Hlavní obsah

Trenér Šachtaru Lucescu: O Superpohár chci hrát s Barcelonou

Samozřejmě že byl v sedmém nebi. Pochopitelně že se rumunský trenér ve službách Šachtaru Doněck Mircea Lucescu po triumfu ve finalovém duelu fotbalového Poháru UEFA jenom rozplýval. Jeho svěřenci porazili bundesligový Werder Brémy, vybojovali druhou nejcennější evropskou klubovou trofej a navíc - triumfovali v posledním ročníku, který se pod tímto názvem hrál.

Článek

Musíte být štěstím bez sebe, že jste svůj tým přivedl k triumfu v druhé nejcennější evropské klubové trofeji?

Samozřejmě, protože na tento moment jsem strašně dlouho čekal. Naplnila se totiž moje fotbalová filosofie, kterou vyznávám celý život - dávat šanci mladým hráčům, pracovat s nimi, postupně budovat mužstvo, které dosáhne úspěchu. Proto jsem šťastný. Kvůli sobě, kvůli svým mladým hráčům, kteří to dokázali.

Jak jste byl vůbec spokojen s výkonem svých svěřenců ve finálové partii proti Werderu Brémy?

Navýsost, protože jsme měli prakticky celý zápas pod kontrolou. Už v první půli jsme měli hned několik hodně slibných příležitostí, abychom finále rozhodli, ale nedovedli jsme jich využít. Pak se náš gólman Andrej Pjatov dopustil chyby, která se na hře mužstva podepsala. Už jsme tak dobře nedrželi míč a ani kombinace nám nevycházela tak, jako do přestávky, přesto jsme mohli vstřelit vítězný gól v normální hrací době.

Trochu překvapilo, že jste tak dlouho čekal se střídáním a nasazením čerstvých hráčů...

To proto, že se mi pořád honily hlavou myšlenky na případné prodloužení. V průběhu druhé půle jsem nevylučoval, že k němu dojde, proto jsem čekal co nejdéle. Věděl jsem, že v nastaveném čase bude rozhodovat fyzická kondice.

Nakonec jste vítězný gól vstřelili a vysněný Pohár UEFA získali. Bude to pro vás asi obrovský impuls do budoucna...

A nejen pro nás, ale i pro celý ukrajinský fotbal. Zisk trofeje znamená impuls, aby se ukrajinští fotbalisté co nejlépe připravili na EURO 2012, které se v Ukrajině bude konat.

Jak moc si ceníte toho, že jste se stali posledním mužstvem, které Pohár UEFA vybojovalo?

Obrovsky. Pro Šachťar je to náramný dárek, takže poslední trofej bude vystavena na nejčelnějším místě v našem klubovém muzeu.

Jako vítěz Poháru UEFA se střetnete o evropský Superpohár s vítězem Ligy mistrů, do jejíhož finále se probojovala Barcelona a Manchester United. Které z těchto dvou mužstev byste si přál za soupeře?

Určitě Barcelonu, protože končící sezóna byla sezónou Barcelony a Šachťaru, což by utkání u Superpohár stvrdilo.

Reklama

Související témata: