Hlavní obsah

Slavia se s fotbalovou Evropou rozloučila důstojně

Středeční vystoupení Slavie Praha na půdě nizozemského Ajaxu Amsterodam bylo letošním posledním utkáním českého klubu v pohárové Evropě. Již před reprízou loňského souboje o Ligu mistrů však bylo jasné, že sešívaní ze skupiny F nepostoupí. Svěřenci trenéra Jarolíma si tak alespoň částečně napravili reputaci, když s favoritem uhráli remízu 2:2 a to Ajax bod zachraňoval až vymodlenou penaltou ze závěru zápasu.

Článek

Před posledním utkáním ve skupině F byla Slavia jediným týmem ze čtyřiceti účastníků Poháru UEFA, který nedokázal vstřelit branku. To se změnilo již po dvanácti minutách, kdy parádní ranou prolomil střelecké trápení vršovického celku středopolař Jaroslav Černý. Ve 39. minutě se přidal i Marek Jarolím, čímž rozšířil gólový účet červenobílých v evropských pohárech na tři trefy. Proti rumunské Vasluii se v prvním kole chudšího sourozence Ligy mistrů trefil ještě kapitán Erich Brabec.

Jako den a noc se jeví porovnání výkonů a především výsledků Pražanů v ligové soutěži a v Evropě. Zatímco české nejvyšší soutěži slávisté suverénně vládnou na evropské scéně to bylo spíše trápení. Nejprve vyřazení ve třetím předkole Ligy mistrů od italské Fiorentiny, následně sešívaní s odřenýma ušima postoupili přes Vaslui do skupiny Poháru UEFA, kde přišly prohry od Aston Villy a Hamburku a bezbranková remíza v Žilině. Probuzení přišlo až na půdě Ajaxu, bohužel pro český celek již bylo pozdě.

Trenér Jarolím seděl pouze na tribuně

Zápas pouze z tribuny sledoval trenér úřadujícího českého mistra Karel Jarolím, jenž si odpykával trest za vykázání z lavičky během domácího duelu proti Hamburku. Mužstvo proto vedl asistent Petr Vrabec. Toho mrzela stejně jako hráče inkasovaná branka v závěru, protože se sešívaným dařilo prakticky celou druhou půli držet výsledek 2:1.

Ajax Amsterodam - Slavia Praha na Sport.cz:
Referát:Nafilmovaná penalta obrala Slavii o vítězství
On-line:Ajax - Slavia
Hráči:Slávisté litovali ztraceného vedení
Analýza:Důstojné loučení s Evropou

Slávisté se na poslední letošní utkání dobře připravili a to i přes to, že česká liga skončila již před čtrnácti dny. Trenér Jarolím se tým snažil udržet v tempu dvoufázovými tréninky a vyplatilo se, protože sešívaní v Nizozemsku nezklamali.

Diviš nezklamal

S Jarolímem seděl na tribuně i gólman Vaniak, který si odpykával trest za vyloučení proti Hamburku. Jeho místo v brance zaujal mladý Jakub Diviš a trenérům se za důvěru odvděčil dobrým výkonem. „Jakub odchytal první těžké utkání. Neměl to vůbec lehké, ale zvládnul to. Dostali jsme už ve třetí minutě gól, to by zamávalo s každým gólmanem, potom ale chytal klidně a s přehledem,“ pochválil dvaadvacetiletého gólmana na klubovém webu Vrabec.

Červenobílí se tak jako poslední český klub rozloučil s evropskými poháry a nutno přiznat, že naše týmy díru do světa letos opravdu neudělaly. Pohárový koeficient dostal další těžkou ránu, ze které se bude jen obtížně vzpamatovávat. Ani do skupiny Poháru UEFA se totiž nedostali Sparta, Liberec či Baník Ostrava.

Reklama

Související témata: