Hlavní obsah

VIDEO: Teď chceme vyhrát Ligu mistrů, vzkazují fotbalisté z Doněcka

ISTANBUL

Fotbalisté ukrajinského celku Šachtar Doněck teprve pár hodin oslavují triumf ve finále posledního ročníku Poháru UEFA a už hovoří o dalších nemalých ambicích. "Máme mladý tým, kterým má slibnou budoucnost. Teď máme před sebou ještě vyšší cíl - vyhrát Ligu mistrů," vzkázal rumunský trenér Šachtaru Mircea Lucescu.

Článek

"Je to velký úspěch, který jsme si právem zasloužili," řekl po finále kapitán Šachtaru Darijo Srna. "Tolik jsme pracovali a běhali, tolik jsme věnovali teoretické přípravě," vypočítával. "Jsem tak rád za Ukrajinu a všechny lidi, kteří nám fandili. Teď mi ještě všechno úplně nedochází, budu na to potřebovat ještě tak tři dny," usmíval se chorvatský záložník.

Kapitán Doněcka Dario Srna (vpravo) a majitel klubu Rinat Achmetovfoto: ČTK/AP

"Vítězství následovalo po několika letech těžkých příprav a formování týmu," dodal trenér Lucescu, jenž si pochvaloval i turecké hostitele ve finále Poháru UEFA. "Tento den naši fanoušci nikdy nezapomenou a já sám jsem si v Istanbulu připadal jako doma," prohlásil Lucescu, jenž v minulosti vedl místní kluby Galatasaray i Fenerbahce.

Podstatnou součástí jeho mužstva byli Brazilci, Luiz Adriano a Jadson nakonec ve finále zařídili oba góly. "Ani nevím, jak mám popsat ty úžasné emoce. Je nás v týmu hned pět Brazilců, jsme jako rodina, a je to pro nás velká odměna. Každý z nás teď bude na oslavu vítězství tančit," smál se Adriano.

Oslavy fanoušků v ukrajinském Doněckufoto: ČTK/AP

V ukrajinském Doněcku po vítězství ve finále nad Werderem Brémy vypukly mohutné oslavy, město křižovala auta ověšená vlajkami klubu, slavilo se ohňostroji v ulicích a lidé provolávali hesla jako "Jsme nejsilnější" nebo "Náš Šachtar bude navždy první!" Na čtvrtek odpoledne místního času je pak na letišti organizováno slavnostní přivítání fotbalového mužstva po příletu z Turecka.

Prezident Juščenko tipoval přesně

Před zápasem v Istanbulu oslovila ukrajinská média nejvyšší politiky země s tím, aby jim řekli svůj tip na skóre finálového utkání. Prezident Ukrajiny Viktor Juščenko svůj tip prozradil pouze s podmínkou, že jej novináři zveřejní až po konci zápasu. Ukázalo se, že měl skvělý odhad - tipoval výsledek 2:1 pro Šachtar.

Reklama

Související témata: