Hlavní obsah

Porazit Hamburk, jiná cesta pro Slavii není

Milan Vlček (Žilina)Sport.cz

Fotbalisté Slavie si postup ze základní skupiny F Poháru UEFA čtvrteční bezbrankovou remízou v Žilině notně zkomplikovali. Slovenský celek je prakticky ze hry a jeho naděje jsou v teorii sci-fi. Sešívaní musí 4. prosince v Edenu bezpodmínečně porazit německý Hamburk, jinak se s pohárem mohou také pomalu začít loučit.

Článek

Německý tým situaci v tabulce pro svěřence trenéra Karla Jarolíma nepříjemně zamotal, když ve čtvrtek na vlastním hřišti podlehl 0:1 Ajaxu, a ten se tak výrazně přiblížil k jarním bojům v Poháru UEFA. Slavii mimo domácí zápas s Hamburkem čeká ještě 17. prosince zápas v Amsterdamu, kde ji bude hostit právě Ajax. Aby se toto utkání nehrálo z pohledu pražského týmu už jen o čest, nesmí sešívaní na vlastní půdě za týden prohrát s aktuálně pátým celkem německé bundesligy.

Jednoduché to ale určitě slávisté mít nebudou. Nepochopitelný rozdíl mezi střeleckou produktivitou v domácí lize a v evropských pohárech je diametrální. Zatímco v Gambrinus lize se hráči mistrovského týmu trefili do sítě soupeře v patnácti utkáních již sedmatřicetkrát, v letošní pouti pohárovou Evropou se slávisté z gólu radovali za odehraných 540 minut pouze jednou jedinkrát. A to jej měl na svědomí hráč, od kterého se to příliš neočekává - obránce Erich Brabec.

Ligoví soupeři jsou jinde

"V pohárech jsme se utkali s týmy, které jsou asi někde jinde než ligoví soupeři," myslí si kouč Slavie Karel Jarolím. Recept na překonání protivníkova brankáře našli sešívaní jen v rumunské Vaslui, doma skončilo první utkání bez branek. V předkole Ligy mistrů vyšli čeští šampióni na prázdno v obou zápasech proti italské Fiorentině, v Poháru UEFA uhasl střelecký prach ještě proti Aston Ville a naposledy v Žilině.

„Nevím, čím to je. Liga je o něčem jiném, je to dlouhodobější soutěž a zatím nám tam padne téměř všechno. Bohužel, v poháru se trefit nedokážeme, snad tento střelecký zmar prolomíme proti Hamburku,“ přeje si slávistický útočník Ivana. Ve stejném duchu mluvil i jeho spoluhráč Krajčík. „Zatímco v lize z deseti příležitostí využijeme tři, v poháru nám soupeř tolik nedovolí a ony dvě šance prostě zužitkovat musíme,“ přiznal pravý bek sešívaných.

Reklama