Hlavní obsah

Slávista Šmicer: Jdeme s kůží na trh

Fotbalisté Slavie Praha se ve čtvrtek večer utkají v Edenu proti anglické Aston Ville ve skupině F Poháru UEFA. Na trávník v sešívaném dresu vyběhne i Vladimír Šmicer, jenž birminghamský klub z dob svého působení v Liverpoolu dobře zná a navíc s ním nikdy neprohrál. „Pro naše schopnosti to bude skvělý test, s takovým soupeřem se v lize nepotkáme,“ řekl na adresu anglického celku Šmicer.

Článek

V úvodním zápase Poháru UEFA nastoupíte doma proti Aston Ville, co byste o soupeři řekl?

Je to tradiční anglický klub s velmi dobrými fanoušky a velmi kvalitním týmem. Musíme mít respekt, bude to pro nás a pro naše schopnosti skvělý test. Žije tím celá kabina. Oni mají takovou atmosféru rádi.

Zvládnete ho?

Budeme hrát proti týmu z Premie League, kde jsou mužstva jinde než soupeři v české lize. Jakýkoliv slušný výsledek bude dobrý pro povzbuzení do zbytku podzimu. Svým způsobem jdeme s kůží na trh. Bylo by dobré, kdybychom uhráli kvalitní výsledek a všem ukázali, že naše liga není tak špatná.

Po Fiorentině se v Edenu představí další prvotřídní mužstvo, dá se ostrovní celek porazit?

Bude to těžký zápas, s takovým soupeřem se v lize nepotkáme. Hráli jsme s Fiorentinou, kterou jsme bohužel neporazili. Ale naše forma šla od té doby nahoru. Jsme dobře připraveni, otázkou ale zůstává, zda-li to bude na Aston Villu stačit.

Máte od trenéra o soupeři nějaké informace?

V pondělí jsem viděl jejich zápas s Newcastlem, ale v sestřihu byly i zápasy, které vyhráli. Viděli jsme nějaké jejich slabinky, bylo to poučné. Víme, v čem jsou zranitelnější. Něco připravujeme, to si ale zatím necháme pro sebe. Hlavně musíme hrát, co umíme. Třeba nám to neumožní a my prohrajeme 0:3.

V Edenu jste však zatím přemožitele nenašli...

Kvůli tomu se nestavíme do role favorita, ale výsledky nám dodávají sebevědomí. Kdybychom doma prohrávali, nevěřili bychom si tolik. Určitě nechceme, abychom všechny body ztratili právě s Aston Villou.

Jaký je klíč k vysokému sebevědomí Slavie?

Tím hlavním jsou diváci, kterých i na ligu chodí deset tisíc. Když je vidíte, je to motivace, která vás vyburcuje, abyste se soustředili a utkání zvládli. Chceme dokázat, že jsme stejně dobří jako Aston Villa a chceme dokázat, že jsme schopní je doma porazit. Přehrát mužstvo z Premier League je krásný sen a skvělá motivace. Je tam rozdíl, ale v jednom zápase doma jsme schopni je porazit.

Cítíte k soupeři respekt?

Ze začátku to bude asi takové oťukávání. Co si budeme povídat, je to jiný soupeř, než se kterým jsme se kdy potkali. Musíme se rychle uklidnit a být trpěliví. Hodně to bude o první brance.

Bude Vladimír Šmicer opět pověstným štístkem?

Jednou jsem jim dal gól. S Liverpoolem se nám proti nim vždy dařilo a nikdy jsem s nimi neprohrál, to je dobrá zpráva.

Zdravotně jste v pořádku?

Ano jsem. Jen chodím dříve ze hřiště, protože se ke konci zápasu zvyšuje únava a tím pádem je větší možnost zranění. Mým handicapem je fakt, že jsem s mužstvem neabsolvoval celou letní přípravu.

Mluvil jste o Aston Ville s Patrikem Bergerem, který v birminghamském klubu působil?

Ano, byli jsme spolu na večeři. Ptal jsem se ho na určité věci a on mně říkal své poznatky o konkrétních hráčích. Shodli jsme se, že to budeme mít těžké, protože Aston Villa hraje skvěle.

Reklama

Související témata: