Hlavní obsah

Slavii jako spasitele českých klubů čeká nesplnitelný úkol

PRAHA

Poslední zástupce českého klubového fotbalu v pohárové Evropě nese na zádech úkol de facto nesplnitelný. Slavia vstoupí čtvrtečním utkáním s Aston Villou do skupinové fáze Poháru UEFA. Kromě svojí slávy bude usilovat také o udržení dvou míst v Lize mistrů pro český fotbal. A to je vzhledem ke ztrátám, které svým vyřazením letos napáchaly Sparta, Liberec a Ostrava, téměř nemožné.

Článek

Paradox až moc hořký. Dlouhá léta se český fotbal slušně držel v žebříčku koeficientů, který je určující pro nasazení klubů do pohárů. Měl dva kluby v předkolech Ligy mistrů, Sparta do ní dokonce dvakrát postoupila přímo. Jenže sotva začíná éra nového šéfa UEFA Michela Platiniho, který otevřel přímý postup pro prvních dvanáct zemí, řítí se Češi nezadržitelně pod tuto metu.

A kdyby jen to. Češi jsou momentálně až osmnáctí a doslova v přímém přenosu sledují, jak se jim vzdaluje i 15. příčka, která jako poslední zaručuje vstup dvou mužstev do předkol Ligy mistrů.

Pouze v příštím ročníku pět zástupců

V příští sezóně 2009/10 si tedy poprvé a zřejmě nadlouho také naposledy vychutnají výsadu pěti pohárových vyslanců. Dva zástupce budou mít v předkolech Ligy mistrů, tři v předkolech Poháru UEFA.

Od sezóny 2010/11 bude hůř. V Lize mistrů zbude pouze český šampión, který navíc bude muset začít již v 1. předkole. V předkolech Poháru UEFA zůstanou jen tři kluby - vicemistr, vítěz Poháru ČMFS a třetí z ligy.

Pražané proti belgicko-dánské přesile

Kritický vývoj může zvrátit už jen Slavia. Sama však bude dohánět patnáctou Belgii, která má v Poháru UEFA Standard Lutych a FC Bruggy, a šestnácté Dánsko disponující Aalborgem v Lize mistrů a FC Kodaň v Poháru UEFA. Sedmnácté Bulharsko již žádného zástupce nemá.

Co je to však platné, když ztráta na Belgii představuje v přepočtu šest vítězství na hřišti. Pokud tedy budou konkurenti bodovat, museli by červeno-bílí vyhrát všechny zápasy ve skupině a pak dojít až někam do semifinále...

Bitva o klíčovou 15. příčku
15.Belgie23,0752/4
16.Dánsko21,4502/5
17.Bulharsko21,2500/4
18.Česká republika20,2501/4
Ve zlomku je uveden počet klubů, které v pohárech pokračují/počet klubů na začátku sezóny.

Reklama

Související témata: