Hlavní obsah

Hübschman sledoval finále Poháru UEFA jen jako divák

PRAHA

Ačkoliv ukrajinský Šachtar Doněck získal ve středu večer v Istanbulu trofej pro vítěze Poháru UEFA, jediný český zástupce Tomáš Hübschman sledoval finále s Werderem Brémy jen z tribuny. Ve druhém semifinále s Dynamem Kyjev totiž dostal žlutou kartu, v poháru třetí, což znamená podle regulí UEFA stop na jeden zápas.

Článek

„Ten pocit je pro hráče hodně nepříjemný. Zápas prožíváte mnohem hůř, než na hřišti. O to hůř se cítí, když jeho tým nevyhraje,“ popsal už v roce 2003 Pavel Nedvěd svoje pocity, když seděl na tribuně při finále Ligy mistrů mezi Juventusem a AC Milán. Také kvůli žlutým kartám.

Jako první si zahrál finále Poháru UEFA v roce 1990 Luboš Kubík, ale jeho Fiorentina nestačila na Juventus Turín po výsledcích 1:3 a 0:0, tehdy se hrálo ještě dvoukolově. O sedm let později se Radoslav Látal s Jiřím Němcem podíleli výrazně na triumfu Schalke 04 na Interem Milán po výsledcích 0:1, 1:0 a 4:1 na penalty. jako první Češi pak zvedli trofej nad hlavu. V roce 1998 o tento pocit přišel Pavel Nedvěd, když jeho Lazio Řím prohrálo v Paříži s Interem Milán 0:3, poprvé se hrálo na jeden zápas.

Trofej zvedli nad hlavu Vladimír Šmicer a Patrik Berger, když se v roce 2001 v Dortmundu podíleli v dresu Liverpoolu na vítězství nad CD Alavés 5:4 v prodloužení. O rok později si Jan Koller a Tomáš Rosický na trofej jen sáhli v Rotterdamu, kde jejich Borussia Dortmund prohrála 2:3, byť dal Koller gól. Loni zvedl Pohár UEFA nad hlavu i Radek Šírl, když jeho Zenit Petrohrad porazil v Manchesteru Glasgow Rangers 2:0.

Češi ve finále Poháru UEFA:
L. Kubík1990Fiorentinaporažený
R. Látal a J. Němec1997Schalke 04vítězové
P. Nedvěd1998Lazioporažený
P. Berger a V. Šmicer2001Liverpoolvítězové
J. Koller, T. Rosický2002Dortmundporažení
R. Šírl2008Petrohradvítěz
T. Hübschman2009Doněckvítěz

Reklama

Související témata: