Hlavní obsah

Hübschmanův Šachtar se přiblížil finále remízou 1:1 v Kyjevě

Fotbalisté Šachtaru Doněck se přiblížili finále Poháru UEFA, když ve čtvrtečním úvodním semifinále na hřišti Dynama Kyjev vybojovali slibnou remízu 1:1. Dynamo sice bylo v ukrajinském derby aktivnějším týmem, ale svou převahu zužitkovalo jen jednou, naopak Šachtar udeřil z první vážné akce. V severoněmeckém derby se radoval Hamburk, který díky trefě Trochowského vyhrál v Brémách.

Článek

Týmu českého defenzivního záložníka Tomáše Hübschmana tak v domácí odvetě stačí k postupu do istanbulského finále bezbranková remíza či jakákoli výhra.

Úvod zápasu se nesl v duchu taktiky a snahy neudělat chybu. Míč měli sice na kopačkách hlavně domácí, hra se však odehrávala převážně ve středu hřiště. První šance tak přišla až ve 20. minutě, kdy se střelou z 20 metrů prezentoval domácí střelec Milevskij, ale těsně minul.

Šachtar pykal

Šachtar však jeho varování nevzal vážně a záhy pykal. Již za dvě minuty rozehrál Alijev přímý kop a jeho střílený centr usměrnil do sítě právě Milevskij. Gól však byl nakonec připsán jako vlastní stoperovi Čigrinskému. Dynamo tak stejně jako v každém domácím utkání v Poháru UEFA dalo gól.

Po inkasované brance Šachtar přece jen začal myslet i na útočení. Po rychlé akci středem sebral šanci Luizi Adrianovi včasným vyběhnutím brankář Boguš. Dynamo však podnikalo nebezpečné brejky, které obrana Šachtaru stěží řešila. Do kabin tak šla s jednobrankovou ztrátou, ovšem ta mohla být ještě větší, kdyby v nastaveném čase jedovatá střela Correy nelízla jen vzdálenější tyč.

Do druhé půle udělali oba trenéři změny v útoku, ale na rozložení sil to nic nezměnilo. Šachtar se sice nadále snažil o vyrovnání, ale nebezpečnější bylo Dynamo a především útočník Milevskij, který zatápěl hostující obraně, ale neměl přesnou mušku. Po hodině hry pak tečovaný míč skončil těsně vedle branky Šachtaru a vzápětí Alijev z přímého kopu trefil břevno, ovšem ještě předtím rozhodčí odpískal útočný faul.

Zahozené šance mrzely

Domácí si pak mohli za zahozené šance drbat hlavu. V 67. minutě totiž utekl po pravé straně střídající Willian a na malém vápně našel Fernandinha, který ve skluzu trefil odkrytou branku a připsal si svůj čtvrtý zásah v sedmi zápasech Poháru UEFA.

Deset minut před koncem nevyužil největší šanci zápasu domácí Alijev a sám před brankářem nechal vyniknout Pjatova. Šachtar tak již remízu udržel a potvrdil tak, že se mu v této sezoně evropských pohárů na hřištích soupeřů daří. Z osmi zápasů venku prohrál jen dvakrát, naopak čtyřikrát vyhrál včetně překvapujícího triumfu na barcelonském Nou Campu.

Hübschman odehrál za Šachtar celé utkání, ovšem na svůj výkon ze čtvrtfinálového zápasu s Marseille, kdy byl nejlepším hráčem svého týmu, nenavázal. Tentokrát tolik nepodporoval ofenzivu, když několikrát pokazil rozehrávku, a dopouštěl se zbytečných faulů, po kterých se sám rozčiloval. V závěru mu soupeř navíc bolestivě přišlápl nárt.

Jarolímův Hamburk je po výhře v Brémách blízko finále

Fotbalista David Jarolím je blízko postupu do finále Poháru UEFA. Český reprezentant ve čtvrtek dovedl Hamburk v roli kapitána k výhře 1:0 v úvodním semifinále Poháru UEFA v Brémách a v domácí odvetě za týden stačí jeho týmu remíza. Hosté dnešním triumfem oplatili Werderu nedávné semifinálové vyřazení z Německého poháru.

Druhý ze čtyř vzájemných zápasů, které oba severoněmečtí rivalové sehrají během pouhých 19 dnů, začal raketově. Už v druhé minutě se mohly Hamburk i Brémy radovat z vedoucí branky. Blíže k ní byli hosté, když Pitroipa vysunul Oliče, ale ten sám před Wiesem neuspěl. Na opační straně gólman Rost nadvakrát zlikvidoval nepříjemnou Diegovu přízemní střelu.

Tempo se posléze uklidnilo a chytře hrající Hamburk postupně získával mírnou převahu. V 22. minutě vypálil Guerrero, ale brémský brankář s jistotou zasáhl. O šest minut později už hosté slavili. Akci, kterou zahájil ve středu pole Jarolím, vyšperkoval krásným centrem z pravé strany Demel a Trochowského přesná hlavička zapadla do sítě.

Werder přidal na aktivitě

Werder přidal na aktivitě, ale přes spolehlivou hamburskou obranu se vůbec nedostával do šancí. Rosta vylekala snad jen Pizzarova hlavička těsně mimo z 44. minuty. Hamburk se po příchodu z kabin nespokojil jen s bráněním příznivého výsledku a v 48. minutě zahrozil nepříjemnou střelou po rohovém kopu Aogo.

Přesto Brémy zvyšovaly tlak. V 51. minutě měl hostující gólman štěstí, že Almeidova hlavička po odraženém balonu mířila přímo na něj, po hodině hry zase Boenischova rána nabrala opačnou faleš. Přesnější mušku neměl o minutu později ani Almeida.

Riskantní brémská hra nabízela Hamburku stále více brejkových možností. V 65. minutě utíkal sám na Wieseho Olič, ale domácí brankář mu zmenšil úhel a stoprocentní šanci zmařil. Další z rychlých úniků zakončil po Oličově přihrávce nepřesnou střelou Pitroipa.

Hosté nepříjemné situace ustáli

To už Brémy vrhly všechny síly do útoku. Hosté však všechny nepříjemné situace a závary ve vlastním vápně ustáli, byť několikrát měli pořádné štěstí.

V 71. minutě hlavičkoval po Özilově centru nad Rosenberg, za chvíli pálil v dobré pozici nepřesně Pizzaro. A když už v nastavení Rosta zblízka agilní Pizzaro nepropálil, mohl se Hamburk radovat z příznivého výsledku pro odvetu.

Semifinále fotbalového Poháru UEFA:
Dynamo Kyjev - Šachtar Doněck 1:1 (1:0)
Branky: 22. vlastní Čigrinskij - 68. Fernandinho. Rozhodčí: Plautz - Heim, Eder (všichni Rak.). ŽK: Vukojevič, Correa - Kučer. Diváci: 17 000.
Dynamo Kyjev: Boguš - Betao, Sablič, Yusuf, Kaddúrí - Vukojevič - Correa (82. Cernat), Ninkovič - Alijev - Bangoura (46. Ghioane), Milevskij. Trenér: Semin.
Šachtar Doněck: Pjatov - Srna, Kučer, Čigrinskij, Rat - Hübschman, Duljaj - Ilsinho (56. Willian), Fernandinho - Jadson (76. Lewandowski) - Luiz Adriano (46. Gladkij). Trenér: Lucescu.
Werder Brémy - Hamburk 0:1 (0:1)
Branka: 28. Trochowski. Rozhodčí: Webb - Cann, Sharp (všichni Angl.). ŽK: Tziolis - Silva, Aogo, Guerrero. Diváci: 37 000 (vyprodáno).
Brémy: Wiese - Fritz (85. Prödl), Mertesacker, Naldo, Boenisch - Tziolis, Frings, Özil - Pizarro, Diego, Almeida (61. Rosenberg). Trenér: Schaaf.
Hamburk: Rost - Demel, Gravgaard, Mathijsen, Aogo (79. Benjamin) - Jarolím, Silva (75. Boateng) - Pitroipa, Guerrero, Trochowski - Olič (90. Torun). Trenér: Jol.

Reklama