Hlavní obsah

Zenit Petrohrad se ohradil proti koupenému triumfu v Poháru UEFA

Vedení fotbalistů Zenit Petrohrad se distancovalo od prohlášení zatčených ruských mafiánů, kteří tvrdí, že klubu svými penězi zajistili letošní triumf v Poháru UEFA.

Článek

"Ať už je za údajným uplácením kdokoliv, nemáme s tím nic společného," citovala ve čtvrtek prohlášení klubu agentura Reuters. "Víc k tomu nemáme co říct. Koneckonců výkony našeho týmu ve zmiňovaných zápasech jsou jasným důkazem, že jsme vyhráli poctivě a zaslouženě."

Zenit reagoval na prohlášení šéfa mocné ruské mafiánské organizace Tambovskaja Gennadije Petrova, který tvrdil, že shromáždil částku mezi 20 a 40 milióny eur, aby koupil semifinále a finále poháru. Ruský celek na jaře nejprve porazil Bayern Mnichov po výsledcích 1:1 a 4:0, v boji o trofej pak zdolal glasgowské Rangers 2:0.

Petrov s prohlášením přišel poté, co byl v rámci rozsáhlé policejní akce zatčen ve Španělsku. Úřady zahájily v celé záležitosti vyšetřování, ale zatím se jim nepodařilo shromáždit dostatek důkazů, a není tedy jisté, zda se Petrov koupenými zápasy v Poháru UEFA jen nevychloubal. Jasné není ani to, zda mafián, který sám pochází z Petrohradu, skutečně kontaktoval hráče či představitele Bayernu a Glasgow Rangers.

Vedení mnichovského klubu odmítlo spojení s korupcí už ve středu, kdy o kauze informovala španělská média. Evropská fotbalová asociace UEFA zahájila vlastní vyšetřování.

Reklama

Související témata: