Hlavní obsah

Pohár UEFA uvádí poslední finále, Hübschmanův Šachtar vyzve Brémy

PRAHA

Istanbulský stadión Sukru Saracoglu je připraven hostit ve středečním večeru poslední finálový duel Poháru UEFA, v němž proti sobě nastoupí ukrajinský Šachtar Doněck a německý Werder Brémy. Od příští sezóny totiž tato soutěž ponese název Evropská liga, a český fotbalista Tomáš Hübschman tak může být šestým a zároveň posledním Čechem, který tento pohár, pořádaný od roku 1972, vyhraje.

Článek

Ani jeden z týmů neměl cestu do finále jednoduchou. Ukrajinský celek ve vyřazovacích bojích nejprve vyřadil anglický Tottenham, potom si Hübschman a spol. poradili s moskevským CSKA, ve čtvrtfinále s francouzským Marseille a nezastavili je v souboji posledních čtyř klubů ani fotbalisté kyjevského Dynama.

Brémy nejprve přešly přes slavný AC Milán, posléze na ně nestačil ani francouzský St-Etienne, ve čtvrtfinále bundesligový tým přešel přes Udine a v semifinále jej nezastavil ani Hamburk s Davidem Jarolímem. Nyní na tureckém stadiónu v Istanbulu hráči Werderu přivítají ukrajinský Šachtar Doněck, který ale s vykartovaným Hübshmanem počítat nemůže.

Odlišné styly týmů

„Jsem si jistý, že uvidíme úžasnou bitvu týmů, které se prezentují odlišnými styly,“ nechal se na stránkách UEFA slyšet kouč Šachtaru Doněck Mircea Lucescu. „Brémy jsou stále útočně naladěny a její hráči jsou na tom velice dobře po fyzické stránce,“ uvědomuje si sílu svého soupeře rumunský trenér na lavičce ukrajinského celku. „Náš styl je založený na tom, že chceme kontrolovat hru od začátku do konce zápasu,“ dodal Lucescu.

Jeho protějšek Thomas Schaff je přesvědčený, že v zápase vyhraje ten, kdo ukáže více odhodlání. „Musíme být asertivní. Bude to vzrušující zápas, ale finále není nikdy jednoduché a my jsme rádi, že si v něm můžeme zahrát,“ přiznal kouč Werderu Schaff.

Hráči Šachtaru doufají, že od rozpadu Sovětského svazu budou prvním ukrajinským mužstvem, které získá titul v jedné z evropských soutěží. Pokud chtějí Ukrajinci slavit tento úspěch v Poháru UEFA, mají poslední šanci, neboť po 38. finálovém souboji už tato soutěž žádné jiný duel nenabídne.

Místo Hübschmana Lewandowski

Trenér německého týmu nebude moci pro nejdůležitější zápas letošní sezóny postavit distancovaného Diega a Huga Almeidu. Navíc je zraněný stoper Per Mertesacker, a tak má trenér Schaff před večerním duelem plno starostí se složením základní sestavy. Roli tvůrce hry by měl na sebe vzít Mesut Özil, k němuž se nalevo do zálohy postaví Alexandros Tziolis.

Zato trenér Lucescu může na horké půdě v Istanbulu postavit téměř nejsilnější jedenáctku, když se po zdravotních lapáliích vrátil Jadson. Jediný, kdo kouči Šachtaru bude chybět je tedy český záložník Tomáš Hübschman, jehož pozici by měl na hřišti zaujmout Mariusz Lewandowski.

Zápas začíná ve středu ve 20:45, řídit jej bude španělský rozhodčí Luis Medina Cantalejo. Přímý přenos vysílá Sport 1.

Předpokládané sestavy:
Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Čigrinskij, Rat - Duljaj, Lewandowski - Ilsinho, Fernandinho, Jadson - Luiz Adriano.
Brémy: Wiese - Fritz, Prödl, Naldo, Boenisch - Frings, Tziolis, Baumann, Özil - Pizarro, Rosenberg.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články