Hlavní obsah

Baroš dal gól, Galatasaray v Poháru UEFA přes Hamburk ale nepostoupil

PRAHA

Fotbalisté Galatasaraye Istanbul absolutně nezvládli dobře rozehraný duel osmifinále Poháru UEFA proti Hamburku, když i po gólu Milana Baroše vedli 2:0. Nakonec ovšem domácí inkasovali tři branky a z postupu se tak ve čtvrtek radoval David Jarolím. Celkový triumf neobhájí Radek Šírl se Zenitem Petrohrad. Loňskému vítězi poháru proti Udine nepomohla ani výhra 1:0 v domácím prostředí.

Článek

Na horké půdě v Istanbulu bylo domácím veselo již ve 42. minutě a prsty v tom neměl nikdo jiný než Milan Baroš. Ten byl ve vápně Hamburku faulován, načež se z pokutového kopu nemýlil Kewel. Po změně stran to byl opět rodák z Vigantic, který sehrál hlavní roli před brankou hostující brankáře Rosta. Toho překonal po Ardaově pasu a domácí rázem vedli 2:0.

Co se ovšem hlavou honilo domácím v době od 57. do 60. minuty, to nevědí asi ani sami hráči Galatasaraye. Útočníkovi hostů Guerrerovi se totiž podařilo dvakrát rozvlnit síť soupeře. Když v 90. minutě zvrátil skóre na stranu hostí útočník Olič, mohli se fotbalisté Hamburku s Davidem Jarolímem radovat z postupu do čtvrtfinále.

Manchester City uspěl až po penaltách

Manchester City se po domácí výhře 2:0 v odvetě na půdě dánského Aalborgu už pomalu viděl v další fázi soutěže. Ještě aby ne, když 84. minutě držel bezbrankovou remízu. S vyřazením se ovšem nechtěl smířit domácí Shelton, jenž překonal brankáře hostí Givena pět minut před koncem.

Když v nastavení uspěl ze značky pokutového kopu ještě Jakobsen, prodlužovalo se. Následných třicet minut střelce nepřineslo, a tak se rozhodovalo až na penalty. V nich byli úspěšnější hosté, když Given v brance City zneškodnil dva pokusy domácích.

Zenit vyhrál, ale nepostoupil 

Zenit si cestu za postupem výrazně zkomplikoval až v samém závěru prvního duelu, kdy na hřišti italského Udine hrál ještě pět minut před koncem bez branek. Pak ale dvakrát inkasoval a šance na postup si značně zmenšil. Petrohradský klub ovšem v odvetě před vlastními diváky zbraně nesložil, což prokázal ve 34. minutě i Timoščuk, jenž do hostující branky dobře usměrnil míč hlavou po zahraném rohovém kopu.

To ovšem Zenitu nestačilo, a tak se kouč domácích rozhodl v 71. minutě ke dvojímu střídání. V jeho rámci přišel za českého levého beka Radka Šírla Huszti. Ani to ovšem více branek do Handanovičovy sítě nepřineslo, a tak si utkání osmi nejlepších zahrají jako jediní italští účastníci hráči Udine.

Hübschman mohl slavit 

Další vypjatý duel viděli diváci v ukrajinském Doněcku, kde Šachtar, s Tomášem Hübschmanem na lavičce, přivítal moskevský CSKA. V 54. minutě se trefil z penalty domácí Fernandinho a smazal tak náskok hostů z úvodního klání. Když v 70. minutě zvyšoval skóre na 2:0 Luiz Adriano, vypadalo to s moskevským celkem hodně bledě.

Po šesti minutách bylo jasné, že se v hostujícím dresu už do hry nedostane exbrněnský Luboš Kalouda, neboť kouč CSKA Zico v tu chvíli vyplýtval všechna tři střídání. Ani to ovšem hostům nepomohlo a z Poháru UEFA vypadli.

Odvetné osmifinálové zápasy Poháru UEFA:
Šachtar Doněck - CSKA Moskva 2:0 (0:0)
Branky: 54. Fernandinho z pen., 70. Adriano. Rozhodčí: Kuipers (Niz.). První zápas 0:1, postoupil Šachtar.
Zenit Petrohrad - Udine 1:0 (1:0)
Branka: 34. Timoščuk. Rozhodčí: Atkinson (Ang.). První zápas 0:2, postoupilo Udine.
Metalist Charkov - Dynamo Kyjev 3:2 (1:0)
Branky: 29. Sljusar, 56. Jajá, 70. Acevedo - 68. Sabljič, 79. vlastní Berezovčuk. Rozhodčí: Duhamel (Fr.). První zápas 0:1, postoupilo Dynamo.
Galatasaray Istanbul - Hamburk 2:3 (1:0)
Branky: 43. Kewell z pen., 49. Baroš - 57. a 60. Guerrero, 90. Olič. Rozhodčí: Proenca (Port.). První zápas 1:1, postoupil Hamburk.
Braga - Paris St. Germain 0:1 (0:0)
Branka: 81. Hoarau. Rozhodčí: Thomson (Skot.). První zápas 0:0, postoupil Paris St. Germain.
Aalborg - Manchester City 2:0 (0:0, 2:0), 3:4 na pen.
Branky: 85. Shelton, 90.+1 Jakobsen z pen. Rozhodčí: Lannoy (Fr.). První zápas 0:2, postoupil Manchester City.

Reklama

Související témata: