Hlavní obsah

Spartu čeká boj o přežití v Evropě

PRAHA

Boj o všechno! Fotbalisté Sparty Praha nastoupí ve čtvrtek na domácím stadiónu k odvetě 1. kola Poháru UEFA proti Dinamu Záhřeb s nožem na krku. Pokud svěřenci Vítězslava Lavičky chorvatského soka neporazí, účinkování na evropské scéně pro ně končí. Vedení přitom stanovilo jasné priority: přežít podzim v Poháru UEFA, cokoli jiného znamená pro ambiciózní letenský tým krach.

Článek

„Je to hodně vypjatá chvíle,“ připouští Vítězslav Lavička, že se jeho tým octl ve svízelné situaci. Nezdar v 3. předkole Ligy mistrů s Panathinaikosem Atény by mu vedení ještě odpustilo, ale vyklizení pozic i v Poháru UEFA s chorvatským sokem by znamenalo těžký direkt. „Všichni v kabině vážnost situace vnímáme. Nepropadáme však obavám a snažíme se nepříjemnou situaci otočit do pozice obrovské výzvy, jejíž zvládnutí bude znamenat odraz k lepšímu,“ doufá Lavička.

Nic jiného než doufat mu ani nezbývá. Vždyť jeho svěřenci nevstřelili už 367 minut branku, přičemž pokořit nedokázali ani obranu Frýdku-Místku v domácím poháru. Naposledy pak pohořeli v pondělí v Liberci. Třígólový příděl byl těžkou ranou pro sebevědomí sparťanské družiny.

Napadení autobusu Lavička už zažil

Tu navíc vystrašili ještě fanoušci, když při návratu do Prahy na dálnici házeli na klubový autobus láhve a další skupina fanoušků rozladěna výkonem týmu pod Ještědem čekala na výpravu před branami letenského stadiónu. „Nebyla to pro mě úplně nová zkušenost. Zažil jsem stejnou situaci už před šesti lety, tehdy ještě jako asistent,“ vzpomíná Lavička na incident z dob působení pod trenérem Hřebíkem, kdy sparťanský autobus zasypali kameny nespokojení fanoušci při návratu z Jablonce.

Trenér nechtěl rozebírat, jak moc před klíčovou bitvou podzimu se záhřebským protivníkem incident s fanoušky tým poznamená. „Byla to hodně nepříjemná záležitost. Je pochopitelné, že fanoušci dávají najevo nespokojenost. Ale uměl bych si představit trošku jinou formu vyjádření nesouhlasu s našimi výkony,“ říká Lavička.

Nepřipouští si, že se fanoušci postaví v boji určujícím průběh celého spaťanského podzimu proti svému týmu. „Vážíme si všech dobrých příznivců a věříme, že nás přijdou podpořit. Nepřemýšlím tak, že vytvoří negativní atmosféru,“ tvrdí sparťanský trenér.

Čtyři zápasy bez výhry

Po prohře na severu Čech neměl s týmem mnoho času na přípravu. „V úterý jsme měli hodnocení a regenerační trénink. Dnes dopoledne měli hráči volno, před tréninkem byl sestřih zápasu v Záhřebu. Snažíme se využít každé chviličky, abychom nabrali pro důležitý zápas dostatek energie. Jak fyzické, tak psychické,“ líčí Lavička.

Musí čelit i nepříjemnostem v kabině. Podle zákulisních informací totiž při úterním hodnocení došlo na kritiku práce trenéra klubovou ikonou současnosti Tomášem Řepkou. „Debata při hodnocení zápasu v Liberci byla otevřená, ale tyhle záležitosti patří do kabiny. Nečekejte, že prozradím, co konkrétního jsme probírali. Nejde o věci určené veřejnosti,“ odmítá Lavička komentovat situaci v šatně.

I přes všechny nepříjemnosti zůstává sparťanský trenér optimistou. Krach evropských ambicí si nepřipouští. „Necítím z atmosféry v kabině, že by náš tým byl dole,“ tvrdí přesvědčivě, ač si velmi dobře uvědomuje sérii čtyř zápasů bez vítězství. „Neprožíváme nejlepší období,“ přitakává Lavička. „Ale ani soupeř nemá přesvědčivé výsledky,“ připomíná trenér Sparty, že Záhřeb na výhru čeká od posledního srpnového dne.

Však také chorvatský tým svůj ligový zápas s Belupem odehrál už v pátek. A po prohře 2:0 vyrazil na soustředění do Mariboru. „My jsme možnost předehrát utkání neměli, ale nehodlám se vymlouvat na zhuštěný program. My v sobě i přes všechny události posledních dnů máme víru v úspěch,“ tvrdí Lavička.

Mentální trénink vede Srb

K této víře dopomáhá i muž, pro něhož je souboj s chorvatským sokem více než pikantní. Lavičkovým pomocníkem je totiž Srb Dragan Vujovič, který působí ve sparťanském týmu jako odborník na mentální trénink. „Tohle je jeden z dílků mozaiky, který nám může pomoci k úspěchu. Jde o prospěšnou součást přípravy,“ přesvědčuje Lavička.

Zároveň odmítá, že by po posledních zápasech bylo třeba k této části přípravy přistoupit intenzivněji. „Skupinové či individuální pohovory probíhají průběžně bez ohledu na náš výsledek z Liberce,“ vykládá Lavička.

Na včerejším tréninku svým svěřencům mimo jiné naordinoval nácvik pokutových kopů. „Neplánovaně jsme si je vyzkoušeli už v utkání Českého poháru a zvládli jsme je,“ připomíná jeden ze světlejších bodů posledních dnů sparťanského týmu.

Nesmí inkasovat

Lavička doufá, že penaltovou loterii jeho svěřenci vůbec nedopustí. „V mé víře mě utvrzuje fakt, že v minulých zápasech jsme si šancí vypracovali dost. Jen musíme být v rozhodujících chvílích důraznější. Pak střeleckou smůlu protrhneme a v měření se Záhřebem uspějeme,“ doufá Lavička, že zítřejší duel, do něhož nemůže nasadit jen zraněného Bergra, nebude pro jeho tým na evropské scéně konečnou.

K naplnění tohoto úkolu potřebuje Sparta po bezbrankové remíze v prvním utkání vyhrát, opakování výsledku ze Záhřebu by znamenalo prodloužení a následně penaltový rozstřel. Jakýkoliv nerozhodný výsledek v případě míče ve sparťanské síti posouvá do dalšího kola chorvatský tým.

Utkání Sparty s Dinamem Záhřeb začíná na Letné ve čtvrtek ve 20.15 hodin, hlavním rozhodčím je Portugalec Gomes, přímý přenos vysílá ČT4. Dosud bylo prodáno osm tisíc vstupenek.

Pravděpodobné sestavy:
Sparta: Kozáčik - Voříšek, Kučera, Řepka, Had - Kladrubský, Hušek - Kisel, Vacek, Matušovič - Slepička.
Záhřeb: Butina - Hrgovič, Drpič, Biščan, Ibaňéz - Vrdoljak, Badelj, Sammir, Morales - Mandžukič, Balaban.

Reklama

Související témata: