Hlavní obsah

Vítěz Poháru UEFA Hübschman: Ve vítězství jsem uvěřil po našem druhém gólu

Finále Poháru UEFA proseděl český fotbalista Tomáš Hübschman kousek od lavičky svého Šachtaru. Byl hodně nervózní, ale nakonec zvedl nad hlavu druhou nejcennější evropskou klubovou trofej. Po krásné noci si ve čtvrtek po poledni v pohodě povídal po telefonu.

Článek

Jaký je to pocit, zvednout nad hlavu Pohár UEFA?

Moc krásný, ale ten pohár je hodně těžký. To jsem netušil. Zvednout ho není legrace. Dostal jsem také medaili jako člen vítězného týmu, protože jsem na pohárové soupisce Šachtaru. Prý nám pohár zůstane. Od podzimu se hraje Evropská liga a ta bude mít jinou trofej.

Trpěl jste hodně na tribuně?

Neseděl jsem přímo na tribuně, ale kousek od naší lavičky, takže jsem byl dění na trávníku hodně blízko. Bylo to určitě lepší než někde na tribuně, ale trpěl jsem hodně. Možná víc, než kdybych seděl někde dál. Když hrajete, tak z vás po úvodním hvizdu nervozita spadne. Ale takhle je o to větší. Vidíte kolikrát situaci lépe než spoluhráč na hřišti. On se rozhodne pro nějaké řešení, to mu třeba nevyjde, ale vy jste viděl, že to mohl udělat jinak. Jenže jste úplně bezmocný. Pochopitelně mě mrzelo, že jsem nemohl nastoupit kvůli kartám, ale to je život.

Kdy vám bylo nejhůř?

Po vyrovnávacím gólu. Navíc byl hodně nešťastný. Pjatov udělal chybu, míč po trestném kopu neudržel. Ale on je dobrý gólman, mnohokrát nás v sezóně podržel a ve finále chytil dvě možná tři tutové šance Werderu.

Takže jste ve vítězství uvěřil až...

Po našem druhém gólu. My jsme dřív dostávali dost branek v závěru zápasů, ale poučili jsme se. Už jich tolik nedostáváme, lépe bráníme, jsme koncentrovaní do poslední minuty. Věřil jsem, že kluci míč udrží a dokáží ještě zahrozit z brejků. Samozřejmě definitivně to ze mne spadlo po závěrečném hvizdu.

Co vám letělo hlavou?

Spousta věcí. Tuhle sezónu jsme začali hrozně. Po devíti kolech jsme měli devět bodů v ukrajinské nejvyšší soutěži a ztrátu na Dynamo Kyjev už jsme nedohnali. Vynahradili jsme si to v Poháru UEFA. Ale trenér Lucesku správně říká, že úspěch má cenu, když ho potvrdíte dalším úspěchem. Teď budeme chvíli slavit, pro fanoušky budeme hrdiny, ale nová sezóna začne od nuly. Zbudou však nádherné vzpomínky, které si ukládám do paměti.

Máte ve sbírce bronz z EURO 2004, zlato z mistrovství Evropy jednadvacítek. Kam byste zařadil tuhle trofej?

Já tahle srovnání nemám rád. Každá soutěž je jiná, ať to je Pohár UEFA, liga nebo reprezentace. Pro mne to je další úspěšný krok v mojí kariéře, kterého si moc cením.

Slavili jste celou noc?

Byla krásná, ale ze stadiónu jsme odjeli až ve dvě hodiny ráno. Dopingová kontrola, mixzóna, všechno se protahovalo. Do šatny přišel prezident klubu Achmetov, který nám vytváří skvělé podmínky a do klubu dává velké peníze. Prožívali jsme to s celým realizačním týmem, dalšími lidmi z klubu. Nebylo v tom moc alkoholu. Do Doněcku jsme z Istanbulu odletěli ve čtvrtek před polednem. Doma budeme slavit hlavně s fanoušky.

Nový trenér reprezentace František Straka vás zařadil do nominace na červnovou přípravu s Maltou, přijedete?

Nikdy jsem se reprezentace nezříkal. Právě naopak, protože ji považuji za vrchol a velkou čest. Ale záleží na trenérovi. I když ten termín není zrovna ideální, protože se hraje v době hráčských dovolených, pokud budu pozván, rád přijedu. Záleží mi na národním mužstvu, aby fanoušci měli zase z výkonů a výsledků radost. Vždyť jsme šli po dobré cesty, ze které se teď trochu uhnulo. Máme ale pořád kvalitu na to, abychom se na ni vrátili a byli schopni se kvalifikovat na světové a evropské šampionáty a něco tam uhráli. Včetně toho nejbližšího.

Reklama

Související témata: