Hlavní obsah

Baroš se po postupu v Poháru UEFA střetne s Jarolímem, AC Milán vypadl

PRAHA

Dramatický průběh měla čtvrteční odveta 3. kola Poháru UEFA mezi Galatasaray a Bordeaux. V Istanbulu se s domácími fotbalisty z výhry 4:3 a postupu radoval i Milan Baroš. Ten se v dalším kole utká s Davidem Jarolímem, který pomohl Hamburku gólovou přihrávkou k vítězství 1:0 nad Nijmegenem. Naopak končí AC Milán s Markem Jankulovskim. Rossoneri si totiž nepohlídali dvoubrankové vedení a po remíze 2:2 postoupil Werder Brémy.

Článek

Velice dobře odvetný zápas po výsledku 1:1 ze hřiště Werderu Brémy rozehráli fotbalisté AC Milán. Ve 27. minutě otevřel skóre z penalty Pirlo, o šest minut později zvyšoval Pato. Werderu se podařilo snížit v 68. minutě zásluhou Pizzara a začalo drama. Na hřiště přišel posílit obranu Marek Jankulovski, ovšem ani on nezabránil druhému Pizzarovu gólu v 78. minutě, jenž znamenal postup hostů po pravidle více vstřelených branek na půdě soupeře.

V Istanbulu gólové hody 

V Istanbulu úvodní gól hostů Belliona z první minuty neznamenal pouze stý gól Bordeaux v historických statistikách Poháru UEFA, nýbrž také velkou šanci na postup. Chvíli před odchodem do šaten ale nejprve vyrovnal Turan a střídající Kewell zajistil domácím vedení 2:1. Když v 65. minutě zvyšoval na rozdíl dvou branek znovu Turan, nikdo z domácích fanoušků už nepochyboval o postupu. Jako blesk z čistého nebe pak v 74. a v 75. minutě udeřili dvakrát hosté.

Na 2:3 snižoval Šammach, o vyrovnání se vzápětí postaral po dvaceti minutách pobytu na hřišti Cavenaghi. Domácí si v závěru vytvořili obrovský tlak a po brance Sabriho Sarioglua v nastavení slavili postup po konečné výhře 4:3. Celé utkání odehrál v dresu domácích Milan Baroš, jemuž se gól za celý zápas vstřelit nepodařilo, připsal si jen žlutou kartu.

Aston Villa nestačila na CSKA 

Čtvrtý celek anglické Premier League Aston Villa nastupoval na moskevském stadiónu Lužniki proti CSKA s výsledkem 1:1 z domácího duelu. Kouč anglického celku Martin O´Neill nechal doma z důvodu nabitého programu hned několik hráčů základního kádru, což se také projevilo na vyřazení jeho mužstva již ve 3. kole.

Uběhla totiž hodina zápasu a utkání v mrazivé Moskvě mělo prvního střelce. K potěše domácích to byl Žirkov. V nastavení pak svým desátým gólem v současném ročníku Poháru UEFA zvýšil na konečných 2:0 Brazilec Vágner Love. Český záložník Luboš Kalouda nebyl v domácím týmu ani mezi náhradníky. Ex-slávista Tomáš Necid nemohl nastoupit, jelikož v současném ročníku Poháru UEFA již v dresu sešívaných nastoupil.

Ukrajinský celek Metalist Charkov si vypracoval výhodnou pozici již v prvním zápase, když dokázal na půdě janovské Sampdorie vyhrát 1:0. Přemožitel pražské Slavie v zimní přípravě vstoupil skvěle i do odvety. Po půlhodině vstřelil první gól domácích Valjajev. Když na rozdíl dvou branek zvyšoval o deset minut později Nejlepší hráč Ukrajiny roku 2008 Brazilec Jajá, byly vyhlídky hostů na postup téměř mizivé. Sampdoria nevstřelila svému soupeři gól ani v odvetě, a tak se jí brány Poháru UEFA již po 3. kole zavřely.

Hamburk si postup pohlídal

Lepší pozici jak Hamburk si v prvních kolech nevypracoval žádný z týmů. Jarolímův celek, stejně tak jako portugalská Braga a dánský Aalborg, šel do odvety proti Nijmegenu po úvodní výhře 3:0. Doma si bundesligové mužstvo pohlídalo postup, když zásluhou Oličovy branky z deváté minuty vyhrálo 1:0. V sestavě domácích odehrál celý zápas český reprezentant David Jarolím.

Těžkou pozici měl před odvetou německý Wolfsburg, jenž před týdnem prohrál na půdě Paris Saint-Germain 0:2. Šestý celek bundesligy tahal za kratší konec i tentokrát. Nejprve ve 38. minutě zavinil penaltu ex-sparťan Šimůnek, čehož hosté využili a zásluhou Luyinduli šli do vedení. Na 2:0 zvyšoval po hodině zápasu Rothen. Tři minuty nato sice snižoval Hasebe. Konečné slovo měl ovšem opět Luyindula, jenž svým šestým gólem v Poháru UEFA stanovil konečné skóre na 3:1 pro hosty.

Postup slavil Hübschman i Šírlův Zenit

Do dalšího kola postoupil také obhájce trofeje Zenit, v jehož kádru vinou žlutých karet nenastoupil Radek Šírl. Petrohradský celek vyhrál ve Stuttgartu 2:1. Po hodině zápasu byl v dresu německého týmu střídán Jan Šimák. Na úkor FC Kodaň postoupil po domácí výhře 2:1 i Manchester City. Za hosty odehrál celý zápas Zdeněk Pospěch, Libor Sionko nastoupil až do druhé půle. Po remíze 1:1 na Tottenhamu slavil postup v dresu Šachtaru Doněck i Tomáš Hübschman, jenž odehrál celý druhý poločas

Osmifinálové dvojice Poháru UEFA:
Werder Brémy - St. Etienne, CSKA Moskva - Šachtar Doněck, Udine - Zenit Petrohrad, Paris St. Germain - Braga, Dynamo Kyjev - Metalist Charkov, Manchester City - Aalborg, Olympique Marseille - Ajax Amsterodam, Hamburk - Galatasaray.
Odvetná utkání 3. kola fotbalového Poháru UEFA:
Metalist Charkov - Sampdoria Janov 2:0 (2:0)
Branky: 30. Valjajev, 40. Jajá. Rozhodčí: Kircher (Něm.). První utkání 1:0, postoupil Metalist Charkov.
CSKA Moskva - Aston Villa 2:0 (0:0)
Branky: 60. Žirkov, 90.+2 Love. Rozhodčí: Brych (Něm.). První zápas 1:1, postoupilo CSKA.
Hamburk - Nijmegen 1:0 (1:0)
Branka: 9. Olič. Rozhodčí: Chapron (Fr.). První zápas 3:0, postoupil Hamburk.
Wolfsburg - Paris St. Germain 1:3 (0:1)
Branky: 63. Hasebe - 38. z pen. a 73. Luyindula, 60. Rothen. Rozhodčí: Hriňák (SR). První zápas 0:2, postoupil PSG.
Twente Enschede - Olympique Marseille 0:1 (0:1, 0:1), na pen. 6:7
Branka: 24. Ben Arfa. Rozhodčí: Jefet (Izr.), První zápas 1:0, postupoupilo Marseille.
Galatasaray - Girondins Bordeaux 4:3 (2:1)
Branky: 43. a 65. Arda, 45. Kewell, 88. Sabri - 1. Bellion, 74. Cavenaghi, 76. Šammach. Rozhodčí: Thomson (Skot.). První zápas 0:0, postoupil Galatasaray.
Manchester City - FC Kodaň 2:1 (0:0)
Branky: 73. a 80. Bellamy - 90.+3 Vingaard. Rozhodčí: Dereli (Tur.). První zápas 2:2, postoupil Manchester City.
Standard Lutych - Braga 1:1 (0:0)
Branky: 79. Mbokani - 89. Aguiar. Rozhodčí: Jakobsson (Isl.). První zápas 0:3, postoupila Braga.
Udine - Lech Poznaň 2:1 (0:1)
Branky: 57. Pepe, 90.+1 Di Natale - 12. Rengifo. Rozhodčí: Blom (Niz.). První zápas 2:2, postoupilo Udine.
Ajax Amsterodam - Fiorentina 1:1 (0:0)
Branky: 88. Leonardo - 61. Gilardino. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.). První zápas 1:0, postoupil Ajax.
AC Milán - Werder Brémy 2:2 (2:0)
Branky: 26. Pirlo z pen., 33. Pato - 68. a 78. Pizarro. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.). První zápas 1:1, postoupily Brémy.
Stuttgart - Zenit Petrohrad 1:2 (0:1)
Branky: 80. Gebhart - 43. Semšov, 86. Fajzulin. Rozhodčí: Collum (Skot.). První zápas 1:2, postoupil Zenit.
St. Etienne - Olympiakos Pireus 2:1 (1:0)
Branky: 45. Payet, 58. Ilan - 75. González. Rozhodčí: Allaerts (Belg.). První zápas 3:1, postoupilo St. Etienne.
Deportivo La Coruňa - Aalborg 1:3 (1:3)
Branky: 38. Sergio - 41. Shelton, 44. Johansson, 45. Enevoldsen. Rozhodčí: Kelly (Ir.). ČK: 90.+2 Álvarez (La Coruňa). První zápas 0:3, postoupil Aalborg.
Tottenham - Šachtar Doněck 1:1 (0:0)
Branky: 55. Dos Santos - 86. Fernandinho. Rozhodčí: Tagliavento (It.). První zápas 0:2, postoupil Šachtar.
Valencia - Dynamo Kyjev 2:2 (1:1)
Branky: 45. Marchena, 54. Del Horno - 34. a 73. Kravec. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). První zápas 1:1, postoupilo Dynamo.

Reklama

Související témata: