Hlavní obsah

Postup Baníku skončil v Moskvě na břevnu prázdné branky

MOSKVA

Baník Ostrava v Poháru UEFA skončil. Postupu do jedné ze skupin Poháru UEFA ale byl velice blízko. V odvetném utkání na umělé trávě v Lužnikách byl lepší než vysoce favorizovaný soupeř. Rozhodující střely ale skončily na břevně branky Spartaku.

Článek

Horší začátek být nemohl. Stoper Neuwirth vystoupil z obranného bloku daleko dopředu, Prudnikov prošel přes zaskočeného Bolfa a přihrál doprava volnému Bažinovovi, jenž pohodlně skóroval. Běžela teprve 4. minuta a hlavou ostravských fanoušků letěly myšlenky na poslední tři pohárové debakly Baníku s šíleným brankovým skóre 0:13. Ve 24. minutě přišla další krušná chvíle, ale ta měla šťastný konec. Prudnikov trefil tyč.

Ale to se už baníkovci zvedli a začali plnit úkol od trenéra Večeři být nebezpeční v útoku. Mičolův centr našel za vzdálenější tyčí Svěrkoše, jehož volej trefil gólmana Pletikosu do nohy. Velká chvíle skvěle hrajícího Otepky přišla ve 33. minutě. Vybojoval míč, Svěrkoš mu roztáhl stopery a Otepka z hranice velkého vápna ranou po zemi srovnal skóre. Baník už vůbec nebyl zakřiknutý, naopak sebevědomý, vyhrával osobní souboje, válčil o postup.

Druhý poločas začal infarktově. Nejdříve brankář Vašek zmařil čisté šance Prudnikovovi a vzápětí Sajenkovi. A pak se dvakrát držel za hlavu Mičola. Poprvé mu přihrál Střihavka a on trefil Pletikosu, podruhé Pletikosa ukopl míč Svěrkošovi tak, že přihrál Mičolovi na hranici šestnáctky a dvacetiletý blonďák placírkou trefil břevno zcela prázdné branky!

Zápas gradoval a Večeřa posílil ofenzivní linii Lukešem a Ličkou. Snaha vstřelit postupový gól byla enormní. Otepka pálil nad, Marek trefil hlavičkou spojnici břevna a tyče. A ve třetí minutě nastavení Svěrkoš nechytatelnou bombou orazítkoval břevno. Potřebné štěstí včera lepšímu týmu neskutečně chybělo. Stateční ostravští hráči po posledním hvizdu rozhodčího padli na trávník a brečeli.

Spartak Moskva - Baník Ostrava 1:1 (1:1)
Branky: 3. Baženov - 32. Otepka. Rozhodčí: Asumaa - Koskela, Heininen (všichni Fin.). ŽK: Kováč - Neuwirth, Bolf. Diváci: 18.000. První zápas: 1:0, postoupil Spartak.
Spartak Moskva: Pletikosa - Paršivljuk, Filipenko, Dedura, Rodríguez - Maidana (65. Bystrov), Mozart, Kováč, Sajenko - Baženov, Prudnikov (57. Pavlenko). Trenér: Laudrup.
Baník Ostrava: Vašek - Řezník (82. Lukeš), Neuwirth, Bolf, Tchuř - Marek, Galásek, Otepka, Mičola (82. Lička) - Střihavka (56. Zeher), Svěrkoš. Trenér: Večeřa.

Reklama

Související témata: