Hlavní obsah

Udine zachránilo výhrou nad Petrohradem čest italského fotbalu

PRAHA

Fotbalisté Udine ve čtvrtek večer spasili italský fotbal. Po vyřazení všech tří zástupců Seria A z Ligy mistrů si až dvanáctý tým domácí soutěže vyšlápl na favorizovaný Zenit Petrohrad a připravil mu nejhorší porážku v Poháru UEFA za poslední tři roky. Obhájce titulu s Čechem Radkem Šírlem balancuje po porážce 0:2 před osmifinálovou odvetou na hraně vyřazení.

Článek

Domácí hráči se rozplývali hlavně nad způsobem, jakým favorita přemohli. "Dominovali jsme od začátku do konce," radoval se střelec vedoucího gólu z 85. minuty Fabio Quagliarella. "Už předtím jsem měl v mnoha šancích blízko ke skórování, ale balon prostě nechtěl spadnout do branky. Přesto jsem byl nakonec odměněn," pochvaloval si.

O tři minuty později bylo s hosty ještě hůř. Širokov fauloval ve vápně Oboda a Antonio Di Natale přidal z penalty pojišťující trefu. Po zápase přiznal, že se mu před exekucí honily hlavou vzpomínky na zahozený pokutový kop ze čtvrtfinále loňského Eura proti Španělsku. "Naštěstí jsem tentokrát uspěl. Hráli jsme nádherně. Myslím, že skóre 2:0 je naprosto zasloužené," tvrdil Di Natale.

Zatímco poslední zástupce italského fotbalu v evropských pohárových soutěžích slavil velký triumf, hostům nebylo do řeči. Takhle nepříznivý výsledek v Poháru UEFA dlouho nepamatují. Horší porážku utrpěli v soutěži naposledy v roce 2006 ještě za trenéra Vlastimila Petržely, pod jehož vedením se vraceli z úvodního čtvrtfinále v Seville s debaklem 1:4.

Závěr vlastní hloupostí nezvládli

Loni sice při svém vítězném tažení soutěží také prohráli v prvním osmifinále o dva góly, ale dokázali aspoň vstřelit branku, která jim pak pomohla k postupu. Kouč Dick Advocaat tušil, že tentokrát to bude mít Zenit ještě složitější. "Čeká nás těžký úkol. V první půli jsme ještě měli nějaké šance, ale závěr jsme svojí vlastní hloupostí nezvládli. Ve vší slušnosti musím přiznat, že Udine vyhrálo zaslouženě," řekl nizozemský trenér.

Hamburk potvrdil, že prožívá úvodní jarní krizi. Po dvou porážkách v bundeslize si chtěl spravit chuť proti Galatasarayi Istanbul, ale to by nesměl doslova prospat úvodních 45 minut. "V prvním poločase jsme nehráli fotbal," poznamenal kouč Hamburku Martin Jol.

Až po příchodu z kabin se domácí zvedli. Rychle srovnali a vzápětí dostali možnost hrát až do konce dlouhou přesilovku po vyloučení Emreho Asika. S mnoha velkými šancemi ale naložili ledabyle. "Po přestávce museli kluci ukázat, co opravdu umí. Zlepšili jsme se, ale z těch čtyř pěti obrovských možností jsme měli určitě dát druhý gól. Remíza 1:1 pro nás nepředstavuje dobrou výchozí pozici," posteskl si kouč Martin Jol.

Do odvety s Barošem

V odvetě v Istanbulu navíc hosté mohou počítat s navrátilcem Milanem Barošem, který kvůli žlutým kartám ve čtvrtek odpočíval. I bez něj však Galatasaray dokázal vstřelit vytoužený gól. "Je důležité, že jsme skórovali. Myslím, že zvenku je to dobrý výsledek a získali jsme díky němu do odvety výhodu. Ale největší výhodou budou naši fanoušci," mínil trenér Bülent Korkmaz, jenž v úvodu tiskové konference sympaticky zavzpomínal na oběti středečního řádění šíleného střelce v německé škole.

Galatasaray oslavil v Hamburku velké jubileum, zaznamenal 1000. branku v evropských pohárech. "Každý gól je příjemný, ale tenhle byl obzvlášť důležitý. Výhoda je každopádně na naší straně, ale odveta ještě bude složitá," varoval autor vedoucí branky Ayhan Akman. Se spoluhráči sní o postupu do finále, které se letos hraje v Istanbulu. "Moc dobře o tom víme a pro účast v něm uděláme vše," slíbil.

Reklama

Související témata: