Hlavní obsah

V ulicích Prahy už tekla krev. A to ještě odveta Sparty se Záhřebem nezačala!

Zdeněk PavlisČTKSport.cz

Už teče krev. Večerní pohárová odveta mezi Spartou a záhřebským Dinamem totiž měla už čtyřiadvacet hodin před zápasem v ulicích Prahy předehru. Asi stopadesátičlenná skupina chorvatských fotbalových fanoušků, která dorazila na duel Poháru UEFA, vyprovokovala na Václavském náměstí bitku s městskými strážníky, při níž létaly vzduchem dlažební kostky, lahve, židle a práskala pyrotechnika. Jeden policista byl při rádění Chorvatů zraněn.

Článek

Vendeta za krvavou chorvatskou lázeň se dala očekávat. Před dvěma týdny totiž zaplatila skupina letenských fanoušků v ulicích Záhřebu náklonnost ke sparťanským barvám vlastní krví. V noci před prvním utkáním je totiž napadla asi pětadvacetičlenná parta chorvatských chuligánů vyzbrojená baseballovými pálkami, řetězy, boxery a dokonce i noži. Letenští příznivci, mezi nimiž byly i dvě pracovnice sparťanského sekretariátu, dopadli děsivě. Přelomený nos, vyražené zuby, řezné rány, krev a podlitiny...

Tvrdé jádro Bad Blue Boys už řádilo

Před pražskou odvetou chystalo vendetu tvrdé jádro letenských rowdies, ale chorvatští „Bad Blue Boys“, jak se přezdívá radikální skupině fanoušků Dinama, je předešli.  Jen co Chorvati ve středu dorazili do Prahy, vyprovokovali při pochodu ulicemi hlavního města první bitku.

Zásahu proti záhřebským fanouškům se kolem jedné hodiny v noci účastnilo 26 strážníků a 45 policistů. Pomocí služebních vozidel dav obklíčili. "Když se s davem zakročující strážníci setkali uprostřed Václavského náměstí, bylo jedno ze služebních vozidel atakováno dlažebními kostkami, tyčemi, lahvemi a pyrotechnikou," uvedla mluvčí městské policie Radka Bredlerová.

Jeden policista přitom podle mluvčí pražské policie Evy Brožové utrpěl zranění, jehož rozsah zatím není znám. Zřejmě ale nebyl hospitalizován. "Podle našich záznamů jsme tam nezasahovali," uvedla mluvčí pražské záchranky Iveta Česalová.

Po obklíčení fanoušků policisté zkontrolovali jejich doklady a postupně je propouštěli. Strážníci pak podle Bredlerové až do rána monitorovali jejich pohyb po metropoli.

Chorvatů dorazí asi tisícovka

I fotbalová Sparta se před večerním odvetným utkáním se záhřebským Dinamem na hrozící incidenty a bitky mezi letenskými frans a chorvatskými fanoušky pečlivě chystá.

„Je to pro nás zápas nejvyšší rizikové kategorie a podle toho postupujeme. Posilujeme bezpečnostní opatření, zvyšujeme pořadatelskou službu, spolupracujeme s naší i chorvatskou policií,“ informoval Sport.cz mluvčí letenského klubu Jakub Otava.

Podle jeho informací by měla na odvetu prvního kola Poháru UEFA, v níž půjde oběma klubům o postup do základní skupiny, dorazit asi tisícovka záhřebských fanoušků, mezi nimiž budou i členové obávané skupiny „Bad Blue Boys“.

Vendeta za Záhřeb se prý nechystá

Sparta ovšem nepřipouští, že by mezi letenskými rowdies a zmiňovaným tvrdým jádrem „modrých“, jak se příznivcům Dinama říká, mělo dojít ke střetu.

„Žádné signály nemáme, ale těžko mohu samozřejmě garantovat, že v pražských ulicích nebo před stadiónem k nějakému střetu nedojde. V ochozech však zajistíme příznivcům hostů maximální bezpečnost,“ tvrdí Otava. „Přesto jsme pro jistotu nechali už od středy střežit náš fan shop v jedné z tribun letenského stadiónu. Před zápasem ochranu posílíme,“ dodal pro Sport.cz.

Po internetu už ovšem kolují výzvy sparťanských fanoušků, aby se s Chorvaty patřičně vypořádali.

Vášně vyvolal exces s Karadžičem

Krvavý střet mezi chorvatským a sparťanskými fanoušky se dává do přímé souvislosti  s excesem sparťanských rowdies při domácím ligovém utkání s Mladou Boleslaví. Tehdy totiž tvrdé letenské jádro rozbalilo transparenty vzývající a velebící Karadžiče, na což okamžitě a velice ostře zareagoval chorvatský tisk. A po pár týdnech i nabuzení záhřebští chuligáni. Nejprve v Záhřebu, teď i v Praze.

Reklama

Související témata: