Hlavní obsah

Chystá se vendeta za krvavou záhřebskou lázeň?

Zdeněk PavlisSport.cz

Vendeta za krvavou záhřebskou lázeň se prý nechystá. Alespoň generalita fotbalové Sparty doufá, že k žádné odplatě za čtrnáct dnů starý incident, při němž v Chorvatsku tekla krev a praskaly kosti, nedojde a čtvrteční pohárová odveta na Letné proběhne v klidu. „Přijali jsme opatření odpovídající důležitosti zápasu,“ lakonicky glosoval chystaná bezpečnostní opatření před odvetným duelem se záhřebským Dinamem mluvčí Sparty Jakub Otava.

Článek

Před dvěma týdny zaplatila skupina letenských fanoušků v záhřebských ulicích náklonnost ke sparťanským barvám vlastní krví. V noci před utkáním je totiž napadla asi pětadvacetičlenná parta zakuklených chorvatský chuligánů vyzbrojená baseballovými pálkami, řetězy, boxery a dokonce i noži.

Ochranka zabránila masakru

„Nebýt s námi čtyři členové sparťanské ochranky, zmasakrovali nás ještě hůř,“ svěřoval se pro Sport.cz po krvavé noci jeden z účastníků bitky, který se spasil úprkem do nedalekého baru. I tak dopadli letenští příznivci, mezi nimiž byly i dvě pracovnice sparťanského sekretariátu, děsivě. Přelomený nos, vyražené zuby, řezné rány, krev a podlitiny.

"Ještě že ovládám bojová umění, takže jsem mohl bránit sebe i ostatní," popisoval pro Sport.cz pět minut hrůzy jeden z letenských bodyguardů Luboš Vrbata, jenž bitku odnesl zlomeným nosem.

Reakce na exces s Karadžičem

Incident před záhřebskou katedrálou se dával do přímé souvislosti s excesem sparťanských rowdies při domácím ligovém utkání s Mladou Boleslaví.

Tehdy totiž tvrdé letenské jádro rozbalilo transparenty vzývající a velebící vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče, na což okamžitě a hlavně velice ostře zareagoval chorvatský tisk. A po pár týdnech dost možná, že i nabuzení záhřebští chuligáni.

Na internetu výzvy k odplatě   

Teď slibuje tvrdé sparťanské jádro příznivcům Dinama Záhřeb, kteří přijedou na pražskou odvetu, pomstu. Všem, kdo do letenského fotbalového chrámu dorazí v modrých barvách Dinama nebo v červenobílých šachovnicových chorvatských dresech. Po internetu alespoň kolují výzvy k tvrdé a nesmlouvavé odplatě.

„O nějaké vendetě za Záhřeb zatím nic nevíme. Chorvatským fanouškům garantujeme maximální bezpečnost,“ ujišťuje příznivce Dinama mluvčí Sparty Jakub Otava, bližší podrobnosti však sdělovat nechce.

„Měli jsme jednání, při němž se probíraly nejrůznější alternativy. Vyzrazovat je ale nebudu. A stejně bych nerad mluvil o tom, jak bude zvýšena pořadatelská služba a kolik policistů bude v pohotovosti,“ odpověděl na přímý dotaz Sport.cz.

Jistý se totiž nemůže být ničím. Zvláště poté, co se po zpackaném pondělním ligovém utkání v Liberci obrátila zloba letenských rowdies proti vlastním hráčům a na dálnici cestou do Prahy házeli na sparťanský autokar lahve. Ani Otava tudíž nemůže tušit, proti komu bude jejich hněv namířen ve čtvrtek...

Devatenáct let od bitvy s Turky

V souvislosti s avizovanou vendetou za Záhřeb stojí za to připomenout, že k nejvážnějšímu incidentu došlo na letenském stadiónu naposledy před 19 lety. Tehdy totiž při utkání Poháru mistrů evropských zemí mezi Spartou a Fenerbahce Istanbul začali letenští rowdies házet do sektoru tureckých fanoušků z horních ochozů stadiónu sudy od piva.

Nastala panika a strhla se nelítostná bitva mezi příznivci obou mužstev. Turci se zachránili úprkem na hrací plochu, takže druhý poločas začal s notným zpožděním.

Následky pro Spartu byly tvrdé. Disciplinární komise UEFA jí zavřela hřiště, takže po postupu musela hrát utkání druhého kola PMEZ 300 kilometrů od Prahy. Azyl našla v Trnavě, kde se Sredecem Sofia remizovala 2:2 a po prohře 0:3 v Bulharsku ze soutěže vypadla.

Manželkám vyhrožovali smrtí

„Stejně tvrdá byla ale i odplata při odvetě v Istanbulu. Rozvášnění turečtí fanoušci vyhrožovali našim manželkám smrtí, takže ty nakonec zůstaly v hotelu a na stadión vůbec nejely," vzpomíná na největší výlev vášní, jenž fotbalová Sparta v posledních desetiletích zažila, tehdejší hráč a později letenský trenér Michal Bílek.

"A když jsme pak po vítězství 3:1 v Praze vyhráli nad Fenerbahce 2:1 i v odvetě a postoupili, napadli Turci náš autokar. Leželi jsme v uličce na zemi, protože kameny rozbily skla a jeden z nich zranil i tehdejšího maséra Sýkoru,“ líčí dramatické scény při odjezdu ze stadiónu.

Reklama

Související témata: