Hlavní obsah

V Poháru UEFA jsou blízko postupu reprezentanti Baroš a Jankulovski

Milan VlčekSport.cz

Odvetná utkání 1. kola Poháru UEFA jsou tady! Pro devatenáct týmů bude čtvrteční večer znamenat vyřazení z letošní poutě pohárovou Evropou. Zbylá devatenáctka s Herthou Berlín a CSKA Moskva, jež si zajistily postup již ve středu, postoupí do hlavní fáze soutěže. Mimo tří českých týmů, budou o základní skupiny bojovat také čeští krajánci. Kanonýr Baroš má slibnou šanci se svým Galatasarayem Istanbul, Marek Jankulovski s AC Milán nebo třeba Jan Šimák se Stuttgartem.

Článek

Milan Baroš by v odvetě proti Bellinzoně rád navázal na svou skvostnou střeleckou formu. V prvním vyhraném utkání se na divokém výsledku 4:3 podílel dvěma brankami. Tvořivý záložník Šimákův Stuttgart vyzve doma bulharský tým Černo More Varna poté, co na jejich trávníku na úvod vyhrál 2:1. Další středopolař David Jarolím z Hamburku v prvním zápase se svými spoluhráči uhrál jen bezbrankovou remízu proti rumunskému Unirea Urziceni. Na horké soupeřově půdě je tak nečeká nic jednoduchého.

V akci bude na lavičce rumunského Temešváru i Dušan Uhrin mladší. Toho nečeká jednoduchá odveta, neboť jeho tým na úvod prohrál před domácím publikem s Partizanem Bělehrad 1:2. Žilina po domácí remíze 1:1 musí v Bulharsku s místním Levski Sofia k postupu vstřelit minimálně jeden gól, protože první zápas skončil remízou 1:1. Z Čechů nastoupil v tomto střetnutí od začátku ve slovenském týmu jen Benjamin Vomáčka, na druhé straně odehrál celý zápas ex-ostravský Bystroň.

Odvety v duchu přáteláku pro Sampdorii a Schalke

Jasnou záležitostí by měly být odvetné zápasy jak pro Schalke, tak pro italskou Sampdorii. Zatímco německý klub vyhrál první zápas na půdě kyperského týmu FC Apoel 4:1, celek z Apeninského poloostrova si pohrál s Litevci. Hráči FBK Kaunas odjížděli k Baltu dokonce s přídělem 0:5. Za domácí se před dvěma týdny dvakrát trefili Bonazzoli a Cassano, debakl pečetil v nastavení Fornaroli.

Proplout do hlavní fáze soutěže by měl také bez větších problémů amsterodamský Ajax, jenž na hřišti srbského týmu FK Borac vyhrál jasně 4:1. Čtvrtým jasným aspirantem na postup je portugalská Braga. Ta si před dvěma týdny podala v domácím prostředí slovenskou Artmedii 4:0, v jejímž základu nechyběla i česká dvojice Aleš Urbánek a Zbyněk Pospěch.

Hertha i CSKA už jsou tam

V ostatních duelech už situace tak jednoduchá není. Španělské Deportivo vyzve norský SK Brann poté, co před čtrnácti dny na severu Evropy překvapivě prohrál 0:2. Pozornost také jistě láká duel Tottenhamu s Wislou Krakov. Kohouti sice první zápas vyhráli 2:1, v Premier League jsou ale beznadějně poslední a celým klubem zmítá krize, jakou nepamatují.

Postup do základních skupin si již ve středu s předstihem vybojovaly dva týmy. CSKA Moskva vyhrála i v odvetě proti chorvatské Koprivnici a německá Hertha i díky Jaroslavu Drobnému v bráně uhrála v odvetě bezbrankovou remízu na půdě Saint Patrick´s Athletic a po domácí výhře 2:0 nakonec slavila zasloužený postup.

Reklama

Související témata: