Hlavní obsah

Sparťan Kisel apeluje na spoluhráče: Přidat musíme všichni

Čtyři zápasy bez vstřelené branky má za sebou fotbalová Sparta. Ve čtvrtek ji čeká souboj s Dinamem Záhřeb v odvetě 1. kola Poháru UEFA. K postupu potřebuje vyhrát, ale poslední vítězství zaznamenal letenský tým v Brně v 6. ligovém kole. Od té doby neskóroval. Tehdy vstřelil vítězný gól Karol Kisel. „Dát gól je jeden z nejkrásnějších okamžiků ve fotbale. Společně s vítězstvím. Věřím, že obojí proti Záhřebu zažijeme,“ říká jedenatřicetiletá opora letenskéhó týmu.

Článek

Spartu čeká ve čtvrtek večer souboj s Dinamem Záhřeb v odvetě 1. kola Poháru UEFA. Jak se tým vypořádal s pondělním třígólovým výpraskem v Liberci?

Už jsme se vzpamatovali. Po té prohře přišel nový den, který není nasáklý minulostí. Neřeším, jestli bylo pondělí zlé. Stejně jako to nikdo z nás. Uvědomujeme si, že je před námi mimořádný zápas, a proto se nezaobíráme tím, co bylo.

Nemohou se poslední nezdary negativně podepsat na psychickém rozpoložení Sparty?

Ne. Nálada bude odpovídající významu souboje se Záhřebem. Samozřejmě se budeme prohrou s Libercem zabývat, ale nic jiného než postup v Poháru UEFA si nepřipouštíme.

A co incident s fanoušky, kteří váš autobus napadli při návratu z nevydařeného utkání v Liberci?

Není třeba incident z dálnice komentovat. Tyhle věci komentář nepotřebují.

Neříkejte, že se vás konflikt nijak nedotkl?

Bylo to nepříjemné. Pochopitelně. Víc to nebudu komentovat. Je to ožehavé téma.

Pod stejným tlakem jako vy je i Záhřeb, protože od vašeho vzájemného zápasu se mu rovněž nedaří. Spatřujete v nezdarech protivníka vaši výhodu?

Vůbec nic takového neřešíme. Jejich výsledky nejsou podstatné. My prostě musíme zvládnout zápas tak, abychom postoupili.

A je postup při současném rozpoložení v silách Sparty?

Rozhodně! Osobně si vůbec nepřipouštím, že bychom neměli postoupit.

Jenže k postupu bude třeba vstřelit gól. A ten Sparta nedala už 367 minut. Existuje cesta, jak tuhle zlou bilanci zlomit?

Musíme být efektivnější. Je potřeba být rychlejší, důraznější v soubojích. Někdy stačí být o krok vpřed a posune vás to k vítězství.

Jenže kromě vlastní nemohoucnosti v koncovce vám bude čelit i soupeř, který je stejně hladový po úspěchu. Vždyť Dinamo nevyhrálo už celý měsíc...

Pochopitelně si uvědomujeme všechny přednosti protivníka. Chorvatui jsou skvěle technicky vybavení, hodně nebezpeční při hře dopředu, proto je musíme bránit těsně a nedat jim milimetr prostoru. A musíme hrát jednodušeji, přímočařeji. K tomu pak přidat hodně centrů do vápna, kde je třeba být ještě důslednější.

Pomůže týmu v těchto těžkých chvílích mentální trénink, na nějž má Sparta specialistu v osobě Dragana Vujoviče?

On pracuje s hráči, kteří mají o jeho pomoc zájem, systematicky. Osobně jeho metodám věřím. Vidím na sobě pokrok. Nejen z pohledu fotbalového, ale i životního. Spolupráce s ním mě obohacuje, navíc hodně věcí jde skutečně přenést ze sportovní i do osobní sféry.

Takže i díky speciálnímu mentálnímu tréninku je Sparta připravena odvetu s Dinamem Záhřeb přetavit v postup?

Rozhodně. Je třeba si uvědomit naše nedostatky. Přidat musíme všichni. Společně se musíme přenést přes současnou nepříjemnou situaci, kdy jsme dole. Věřím, že se odrazíme z nejhoršího.

Reklama

Související témata: