Hlavní obsah

S Pohárem UEFA se rozloučil výhrou v prodloužení Šachtar Doněck

ISTANBUL/PRAHA

Na stadiónu v Istanbulu rozhodlo o držiteli poslední trofeje Poháru UEFA, který se od příštího roku přejmenuje na Evropskou ligu, až prodloužení. Slavnou trofej získal ukrajinský celek Šachtar Doněck vítězstvím 2:1 nad Werderem Brémy, vítěznou trefu vsítil Jadson. Do souboje posledních dvou v ukrajinském dresu nevyběhnul distancovaný záložník Tomáš Hübschman.

Článek
Fotogalerie

Poslední finále Poháru UEFA, jenž se datuje od roku 1972, nabídlo divákům na stadiónu Sukru Saracoglu v prvním poločase svátek fotbalu. Fotbalovější tým Šachtaru předváděl parádní kombinace, díky kterým se dostal nejednou před Wieseho branku. Hlavní podíl na tom měli technicky velice dobře vybavení Brazilci ukrajinského celku.

V utkání, v němž nemohl nastoupit vinou žlutých karet český záložník týmu z Doněcku Tomáš Hübschman, šli do vedení jeho spoluhráči ve 26. minutě. Jediný vysunutý hrot Luis Adriano dostal skvělou přihrávku za obranu, na hranici vápna míč přeloboval a svým třetím gólem v soutěži překonal bezmocného brankáře Wieseho.

O slovo si několikrát před gólmanem Pjatovem řekli také hráči bundesligového týmu. A nejvíc ve 35. minutě. Stoper Naldo se jal vypálit dělovou ránu ze standardní situace, po které míč sice do rukavic Pjatova narazil, ale od nich k překvapení hráčů Šachtaru i samotného gólmana skončil v síti.

Fotbalista Frank Baumann z Werderu Brémy (vlevo) v souboji o míč s Ilsinhem ze Šachtaru Doněck ve finále Poháru UEFAfoto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Ibrahim Usta

Ve druhém poločase pokračovaly oba týmy v atraktivním fotbale, ale bez gólového efektu. Velkou šanci Šachtaru zlikvidoval gólman Wiese v 50. minutě, když střelu Jadsona vyrazil konečky prstů mimo tři tyče.

O triumfu rozhodl Jadson

Na druhé straně zahrozily Brémy v 79. minutě, ovšem střela Rosenberga nemířila do sítě. Dvanáct minut před druhého poločasu zápasu spálil svou šanci Pizzaro, jeho hlavička mířila jen o centimetry mimo svatyni ukrajinského týmu.

Fotbalista Jadson ze Šachtaru Doněck se raduje z gólu do sítě Werderu Brémy v prodloužení finále Poháru UEFA.foto: Reuters/Osman Orsal

V prodloužení udeřil Šachtar hned v 97. minutě. Jadson dostal výbornou přihrávku na hranici malého vápna, odkud středopolař Doněcku propálil gólmana Wieseho, přestože si německý brankář rukavicemi na míč sáhnul. Hráči v oranžových dresech si již trofej z rukou vytrhnout nenechali a stali se jejím posledním držitelem, od příštího roku se Pohár UEFA přejmenuje na Evropskou ligu.

Šachtar Doněck - Werder Brémy 2:1 (1:1)
Branky: 26. L. Adriano, 97. Jadson - 35. Naldo
Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Čigrinskij, Rat - Lewandowski, Fernandino - Ilsinho (100. Gaj), Jadson, Willian - Luiz Adriano (90. Gladkij). Trenér: Lucescu.
Brémy: Wiese - Fritz, Prödl, Naldo, Boenisch - Niemeyer (103. Tziolis), Frings, Baumann, Özil - Pizarro, Rosenberg (78. Hunt). Trenér: Schaaf.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen