Domácí sice měli územní převahu, ale hodně platonickou a po dlouhé minuty pramálo nebezpečnou. Jen Brazilec Chago v 56. minutě Kozáčika ohrozil trochu vážněji, jenže letenský gólman se překvapit nenechal. To po hodině hry mu muselo doslova zatrnout, když nepovedenou Řepkovu hlavičku likvidoval přímo na brankové čáře. Situaci však zachránil, svůj tým podržel a Sparta pak už s přehledem a bez nervů dokráčela k bezgólové remíze, která je před odvetou za dva týdny na Letné hodně slibná. A kdyby měli Pražané víc odvahy a trefili se během devadesáti minut mezi tyče, mohli možná v Záhřebu pomýšlet a získat ještě víc.

Trenéři shodně: Relativní spokojenost

"I proto jsem jen relativně spokojen. Obrana podpořená kvalitním výkonem Kozáčika fungovala spolehlivě, vpředu však byl Slepička až přiliš osamocen. Mělo se mu dostávat větší podpory, jenže po stranách nás až příliš zaměstnávala ofenzíva Dinama," hodnotil střetnutí trenér Lavička a dodával: "S tím, že jsme neinkasovali, jsem samozřejmě spokojen, ale šance na postup je dál otevřená pro obva týmy."

I domácí kouč Branko Ivankovič přiznával, že je s bezgólovou remízou relativně spokojen. "Na jednu stranu je mně líto, že jsme přes několik slibných příležitostí gól nevstřelili, na druhou stranu jsem rád, že jsme ho nedostali. Věděli jsme, že Sparta je dobře organizovaný a kompaktní tým a kvituji, že až na Slepičkovu možnost jsme ji nic nedovolili. Bezgólová remíza totiž dává šanci skutečně oběma týmům," tvrdil trenér Dinama.

Dinamo Záhřeb - Sparta Praha 0:0
Rozhodčí: Tagliavento - Ayroldi, Di Liberatore (všichni It.). ŽK: Mandžukič, Chago, Badelj - Voříšek, Slepička. Diváci: 15 000.
Dinamo: Butina - Mikič, Drpič, Biščan, Ibaňéz - Vrdoljak, Chago (79. Badelj), Sammir (59. Tadič), Morales (85. Lovren) - Mandžukič, Balaban. Trenér: Ivankovič.
Sparta: Kozáčik - Kúdela, Voříšek, Řepka, Had - Kisel, Hušek - Kulič (75. Kolář), Vacek (90. Pečnik), Matušovič - Slepička (88. Došek). Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: