Hlavní obsah

Ruští mafiáni "koupili" Pohár UEFA, tvrdí španělský tisk

MADRID

Ruští mafiáni, které letos v červnu dopadla španělská policie, tvrdí, že "koupili" zápasy Poháru UEFA, a tím zajistili, aby se jeho vítězem v uplynulé sezoně stal petrohradský fotbalový klub Zenit. Píše o tom dnešní madridský list ABC.

Článek

Zenit porazil v květnovém finále Poháru UEFA skotský klub Glasgow Rangers 2:0. Předtím v semifinále vyřadil Bayern Mnichov, který byl považován za největšího favorita soutěže, když mu v odvetném utkání v Petrohradu uštědřil drtivou porážku 4:0.

Jak napsal ABC s poukazem na telefonické odposlechy, šéf mocné ruské mafiánské organizace Tambovskaja Gennadij Petrov tvrdil, že shromáždil částku mezi 20 a 40 milióny eur, aby koupil semifinále a finále poháru.

Španělská policie zahájila v této věci vyšetřování, ale zatím se jí nepodařilo shromáždit dostatek důkazů, a není tedy jisté, zda se Petrov jen nevychloubal. Není ani jasné, zda Petrov, který sám pochází z Petrohradu, skutečně kontaktoval hráče či představitele Bayernu a Glasgow Rangers.

Skončil i šéf organizace Petrov

"Pokud jde o spekulace tohoto druhu, lidé z naší disciplinární komise se touto záležitostí zabývají a my se na ni podíváme blíž," řekl agentuře AFP mluvčí UEFA William Gaillard. "Bayern Mnichov o podobném podezření neví, stejně jako mnichovská kancelář státního zástupce. Budeme se snažit získat co nejvíc informací," uvedl v prohlášení semifinálový soupeř Zenitu.

K odhalení ruské mafiánské organizace Tambovskaja-Malyševskaja na španělské půdě vedla červnová operace místní policie. Mezi dvacítkou zadržených lidí skončil i šéf organizace Petrov, policie navíc zablokovala účty v hodnotě 12 miliónů eur.

Podle Madridu využívá tato ruská mafie, údajně jedna z nejmocnějších na světě, Španělsko jako místo, kde se usazují její čelní představitelé a kde pere špinavé peníze pocházející z protizákonných aktivit v Rusku, zejména v Petrohradu a jeho okolí.

Reklama

Související témata: